Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.4.13

Dr. Loosen Dr. L Riesling 2011

Dr. Loosen Dr. L Riesling 2011
  • Valmistaja: Dr. Loosen
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Mosel
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,50e (Maaliskuu 2013, winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Winestaten Saksan viinit -maistelussa siirryttiin seuraavaksi kuiviin Moselin viineihin. Ensimmäinen tuttavuus oli yli 200-vuotisella historialla varustetun, arvostetun Dr. Loosenin viinitalon perustason viini; sopimusviljelijöiltä ostetuista rypäleistä valmistettu, trendikkään modernisti nimetty Dr. L Riesling.

Väriltään viini on kevyt ja hyvin nuorekkaan vihertävä.

Tuoksussa on paljon makeita ja aromikkaita elementtejä – hunajaa, kypsää limettiä, persikkaa, kevyttä mausteisuutta – mutta yleisilme on silti varsin kuiva, kivinen ja viileä.

Maku on aluksi hyvin voimakkaan kypsän omenainen ja makean päärynäinen, mutta sitten teräksisen hapokas ote kuivaa suutuntuman tehokkaasti. Pirteä makumaailma tarjoilee omenaisten aromien kyljessä kukkaisuutta ja kevyen ruutista mineraalia. Kokonaisuus on rapsakan hapokas ja kevyt, mutta keveydestään huolimatta syvän aromikas.

Viini jättää lopuksi suuhun mausteisia, sitruksisia ja hennon teräksisen hapokkaita vivahteita; jälkivaikutelma on hillityn kepeä, tasapainoinen ja keskipitkä.

Dr. Loosenin perustason "tusinaviini" on varsin tasokas esitys, erityisesti hintatason huomioon ottaen. Lisäksi viini ei kärsi monia kuivia Moselilaisia vaivaavasta ongelmasta, eli viineissä mennään todella karu ja kirpeä rakenne edellä hedelmän jäädessä täysin jalkoihin. Dr. L on siis varsin kuiva ja moselilaiseen henkeen hyvin kepeä, mutta hedelmää myös löytyy ja balanssi on varsin mainiosti kunnossa. Viini on siis yleisesti varsin passeli kepeän pään kuiva saksalais-Risukka, joka toimii varmasti mainiosti niin hyvin rasvaisten kuin mausteisten tai jopa kevyesti tulistenkin ruokien kumppanina.

Lyhyesti: Kevyt, kuiva ja tasapainoinen Moselin perus-Riesling. Ei kovinkaan ihmeellinen esitys, mutta kaikin puolin miellyttävä ja toimiva kumppani arkisemmille ruoille.

Arvio: Miellyttävä – näköjään arvostettu huipputuottaja tekee tasokkaita viinejä siellä hintatason alapäässäkin; jopa muilta ostetuista rypäleistä! Ei tämä viini suuria tunteita herätä, mutta ei varmastikaan myös mitään pahaa sanottavaa.

Hinnan (11,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti