Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.4.13

Quinta das Setencostas 2009

Quinta das Setencostas 2009
 • Valmistaja: Casa Santos Lima
 • Tyyppi: Punaviini, DOC Alenquer
 • Maa: Portugali
 • Alue: Lisboa, Alenquer
 • Rypäleet: Periquita (50%), Camarate (30%), Preto Martinho (10%), Tinta Miúda (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 9,88e (Maaliskuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 9,98e (Helmikuu 2014, Alko)

Olisi korkea aika päästä ensi kuulle ajoittuvan Portugalin-reissumme henkeen, ja mikäs siihen sopisi paremmin kuin pitkälti erittäin paikallisista lajikkeista valmistettu Quinta das Setencostas – Alkon hyllyiltä löytyvistä Portugalin perusviineistä melkeinpä se parhain!

Quinta das Setencostas tulee Lissabonin seuduilta, eli juuri sieltä, minne mekin olemme reissua tekemässä. Viini on aikaisemminkin käynyt arvosteltavana blogissani, tosin hieman erinäköisenä; nykyisin viini on nimittäin pullotettu muhkeampaa muotokieltä puhuvaan, paksumpaan lasipulloon – temppu, joka varmasti nostaa rahdin tuottamia päästöjä, mikä harvoin menee yksiin yhä kasvavan ympäristötietouden kanssa.

Mutta mutta. Itse viinin kimppuun siis. Väriltään viini on tiiviin mustanvioletti ja käytännössä täysin läpinäkymätön. Värin tavoin myös viinin tuoksumaailma on hyvin tummanpuhuva; makean viikunainen ja jopa hennosti portviininen tuoksu paljastaa altaan myös hapankirsikkaisia, kevyen tammisen mausteisia ja hennon kaakaoisia vivahteita.

Maultaan viini on kypsän hedelmäinen, pehmeä ja mokkaisen tamminen. Makumaailmaa hallitsevat makea viikunaisuus, todella kypsä ja lähes hilloiseen taittuva sekamarjaisuus. Kohtuullisen runsas tammisuus yhdistyy viinin oman aromikkuuden kanssa varsin pippuriseksi ja hillityn puisevaksi mausteisuudeksi. Kaikesta runsaudestaan ja muhevuudestaan huolimatta viini tuntuu olevan hieman vähemmän täyteläinen ja tuhti kuin 2008, mutta alkoholi pysyy myös mainiosti hedelmän jaloissa ja kokonaisuus ei tunnu hallitsevan lämpimältä – mitä ei voi sanoa monista muista portugalilaisista. Kokonaisuus on sopivan tanniininen, eli viinistä löytyy hyvin grippiä, mutta viini ei kuitenkaan välttämättä kerjää ruokaa kylkeensä.

Jälkimaku on hieman lyhyehkö, mutta varsin mainio ja tasapainoinen; mehevä, kypsä luumuisuus, kohtuullinen, vaniljainen tammisuus, pippurinen mausteisuus ja hento mineraalisuus jättävät miellyttävän, pehmeän ja hennon lämpimän jälkivaikutelman.

Uusi vuosikerta on tuonut Setencostasiin hieman eroa edelliseen verrattuna – jyhkeämmän pullon lisäksi – mutta viini on edelleen varsin mukava tapaus hintaluokassaan; esimerkiksi keskimääräiseen alle kympin uuden maailman viiniin verrattuna Quinta das Setencostas on mielestäni selkeästi luonteikkaampi ja miellyttävämpi tapaus. Kypsä ja mehevä makumaailma on varsin tyypillinen Portugalilaisille viineille, eikä se ei mene siitä, mistä aita on matalin, vaan viini onnistuu tarjoamaan rahalle selvästi vastinetta. Yleisesti kokonaisuus pelaa mainiosti niin tukevampien aterioiden seurassa kuin ihan yksin, huomion keskipisteenä. Lisäpisteitä myös siitä, että viini on varsin iskuvalmis heti korkatessa – vaikka viini kyllä aukeaa ja kehittyy mainiosti saadessaan hengitellä muutaman tunnin ajan. Vaikka viini varmasti kestäisi varastointia, ei tällaista viiniä kannata lähteä kellaroimaan, vaan nauttia riittävän nuorena!

Lyhyesti: Meheväntäyteläinen, monikäyttöinen ja luotettava kympin punaviini; mainio esitys, joka ei petä tukevien ruokien kumppanina kuin sellaisenaankaan.

Arvio: Erittäin hyvä – hieman edellisvuosikertaa kepeämmän oloinen esitys, mutta silti varsin tasokas ja tasapainoinen tapaus hintaluokassaan.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Gambinamiäs26/4/13 10:38

  Todella mainio viini tähän hintaluokkaan, harvoja alle kympin punkkuja Alkosta joita juo ihan mielellään. Hyvällä tapaa "mehevä ja hilloinen".

  Toinen loistava alle kympin punkku Portugalista on Sa de Baixo. Keskitäyteläisempi ja mukavan hapokas, roimii todella hyvin ylikypsän lihan, esimerkiksi rasvaisemman possunkyljen kanssa. http://www.alko.fi/tuotteet/fi/401767

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, mahtavaa kuulla että ollaan asiasta samoilla linjoilla! :)

   Poista