Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.4.13

Joseph Drouhin Laforet 2011

Joseph Drouhin Laforet Bourgogne Chardonnay 2011
  • Valmistaja: Joseph Drouhin
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Bourgogne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,39e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,09e (Tammikuu 2014, Alko)

Laforet on viinitalo Drouhinin perustason Burgunderi, eli se ei edusta mitään tiettyä ala-aluetta, vaan siihen käytetyt rypäleet ostetaan talon sopimusviljelijöiltä ympäri valtavaa Burgundia. Kyseessä on siis ns. "entry-level Burgundy"; viini, jossa pääsee suht pienellä rahalla kiinni perinteiseen Burgundin valkoviinityyliin. Viini on pääosin kypsytetty 7-8 kk terästankeissa, mutta pieni osa kypsytettiin 1 ja 2 vuotta vanhoissa tammitynnyreissä.

Tuoksusta tulee ensimmäiseksi vastaan mehevää, melko kypsää hedelmäisyyttä, makeutta etunenässä, mutta kevyehkö, hedelmän kanssa hyvin integroitunut, mausteinen ja aavistuksen vaniljainen tammisuus antaa kokonaisuudelle hieman tympeän vaikutelman – ilmanhedelmän seassa leijuvaa kevyttä tammea tuoksu olisi selvästi raikkaampi.

Maultaan Laforet on kypsän viheromenainen, makean sitruksinen, melko mausteinen ja hennon kookoksinen; kokonaisuudesta löytyy myös hento voimainen vivahde. Suutuntuma on melko täyteläinen, mutta yleisilme on silti alusta loppuun raikkaan hapokas ja eloisa.

Kokonaisuuteen nähden miellyttävän pitkähkö ja vivahteikas jälkimaku jättää kielelle kuivan, kirpeän viheromenaisen ja sitruksisen sekä kevyesti karvaan tammisen jälkivaikutelman.

Yleisesti Laforet on varsin kelpo perus-Burgunderi – tasapaino on vielä vähän hakusessa elementtien välillä, mutta rakenne on kohdallaan ja yleisilme on sopivan raikas ja viileä. Maailman arvostetuinta Chardonnay-aluetta edustavaksi viini on melko yllätyksetön ja mutkaton, mutta alueellisuus yleensä katoaa tehokkaasti keräämällä rypäleitä ympäri suurta aluetta; tämä kuitenkin heijastuu viinin (suomalaisessa kontekstissa) kohtuullisen edulliseen hintaan Burgundereiden joukossa.

Saman tuottajan mainion (ja laatuunsa nähden kohtuullisen hintaisen) Rullyn Chardonnayn rinnalla on myönnettävä, ettei Laforet ole mitenkään kummoinen hinta-laatu-suhteensa osalta, mutta kun tarvitaan selvästi hillitymmin tammitettua Ranskan Chardonnayta, on tässä ihan kelpo valinta. Klassinen valinta graavatulle kalalle tai perinteiselle uunilohelle.

Lyhyesti: Hennosti tammitettu, raikas ja nuorekas perus-Burgunderi.

Arvio: OK – yllätyksetön, mutta varsin kelvollinen ja miellyttävä arki-Chardonnay. Suosittelen pistämään pullon ennemmin ruokapöytään kuin piknikkoriin.

Hinnan (14,09e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti