Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.4.13

Jean Stodden Spätburgunder 2011

Jean Stodden Spätburgunder 2011
  • Valmistaja: Jean Stodden
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein (QbA) Ahr
  • Maa: Saksa
  • Alue: Ahr
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 27,50e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Seuraavaksi siiryimme Winestaten Saksan viinit -tilaisuudessa punaviineihin. Melko perustellusti tämän osion aloitti Spätburgunder (Saksan viljellyin punaviinilajike) Ahrista (Saksan arvostetuin punaviinialue.) Tämä kyseinen viini on kypsytetty suurissa, 1000-litraisissa tammisammioissa 6 kuukauden ajan.

Ahrin viineissä sekä arvostusta että hintaa korottava tekijä taitaa olla alueen koko – tämä alue kun on yksi maan pienimpiä, ulottuen vain reilun parinkymmenen kilometrin matkan Ahr-joen rannoilla. Viinille omistettua viljeltyä pinta-alaa Ahrista löytyy vain reilu 500 hehtaaria – vertailun vuoksi esimerkiksi Bordeaux'ssa viljeltyä alaa on n. 120 000 hehtaaria.

Väriltään läpinäkyvän vadelmanpunaisen viinin tuoksu on mukavan ronski, luonteikas ja positiivisella tavalla röyhkeä – mehevän karpaloisen, vienon vadelmaisen ja kevyen orvokkisen tuoksun seasta löytyy maustepippurisia, hennosti rustiikkisen lantaisia, aavistuksen nahkaisia ja savuisen maamaisia vivahteita.

Hieman makeankypsä tuoksu johdattaa mielikuvat melko mehevään ja makeahkoon viiniin, mutta kielellä Stoddenin Spätburgunder paljastuukin ilahduttavasti varsin kuivaksi ja rapsakan hapokkaaksi tapaukseksi. Makupalettia hallitsee hapokas karpaloisuus, jota tukee kevyt orvokkinen kukkeus ja melko runsas pippurisuus. Yleisesti viini on melko kevyt, mutta varsin intensiivinen ja kokoonsa nähden jopa yllättävän voimakas.

Kuivassa ja varsin voimakkaassa jälkimaussa viinin ronskit puolet ottavat pääosan; yleisvaikutelma on varsin mausteinen, hennon karhea ja karvas sekä kevyen tanniininen. Jälkivaikutelma jatkuu pitkään ja on aavistuksen verran lämmin.

Stodden Spätburgunder on varsin voimakas ja ronski Pinot Noir, vaikkakin samalla myös melko kepeä intensiteettiinsä nähden. Kypsytys tammessa ei ole tuonut juuri ollenkaan tammen aromeja viiniin – korkeintaan kevyttä mausteisuutta – ja yleisvaikutelma on varsin klassinen ja puhdaspiirteinen.

Viini on varsin maukas tapaus ihan sellaisenaankin, mutta sen napakka runko takaa helpon yhdistettävyyden runsaammillekin ruoille – esimerkiksi leivitetyt leikkeleet voimakkaampine lisukkeineen tulevat varmasti hyvin juttuun tämän viinin kanssa. Melkeinpä ainoa huomauttamisen arvoinen asia viinissä on sen hinta – lähemmäs kolme kymppiä on mielestäni melko tavanomaisesta (vaikkakin kaikin puolin mainiosta) Pinot Noirista melko kova hinta, jopa Ahr-lisän kanssa – itse arvioisin viinille sopivamman hinnan löytyvän n. kymppiä edullisemmasta hintaluokasta.

Lyhyesti: Kevyt, mutta hyvin intensiivinen, voimakas ja mausteinen Pinot Noir arvostetulta Ahrin alueelta. Mielenkiintoinen ja tasapainoinen tapaus.

Arvio: Tyylikäs – nämä puhdaspiirteiset Pinot Noirit, joissa hedelmä pääsee loistamaan tammen aromien sijaan, ovat kyllä lähes poikkeuksetta mainioita. Todella mainio ja suorastaan pelottavan herkullinen tapaus.

Hinnan (27,50e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti