Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.4.13

Binz + Bratt Riesling Gewürztraminer 2010

Binz + Bratt Riesling Gewürztraminer 2010
  • Valmistaja: Wineconsale, Binz+Bratt
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheinhessen
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheinhessen
  • Rypäleet: Riesling (85%), Gewürztraminer (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,99e (Maaliskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 13,48e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Osittain négociant-periaatteella toimiva Wineconsale edustaa kourallista erilaisia saksalaisia huipputuottajia, mutta tuottaa myös omia viinejä Binz + Bratt-nimikkeellä. Binz + Bratt-viinit ovat muihin yhtiön edustamiin tuotteisiin verrattuna lähinnä edullisemman pään erityisesti nuoremmille aikuisille suunnattuja moderneja saksalaisviinejä, joista monissa yhdistellään ennakkoluulottomasti eri rypäleitä. Yksi tällainen viini oli Winestaten Saksan viinit -tilaisuudessa esitelty, Alkon tilausvalikoimastakin löytyvä Riesling Gewürztraminer Rheinhessenista, jossa Riesling selvästi hallitsee 85% osuudellaan.

Väriltään viini on melko syvän ja intensiivisen kellanvihreä. Tuoksussa intensiivinen Gewürztraminer on selvästi jättänyt hennohkon Rieslingin jalkoihinsa: viinin rehevä nokka tarjoilee hunajaa, litsiluumua, ruusuvettä ja valkoisia kukkia, taustalta löytyy hennon omenaista ja raikkaan sitruksista hedelmäisyyttä.

Tuoksu valmistaa odottamaan melko Gewürztraminerin dominoimaa viiniä, mutta maultaan viini onkin rutikuiva, sitruksinen, raa'an omenainen ja kivennäisvetinen. Suutuntuma on mukavan hapokas ja kevyen kirpeä. Taustalta löytyy hieman hunajaa, kukkeutta ja meiramia sekä vivahteita kypsemmästä hedelmästä, mutta etualalla Risukka selvästi hallitsee; Gewürztraminer tuo kokonaisuuteen lähinnä aromaattisuutta tuoksuun sekä hieman syvyyttä ja persoonallisuutta muuten melko simppeliin keskimakuun. Yleisvaikutelmaltaan viini on mukavan tasapainoinen, viileä ja ryhdikäs.

Jälkimaultaan viini on mineraalinen, kuiva, hennon mausteinen ja raikkaassa hapokkuudessaan tuoreen omenainen. Jälkivaikutelma on keskipitkä ja melko yllätyksetön, mutta miellyttävän tasapainoinen ja raikas.

Kokonaisuutena tämä Binz + Brattin moderni viini on ihan jees tapaus. Viinin nimen perusteella olisin odottanut enemmänkin Gewürztramineria, mutta kokonaisuus oli melko lailla sen näköinen, mitä blendaussuhteiden perusteella voi odottaakin; melko Rieslinginen, mutta sellaiseksi ihan kelvollinen. Pelkkänä Rieslinginä viini tuskin olisi jäänyt ollenkaan mieleen, mutta pieni määrä Gewürztramineria toi viiniin mukavan twistin, jolla viini onnistui erottumaan muista perustason Risukoista.

Viini on varsin kelvollinen perusviini, joka toimii varsin näppärästi sekä sellaisenaan että yleisviininä monenlaisten keväisten ruokien kanssa; selvästi melko varma ja turvallinen valinta esimerkiksi noutopöydän yleisvalkkariksi.

Lyhyesti: Arkinen perus-Riesling, johon Gewürztraminer tuo varovaisesti rehevää aromikkuutta ja syvyyttä, jolla viini onnistuu erottumaan positiivisesti edukseen. Miellyttävä, tasapainoinen perusviini.

Arvio: Miellyttävä – tämä Riesling-vetoinen cuvée on varsin mukava, raikas moderni saksalainen – vaikkakin se, onko viini niin kovin saksalainen tyyliltään on hieman kyseenalaista. Joka tapauksessa, viini toimii ja on varsin kelpo esitys. Hinta voisi olla näin arkisella viinillä edullisempikin, mutta vielä ei ole kyse mistään ryöstöhinnoittelusta.

Hinnan (13,48e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti