Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.4.13

Jean Stodden Spätburgunder JS 2009

Jean Stodden Spätburgunder JS 2009
  • Valmistaja: Jean Stodden
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein (QbA) Ahr
  • Maa: Saksa
  • Alue: Ahr
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 32,50e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Toinen kahdesta Winestaten viinitilaisuudessa meille esitellystä Ahrin Spätburgunderista oli Jean Stoddenin seuraavan hintaluokan viini, Spätburgunder JS. Viini ei eroa muuten juurikaan äskenmaistamastani perus-Spätburgunderista muuten kuin sillä, että 6 kk tammisammiokypsytyksen sijaan viini kypsytetään 18 kk ajan pienissä, uusissa barrique-tynnyreissä.

Väriltään viini on läpinäkyvän vadelmanpunainen – eroa vieressä nököttävään perus-Spätburgunderiin ei löydy käytännössä ollenkaan.

Tuoksussa tammitynnyrin aromit ovat melko selviä – rehevän ja makean vadelmaisen marjaisuuden seasta löytyy hentoa vaniljaisuutta, aavistus maitosuklaata ja vivahde toffeeta. Aromimaailma ei kuitenkaan jää tähän, vaan alta löytyy myös äskenmaistetun Stoddenin maalaisuutta, kevyen lakritsista yrttiä ja hentoa metsämaata. Yleisvaikutelma on silti pehmeämpi ja mehevämpi kuin perus-Spätburgunderissa.

Suussa tämä keskitäyteläisen oloinen viini jatkaa tuoksun viitoittamalla polulla – aromikkaasta makumaailmasta löytyy kevyesti makeankypsään taittuvaa vadelmaisuutta ja tummempaa marjaisuutta, vaniljaa, hentoa suklaisuutta sekä mausteisuutta, jossa tammen setrisen puiseva mausteisuus sekoittuu mainiosti Pinot Noirille ominaiseen mausteisuuteen. Yleisilme on varsin rehevä, makeuden kanssa flirttailevasta marjaisuudestaan huolimatta kuiva ja mukavan hapokas, mutta kuitenkin samalla tammisuudessaan hieman tunkkaisen oloinen – mielikuva, joka vain vahvistuu viinitalon perus-Spätburgunderiin verratessa.

Jälkimaussa tammi hallitsee entistä enemmän; vaniljaa, mausteisuutta, kuivankarheata raakakaakaota. Kielen takaosissa häilyy myös hapokasta karpaloa, hapankirsikkaa ja punasävyistä hedelmää.

JS Spätburgunder on selvästi isompi ja vaikuttavampi esitys kun vertaa talon perustason Spätburgunderiin, ja esimerkiksi kollegoiltani kuulin paljon kehuja juuri tämän viinin kohdalla, mutta omaan makuuni tässä viinissä tammi hallitsi turhankin paljon makua ja kepeämpi perus-PN oli paljon miellyttävämpi kepeämmällä, kirpeämmällä ja erityisesti puhdaspiirteisemmällä ilmaisullaan.

Niille, jotka eivät uuden tammen aromeja kavahda, on JS Spätburgunder varsin mallikas esitys omalla sarallaan – hedelmä on suurta ja voimakasta, muttei ylitehtyä, ylikypsää tai massiivista, runko on hyvin kunnossa ja mausta löytyy sekä syvyyttä että pituutta. Viini on varsin mainio tapaus ihan sellaisenaan, mutta vaikuttaa luotettavalta kumppanilta runsaammalle ja reippaalla kädellä maustetulle tai marinoidulle vaalealle lihalle tai kevyemmälle kesägrillattavalle.

Lyhyesti: Melko runsas, ryhdikäs ja ennen kaikkea hallitsevan tamminen Pinot Noir arvostetulta ja pikkuiselta Ahrin alueelta.

Arvio: Hyvä – ilman näin runsasta tammen käyttöä viini olisi ansainnut meikäläiseltä paljon enemmän positiivisia kuvailuja. Alla kuitenkin on selvästi varsin tasokas, rakenteikas ja luonteikas Pinot Noir – tammi vain onnistuu peittämään huomattavan osan viinin mielenkiinnosta; jäljelle jää vain perushyvä, tammisen mausteinen punaviini. Hinta ei kyllä siis tässä tapauksessa edes Ahr-hintakertoimella korreloi odottamani laadun kanssa.

Hinnan (32,50e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti