Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.4.13

Dr. Loosen Red Slate Riesling 2011

Dr. Loosen Red Slate Riesling 2011
  • Valmistaja: Dr. Loosen
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Mosel
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 17,00e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Perustason Moselia, Dr. L Rieslingiä, seurasi kuuluisan ja arvostetun Dr. Loosenin viinitalon astetta parempi Red Slate Riesling – makeahkon Blue Slate Kabinett Rieslingin kuiva sisarus. Viini on saanut erittäin yllätyksettömästi punaisesta, rautapitoisesta saviliuskeesta, jota löytyy viiniin käytettyjen rypäleiden tarhojen maaperästä. Nämä kyseessäolevat viinitarhat ovat Dr. Loosenin omia viinitarhoja ja ne sijaitsevat pienellä alueella Erdenin ja Ürzigin kylien ympäristössä. Tämä viini on käytetty perinteikkäästi rypäleen omilla villihiivoilla vanhoissa, 3000-litraisissa tammisammioissa.

Syvän vihertävän viinin tuoksu on hyvin persoonallinen; klyyvaria tervehtii mehiläisvahainen ja makeaan taittuva hunajainen aromikkuus, johon sekoittuu kypsää omenaa, omenankukkia, maamaisen pölyistä mineraalia, sitruunankuorta ja mehevää, ylikypsää päärynää. Yleisilmeeltään tuoksu on varsin runsas ja vivahteikkuudessaan houkutteleva.

Ensivaikutelmaltaan viini on hyvin runsas ja täyteläinen (tammisammiokypsytyksen tuotoksia, veikkaan ma), mehevän trooppinen ja lähes puolikuivan oloinen; kielellä pyörii makeata hedelmäsalaattia, tuoretta päärynää, omenaa ja hentoinen vivahde petrolia. Sitten kirpeä ja jopa kovahko hapokkuus siistii makeimmat vivahteet hedelmästä pois, jättäen silti aromien runsaan kirjon koskemattomaksi. Yleisvaikutelma onkin muuttunut pirteäksi, kivisen mineraaliseksi, jäännössokeristaan (8 g/l) huolimatta lähes rutikuivaksi ja melko kevyeksi. Vaikka Red Slate Riesling ei olekaan kuivien Moselin Rieslingien tapaan lähes painottoman kevyt, on se silti varsin aromikas ja todella vakuuttava esitys kaikin puolin.

Viinin raikas, kuiva jälkimaku on pitkä, voimakkaan mineraalinen ja jättää kielelle tuoreen hapokkaita omenan ja limetin vivahteita. Jälkivaikutelma on suutapuhdistavan hapokas, pirteä ja upean puhdaspiirteinen.

Kokonaisuutena Red Slate Riesling on selvästi kepeitä, elegantteja ja monesti karuja Moselin kuivia Rieslingejä suurempi, voimakkaampi ja täyteläisempi esitys, mutta kaikesta huolimatta upean tasokas ja vivahteikas kuiva Moselin Riesling. Vaikka viinin tiukka hapokkuus kaipaisi hieman lisää ikää, on viini silti varsin iskuvalmiina jo nyt. Suosittelen kuitenkin pistämään viinin kylkeen täyteläisiä ja/tai rasvaisia ruokia pehmittämään viinin happorankaa; yksi lasillinen menee vielä mainiosti sellaisenaan, mutta useampi voi ruveta nopeasti puuduttamaan.

Lyhyesti: Varsin voimakas, täyteläinen, aromikas ja mehevä Moselin kuivaksi Rieslingiksi; viinissä on kuitenkin tasapaino kunnossa ja ryhdin takaa tiukka hapokkuus, joten kokonaisuudesta on vaikeata löytää mitään pahaa sanottavaa.

Arvio: Erinomainen – viini on vielä hyvin nuoren ja primäärisen oloinen, mutta yhtä kaikki todella mainio tapaus kuivaksi Rieslingiksi. Selkeästi edustaa Moselin massiivisempaa päätä kuivissa viineissä.

Hinnan (17,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti