Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.4.13

St. Urbans-Hof Riesling Old Vines 2012

St. Urbans-Hof Riesling From Old Vines 2012
  • Valmistaja: Weingut Sankt Urbans-Hof
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Mosel
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,00e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Winestaten Saksan viinit -tilaisuuden valkoviiniosuuden päättivät kaksi hieman makeampaa St. urbans-Hofin esitystä, mikä oli varsin mukavaa vaihtelua pitkälti toistakymmentä kuivasta rutikuivaan valkoviiniä. Ensimmäisenä tarjolla oli puolimakea vanhojen köynnösten Riesling.

Viinin väri on neutraalin vaaleanvihreä. Tuoksu on sen sijaan väriä paljon runsaampi; päärynäisyyttä huokuvaa kypsää hedelmäisyyttä somistavat hennon yrttiset, kevyen mineraaliset ja keltaisen hedelmäiset vivahteet. Lisäksi nokasta löytyy myös hennosti hikisen pelkistynyt sivujuonne. Yleisilme on melko tyypillisen mehevä jäännössokeria sisältäväksi Risukaksi.

Vaikka viini on maultaan selvästi makeaan kallistuva, on kokonaisuus erittäin hapokas, ja siksi suorastaan yllättävän kevyt ja raikas jäännössokeriinsa (35 g/l) nähden; reipas hapokkuus tuntuu voimakkaasti kielen reunoilla, mutta myös ihan hentona pistelynä kielen pinnalla. Rehevä, puolimakea ja aromikas makupaletti tarjoilee omenaisuutta, makean mandariinista sitruksisuutta, persikkaa, kuivattua ananasta ja kevyen savuista mineraalia. Kokonaisuus on toisaalta hieman suoraviivainen ja yllätyksetön puolimakeaksi Rieslingiksi, mutta toisaalta myöskin erittäin tasapainoinen ja varsin kulautettava tapaus.

Jälkimaku jää hieman mehevästä keskimausta jälkeen; viini jättää kielelle varsin hapokkaan, tuoreen kirpeän omenaisen ja kevyen kivennäisen mineraalisen jälkivaikutelman, joka jatkuu vielä muutamia hetkiä viinin kadottua kitusista.

Kokonaisuutena St. Urbans-Hofin Old Vines on ehkä hieman yllätyksetön ja perusvarma, mutta samalla myös tyylikäs, tasapainoinen ja kaikin puolin siemailtava Moselin feinherb. Edukkaammista puolimakeista Rieslingeistä harvoin kuitenkaan löytyy yhtä napakkaa selkärankaa, joka on erinomaisesti tasapainossa jäännössokerin luoman kypsän makean hedelmän kanssa. Yleisesti tämä viini on hyvin varma kevyempien ruokien kumppani; monet saattavat pelästyä viinin suhteellisen korkeata jäännössokerisuutta, mutta monet hieman makeammat viinit ovat todella mainioita ruokapöytien yleistyökaluja, sillä makeampi viini saattaa nostaa ruoasta esille täysin toisenlaisia piirteitä verrattuna kuiviin viineihin! Lisäksi viinin napakka ja ryhdikäs selkäranka takaa sen, että viini kestää hyvin runsaampia ja täyteläisempiäkin ainesosia. Perinteinen yhdistelmähän tällaiselle viinille on tulinen ja / tai öljyinen aasialaisruoka, mutta viini toimii varmasti hyvin myös esimerkiksi suolaisten rapu- ja simpukkaruokien kanssa, tai vaalean lihan ja aavistuksen makeaan taittuvien tomaattipyree-pohjaisten annosten parina.

Lyhyesti: Perinteinen makea Moselin puolimakea Riesling, jossa runsaan, kypsänmakean hedelmän vastapainoksi asettuu varsin napakka ja intensiivinen hapokkuus. Nuoresta iästään hyvin korkattavissa oleva esitys, mutta viini varmasti tullee kehittymään mainiosti, kiitos hyvää kypsytyspotentiaalia lupaavien hapokkuuden ja jäännössokerin.

Arvio: Hyvä – viini on (erityisesti nuoresta iästään johtuen) varsin yllätyksetön aromeiltaan, mutta siitä huolimatta se on samalla todella tasapainoinen ja tyylikäs; kokonaisuudesta ei löydy moitteen sijaa. Varsin kelpo feinherb.

Hinnan (15,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti