Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.4.13

Neiss Burgweg Riesling 2011

Neiss Kindenheimer Burgweg Riesling 2011
  • Valmistaja: Weingut Ludi Neiss
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Pfalz
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz, Mittelhaardt, Bad Dürkheim, Kindenheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 29,00e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Winestaten järjestämässä Saksan viinien esittelytilaisuudessa esitellyistä Neissin valkoviineistä viimeisenä oli Kindenheimin kylän Burgweg-tarhan Riesling; viini ei ole vielä varsinainen Großes Gewächs, mutta jonkin verran predikaattia tarhalla taitaa olla, sillä viinin esittelylapussa lukee tarhan perässä "Grand Cru." Vanhoihin laatuluokituksiin perustuva merkintä vai mainosmiesten suitsutusta, siitä en ehtinyt vielä saada selvää.

Väriltään viini on hyvin vaatimattoman neutraali, vain hennosti vihertävään taittuva.

Värin tavoin myös tuoksu on varsin kepeä ja melko vaatimaton; kokonaisuudesta löytyy hillitysti hentoa hunajaisuutta, kypsää sitrusta ja aavistus omenahilloisuutta. Yleisvaikutelma on kuitenkin makeista vivahteistaan huolimatta melko kepeä ja raikas.

Maku onkin selvästi tuoksua kuivempi ja myös hieman runsaampi; kohtuutäyteläinen suutuntuma pyörittelee kielellä pirtsakkaa hapokkuutta, hyvin tuoretta omenaa, kevyttä mausteisuutta, hennon kivistä mineraalisuutta ja hieman runsaampaa sitruksisuutta, jota aiemminmainittu, tuntuva hapokkuus korostaa mainiosti. Kokonaisuus on hyvin nuorekas, raikas ja hedelmältään tuore; melko intensiivinen hapokkuus ei paperilla näennäisestä runsaudestaan (9 g/l) huolimatta tunnu mitenkään liialliselta, vaan on varsin mainiosti balanssissa kokonaisuuden kanssa.

Raikas jälkimaku on raa'an omenainen, mineraalinen ja jopa kevyen savuinen. Intensiivisessä jälkimaussa erityisesti hapokkuus nousee esille, häivyttäen jo valmiiksi kevyet hedelmäiset aromit entistä enemmän taustalle.

Kokonaisuutena Burgweg Riesling on varsin tasapainoinen, raikas ja kaikin puolin hyvä Pfalzin Risukka; viini on melko iso, mutta koostaan huolimatta varsin harmoninen ja kevyt. Suurta mielenkiintoa viini ei vielä erittäin nuoresta iästään johtuen onnistu tarjoilemaan, mutta kokonaisuus on sekä varsin sopusuhtainen että erittäin lupaava kypsytystä ajatellen – vaikka viini on jo nyt ihan mainiosti lähestyttävissä, suosittelen kellaroimaan sitä vielä useamman vuoden. Vastaavia, harmonisia Rieslingejä löytyy helposti puolet halvemmalla, mutta nepä harvemmin tarjoavat yhtä hyvää pohjaa valkoviinin kypsyttelylle.

Lyhyesti: Suurehko, mutta miellyttävän kepeä ja tasapainoinen Riesling, jossa kypsänmakea tuoksu johdattelee varsin kuivaan ja raikkaaseen keskimakuun. Ilmaisultaan vielä hyvin nuori, mutta tullee varmasti tasapainottumaan ja kehittymään hyvin ajan kanssa.

Arvio: Tyylikäs – vielä viini ei ole kovinkaan kummoinen tapaus ja tuskin monen mielestä ihan hintansa väärti, mutta kun vähintään vielä sen puoli vuosikymmentä jaksaa viinin kanssa odotella, rupeaa viinin laatu olemaan selvästi paremmin yksissä hinnan kanssa.

Hinnan (29,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti