Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.4.13

Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce

Martinez Marsala Superiore Riserva Dolce
  • Valmistaja: Martinez
  • Tyyppi: Väkevöity viini, DOC Marsala
  • Maa: Italia
  • Alue: Sisilia, Trapani, Marsala
  • Rypäleet: Ansonica, Damaschino, Grillo
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,73e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 16,36e (Tammikuu 2014, Alko)

Kun olimme saaneet maisteluporukassamme tyhjennettyä Nøgne Ø:n punaisen ja mustan Horizonin, piti ruveta penkomaan kaappeja muiden mahdollisten maisteltavien nesteiden varalta. Pikaisen rymyämisen jälkeen löytyi hiljattain avattu pullo Martinezin Marsalaa.

Marsala on sisilialaisen Marsalan kylästä peräisin oleva, paikallisista rypälelajikkeista valmistettu väkevöity viinityyli, joka voi olla mitä tahansa melko kuivasta hyvin makeaan. Tämä Marsala on alueen luokittelun korkemmasta päästä: Superiore Riserva Dolce, eli makea ja lain mukaan vähintään neljä vuotta kypsytetty. Etiketti myös antaa lisätietoa ja kertoo viinin olevan 5 vuotta tammessa kypsytetty – viini on aluksi viettänyt 3 vuotta suurissa, 200 hehtolitran tammissammioissa ja sen jälkeen vielä 2 vuotta lisää vajaiksi täytetyissä tammitynnyreissä, joissa viini on päässyt kypsymään kosketuksissa hapen kanssa.

Väriltään viini on läpinäkyvän, tummanruskea ja hieman kupariseen oranssiin taittuva.

Tuoksu on erittäin vivahteikas, moniulotteinen ja selvästi hapettunut. Ilmeikäs nokka tarjoilee rusinaa, ruskeata omenaa, kuivattua viikunaa, sitruksenkuoria, pähkinärouhetta ja hentoa hunajaa; hapettuneet vivahteet tuovat kokonaisuuteen kuivaa sherryisyyttä ja vanhentunutta olutta muistuttavaa, pistävän ruisleipämäistä maltaisuutta.

Maku seuraa melko uskollisesti tuoksun piirtämiä linjoja, mutta on makeaksi väkeväksi viiniksi melko persoonallinen – varsin runsaasta (100 g/l) jäännössokeristaan huolimatta viini ei ole oikeasti erityisen makea, eikä erityisen täyteläinen korkeintaan keskihapokkaasta rungostaan huolimatta. Jäännössokeri kyllä tuntuu selvästi makeutena, mutta sherryiset ja hieman leipämäiset kuivan hapettuneet piirteet tekevät kokonaisuudesta paljon kuivemman ja tiukemman oloisen mitä jäännössokerin perusteella voisi veikata. Melko voimakas aromimaailma on kuivatun viikunainen, sherryisen pähkinäinen ja appelsiininkuorinen; makeus ja kuivuus vääntävät tasaveroisina kättä, eikä kumpikaan oikein onnistu pääsemään voitolle. Viisi vuotta tammessa eivät ole juurikaan tuoneet tammen aromeita viiniin, kokonaisuudesta voi erottaa korkeintaan kevyttä puisevaa mausteisuutta ja hentoa, makeuden kanssa sointuvaa vaahterasiirappisuutta.

Jälkimaku on keskimakua selvästi kuivempi, hapettuneen omenainen, kahvinporoinen, kuivan sherryinen, mantelinen ja kevyesti karvaan mausteinen; aromikas ja hapettuneen kehittynyt jälkivaikutelma jatkuu varsin pitkään.

Moniin muihin makeisiin väkevöityihin viineihin verrattuna Martinezin Marsala on melko suoraviivainen ja hapettuneisuudessaan jopa rujohko esitys, mutta samalla myös persoonallisempi ja vivahteikkaampi kuin esimerkiksi samanhintaiset Portviinit ja Sherryt. (Lisäksi on mainittava, että tämä viini toimi varsin luontevasti makean ja hennon kehittyneen Dark Horizon 3:n jälkimainingeissa!)

Kuivempia Sherryjä vierastavat voivat kavahtaa viinin ruskea-aromisia, hapettuneita vivahteita, mutta muuten viini on hintaisekseen varsin mukava tapaus. Klassinen valinta pähkinäisille leivoksille ja muille italialaisille, makeille jälkiruoille – myös varsin riittoisa puteli ruoan valmistukseen. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen pala eteläitalialaista viiniosaamisen historiaa!

Lyhyesti: Rujohkon hapettunut, särmikäs ja jäännössokeriinsa nähden yllättävänkin kuiva, mutta samalla myös varsin persoonallinen ja tasapainoinen väkevöity viini jälkiruoille ja ruoanlaittoon.

Arvio: Hyvä – kun vertailee sitä, kuinka tylsiä ja geneerisiä Portviinejä, Sherryjä ja Madeiroja 15 eurolla irtoaa, on Martinezin Marsala varsin näppärä tapaus hintaisekseen. Viini on kuitenkin sen verran röyhkeä ja suoraviivainen esitys ettei tämä mitään pystynokkaista siemailua varten ole, mutta erilaisille jälkiruoille viini toimii aivan moitteetta.

Hinnan (16,36e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti