Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.4.13

Tesch Karthäuser Riesling 2011

Tesch Laubenheimer Karthäuser Riesling 2011
  • Valmistaja: Weingut Tesch
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Nahe
  • Maa: Saksa
  • Alue: Nahe, Laubenheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,90e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Toinen kahdesta Teschin yhden viinitarhan Rieslingistä oli Karthäuserin tarhan – joka Kronen tarhan tavoin sijaitsee Laubenheimin kylän vieressä – rypäleistä kerätty viini. Oli mielenkiintoista vertailla näitä kahden tarhan viiniä, sillä ne olivat molemmat samasta rypälelajikkeesta tehtyjä ja edustivat samaa vuosikertaa – ainoat niiden erot olivat siis viinitarhojen terroirissa sekä mahdollisissa mikroilmastoissa.

Tämän runsaan ja keskisyvän kellanvihreän viinin tuoksu on selvästi yrttisempää ja vehreämpää Krone Rieslingiä hedelmäisempi, mutta hedelmä on varsin nuorekasta, kirpakkaa ja raa'an sitruksista. Seassa on myös kevyttä yrttisyyttä ja hentoa petrolisuutta.

Suussa viini paljastuu jo täyteläisenpuoleista Kroneakin täyteläisemmäksi, mutta kiitos rapsakan hapokkuuden, viini pysyy suutuntumaltaan miellyttävän kepeänä. Kokonaisuus on nuorekas ja tiiviiltä hedelmältään tuoreen sitruksinen, mutta ikäisekseen kuitenkin varsin tyylikäs ja vivahteikas; kuivahkon ja napakan hedelmän alta löytyy mausteisuutta, kevyttä aromikasta yrttisyyttä, aavistus hunajaisuutta ja kostean kivistä mineraalisuutta. Kokonaiskuva on melko runsas, leveä ja sopivan voimakas.

Melko pitkä jälkimaku on raikas, voimakkaasti kivisen mineraalinen, hapokkaan limettinen ja kevyen pippurinen.

Kokonaisuutena Karthäuser on varsin mainio, tasapainoinen ja isohko Nahen alueen Risukka; viinissä tuntuu olevan vielä enemmän substanssia kuin Kronen tarhan viinissä. Lisäksi tämä viini vaikuttaa hieman kehittyneemmältä ja tasapainoisemmalta kuin vielä todella nuori ja varsin raa'an oloinen Krone; luotan silti myös hapokkaan ja hedelmältään varsin runsaan Karthäuserin myös kestävän huoletta pidempääkin kypsyttelyä.

Lyhyesti: Voimakas, vivahteikas ja laadukas yhden viinitarhan Riesling; vaikka viini on hyvin nuorekas, on se jo nyt täysin iskuvalmis. Viiniä voi kuitenkin huoletta varastoida useampia vuosia.

Arvio: Erinomainen – varsin tasokas, tasapainoinen ja kaikin puolin miellyttävä laatu-Riesling.

Hinnan (18,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti