Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.4.13

Neiss That's Neiss Weiss 2011

Neiss That's Neiss Weiss Trocken Cuvée 2011
  • Valmistaja: Weingut Ludi Neiss
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Pfalz
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz
  • Rypäleet: Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,00e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kirpeänraikkaan Pinot Grigion jälkeen siirryimme Winestaten Saksan viinien tilaisuudessa tyyliltään hyvin toisenlaiseen Neissin viiniin – viinitalon nimestä todella ovelalla sanaleikillä keksittyyn That's Neiss -viiniin, joka on Cuvée tammessa kypsytetystä Chardonnaysta ja teräksyssä kypsytetyistä valkoisista Pinot-lajikkeista.

Väriltään viini on melko neutraalin vetinen, hennosti kellanvihreään taittuva.

Tuoksu sen sijaan on varsin rehevä vaatimattomaan ulkonäköön verrattuna – viinin nokka on kypsä, mausteinen, kevyen pähkinäinen ja melko raskas. Hedelmäpuolelta löytyy persikkaa, kypsänmakeata omenaa ja hedelmänkiviä.

Maku jatkaa tuoksun viitoittamalla tiellä, mutta on kuitenkin pääpiirteittäin selvästi kuivempi ja tuoreempi kuin varsin kypsä tuoksu. Ensivaikutelma on hennon tammisen mausteinen, leveä ja keveän mineraalinen. Hedelmäpuolelta löytyy paljon raikkaita, hapokkaita hedelmiä, kuten tuoretta punaomenaa, kevyttä greippisyyttä ja hentoa valkoherukkaa. Yleisvaikutelma on sopivan hapokas, melko intensiivinen, keskitäyteläinen ja 7 g/l jäännössokeristaan huolimatta varsin kuiva.

Jälkimaku on raa'an omenainen, eloisan hapokas, mineraalinen ja kevyen ruohoinen. Tammisuus jättää kielelle aavistuksen kuivaa puisevuutta ja hentoa mausteisuutta.

Kokonaisuutena That's Neiss Weiss on ihan jees esitys; astetta parempi ruokaviini, muttei mitenkään ihmeellinen tapaus. Chardonnay ja kaksi valkoista Pinot'ta pelaavat hienosti yhteen ja viinin tammisuuskin on jäänyt varsin siedettävälle tasolle – sen huomaa, mutta se ei peitä. Rakenteeltaan viini on varsin hyvin balanssissa; on hyvä, hapokas selkäranka sekä reippaasti tuoretta hedelmäisyyttä tuomassa lihaa luiden ympärille. Sellaisenaan viini voi olla melko yllätyksetön tapaus, mutta kokonaisuus tuntuu olevan varsin yleiskäyttöinen monille erilaisille ruoille, aina kevyista salaateista tuhdimpaan vaaleaan lihaan. Silti viinin hinta on turhan kovanpuoleinen kun ottaa huomioon kuinka arkinen ja perus viini yleisilmaisultaan on.

Lyhyesti: Tasapainoinen, raikas ja ryhdikäs valkoviini, jossa yhdistyy näppärästi Pinot-rypäleiden raikkaus ja tammitetun Chardonnayn mausteisuus ja leveys. Maukas ja monikäyttöinen ruokaviini.

Arvio: Miellyttävä – mukavan tasapainoinen ja tasokas saksalainen, joka edustaa jotain muuta kuin alueen yleistä tyyliä. Mielenkiintoinen ja onnistunut harppaus tutun ja turvallisen alueen ulkopuolelle.

Hinnan (18,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti