Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.4.13

Neiss Pinot Grigio Trocken 2012

Neiss Pinot Grigio Trocken 2012
  • Valmistaja: Weingut Ludi Neiss
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Pfalz
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz, Mittelhaardt
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,99e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 11,45e (Tammikuu 2014, Alko)

Kuukausi takaperin järjestetyn Winestate Fine German Wines -tilaisuuden (kyllä, blogiin on lähiviikkoina tiedossa jälleen uusi saksalaisten viinien arvostelutsunami) aloitti lyhyen Saksa-kalvosulkeisten jälkeen Alkon hyllyiltäkin löytyvä Neiss Pinot Grigio.

Pinot Grigio + Saksa on melko erikoinen yhdistelmä, sillä Pinot Grigio yhdistetään lähinnä italialaisiin (ja italialaista tyyliä imitoiviin uuden maailman) Pinot Gris -viineihin, kun taas Pinot Gris tunnetaan Saksassa universaalisti mukavan teutonisella Grauburgunder-nimellä; Itse asiassa Neissin omat kotisivutkin ilmoittavat tämän viinin nimeksi Grauburgunder. Kuulemma jossain oltiin vain todettu, että Suomessa / pohjoismaissa "Grauburgunder"-niminen viini ei myy, pitää markkinoida se kaikkien tunteman "Pinot Grigion" nimellä! Huvittavaksi etiketin tekee italialaisen rypäleennimen perään pistetty saksankielinen termi "Trocken". Noh, oli viini sitten Grauburgunderia tai Pinot Grigiota, minulle se on Pinot Gris'tä.

Väriltään viini on neutraalin vetinen ja vain hennosti vihertävä.

Tuoksu on erityisesti runsaampia ja mehevämpiä Alsacen Pinot Gris -viinejä muistuttava: kypsän trooppisen hedelmäinen, ananaksinen, hunajameloninen, kevyen savuinen ja hennon mausteinen. Tuntuupa seasta löytyvän myös ripaus ruutia.

Suussa viini yllättää; kokonaisuus ei vastaa yhtään tuoksun luomaa kypsää vaikutelmaa. Viini on hyvin intensiivinen, kirpeän hapokas ja jopa kieltä pistelevä – viinin 5 g/l jäännössokerille löytyy vastapainoksi hämmentävän runsas, peräti 9 g/l hapokkuus – selvä hyppäys vuosikerran 2011 jo valmiiksi korkeasta 7 g/l hapokkuudesta! Erittäin rapsakka suutuntuma kuivattaa viinin makean trooppisen hedelmäisyyden taustalle ja jättää pinnalle lähinnä greippisen raikasta sitruksisuutta, tuoretta viheromenaa, aavistuksen raa'ahkoa karviaista ja voimakasta mineraalisuutta, sekä kevyttä Pinot Gris'n mausteisuutta ja hentoa savuisuutta. Yleisilme on erittäin freesi, nuorekas ja napakka.

Keskipitkältä jälkimaultaan viini on neutraalin sitruksinen, voimakkaan mineraalinen, hapokkaan intensiivinen ja hennon lämmin.

Neissin PG/Grauburgunder yllättää erityisesti makupuolellaan täysin; useimmiten Saksan Grauburgunderit ovat tyyliltään melko samanoloisia kuin Alsacen tuhdit, kypsän hedelmäiset ja melko hillityn hapokkaat Pinot Gris't, kun taas Italian Pinot Grigiot ovat selvästi kevyempiä, yrttisempiä ja hapokkaampia. Sen sijaan tämä viini on hapokkaampi kuin yksikään Pinot Grigio, mitä olen koskaan maistanut; hedelmältään taas Neiss on runsaampi ja trooppisempi kuin italialaiset Pinot Grigiot, mutta silti kepeämpi ja tuoreempi kuin perinteiset Grauburgunderit tai Pinot Gris't. En oikein tiedä mitä ajatella kokonaisuudesta; viini tuntuu olevan suorastaan perinteisen Grauburgunderin antiteesi! Kaikesta hajanaisuudestaan huolimatta totean ihan ensimmäiseksi diggailevani viiniä.

Sellaisenaan viini vaikuttaa olevan lähes riipivän hapokas ja viinin voimakas mineraalisuus tukkii paljon viinin kypsästä hedelmästä, eli kokemus voi olla yksinään hyvinkin epätasapainoinen, mutta viini pärjää varmasti todella mainiosti hyvinkin rasvaisten ruokien kanssa – esimerkiksi kermaisella kastikkeella höystetty rasvainen lohi vaikuttaa varsin pätevältä kumppanilta viinille. Samoin käytännössä mikä tahansa ruoka, joka normaalisti kaipaisi erittäin hapokasta Rieslingiä. Neissin Pinot Grigio on melko varma valinta silloin kun kaivataa todella hapokasta ja freesiä ilmaisua kevyemmille tai rasvaisemmille ruoille; todella hapokkaankirpeiden viinien ystäville viini on myös varsin pirtsakka valinta kesäpäivien piknikkoriin!

Lyhyesti: Niin Pinot Gris'ksi kuin valkoviiniksi noin yleensäkin poikkeuksellisen hapokas ja kirpeä Saksan Grauburgunder, josta löytyy paljon tuoreita, vaaleita hedelmiä, mineraalia ja vetsenterävää fokusta. Raikas, keväinen valkoviini.

Arvio: Erittäin hyvä – viini on melko lailla kaikkea muuta mitä olen niin rypälelajikkeelta kuin saksalaisilta viineiltä tottunut odottamaan, mutta yllätyksellisyydestään huolimatta viini potkii mielihyväkeskustani ja voimalla. Kokonaisuus ei ole mitenkään muuten kummallinen, mutta ryhtiä löytyy odottamattomankin paljon. Ihastuttavan rapsakka viini; hintaansa nähden mainio tapaus!

Hinnan (11,45e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia: