Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.4.13

Neiss That's Neiss Rot 2010

Neiss That's Neiss Rot Cuvée 2010
  • Valmistaja: Weingut Ludi Neiss
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein (QbA) Pfalz
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz, Mittelhaardt, Bad Dürkheim, Kindenheim
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,00e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


No niin, vihdoinkin vuorossa Winestaten Saksan viinit -tilaisuuden viimeinen viini, viinitalo Neissin "nokkelasti" nimetyn That's Neiss -sarjan valkoisen version punainen vastinkappale – joka on tehty saksalaisittain hieman yllätyksellisesti kahden Cabernet-rypäleen cuvéeksi. 12 kuukautta kestävä kypsytys on tapahtunut pienissä barrique-tynnyreissä.

Väriltään viini on tasaisen ja lempeän vadelmanpunainen, sekä varsin läpinäkymätön.

Tuoksultaan viini on varsin toisenlainen mitä odotin Cabernet-sekoitteelta – yleisvaikutelma on varsin raikas ja tuoreen punamarjainen! Erityisesti pirteä karpaloisuus hallitsee, muiden marjojen ja hennon savuisuuden kompatessa.

Makupuoli jatkaa tuoksun – ei Cabernet-mielikuvieni – osoittamalla suunnalla; kohtuuhapokas kokonaisuus on 6 g/l jäännössokerista huolimatta melko kepeä ja hennon pirskahtelevaisuuden tunnun vuoksi jopa hennon kirpeä. Kielellä pyörii tuoretta, hapokasta marjaisuutta, hennon pippurista mausteisuutta, kevyesti suklaaseen taittuvaa tammisuutta ja aavistus tummempaa hedelmää. Kohtuullinen, hieman hillitty tanniinisuus tuo yleisvaikutelmaan hieman lisää purutuntumaa. Kokonaisuutena That's Neiss Rot on varsin omaperäinen, sopivan rakenteikas ja raikkaan rapsakka.

Kevyehkö ja hapokas jälkimaku jättää kielelle keskipitkän, tumman marjaisen, rapsakan hapokkaan ja kevyen mausteisen jälkivaikutelman; kielen kärjessä pyörii hetken aikaa jäännössokerin tuomaa, selvästi kypsemmänmakeata marjaisuutta. Yleisesti viinistä jää varsin persoonallinen vaikutelma.

Kokonaisuus on varsin omalaatuinen ja positiivisella tavalla yllättävä – olisin viimeiseksi odottanut melko tuhtia tapausta (mielikuva, mitä viinin kaksi Cabernet-rypälettä eivät ainakaan hälventäneet), mutta kahden pyöreän ja melko pehmeän viinin jälkeen That's Neiss Rot olikin melko kepeän ja varsin hapokkaan oloinen tuttavuus! Hieman pettymyksekseni tämäkään viini ei ollut mitenkään kummoisempi esitys, joten varsinaiset haastajat Stoddenin perus- ja JS-Spätburgundereille jäivät tilaisuuden lopuksi tulematta.

Yleisesti That's Neiss Rot on varsin kelvollinen ja mukavan persoonallinen kumppani hieman tuhdimmille liha- tai pataruoille, muttei mitenkään erityisen kummoinen tapaus tai omalaatuisuudessaan erityisesti mieleenjäävä – kunhan on varsin erilainen tapaus niin saksalaisten punaviinien kuin Cabernet-blendien joukossa. 18 eurolle keksin kyllä paljon parempiakin sijoituskohteita, mutta jos viini sattuu joskus tulemaan vastaan edullisemmalla hintalapulla, suosittelen testaamaan ihan mielenkiinnosta.

Lyhyesti: Rakenteikas ja omaperäinen, mutta myös yllättävän kepeä ja marjainen Cabernet-viini Saksan viinialueiden sydämestä.

Arvio: Hyvä – tämä viini onnistui vetämään maton mallikkaasti jalkojeni alta; tuhdin ja tammisen viinin sijaan vastaani pölähti raikas, kepeän marjainen ja varsin kohtuullisin ottein tammitettu tapaus. Ihan kelvollinen tapaus napattavaksi mukaan jos sattuisi tulemaan kutsu syömään vieraisiin pöytiin – viini on rakenteeltaan ja ilmaisultaan varsin yleiskäyttöinen ruokajuoma.

Hinnan (18,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti