Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.4.13

Deep Roots Riesling Trocken 2011

Deep Roots Riesling Trocken 2011
  • Valmistaja: 3 Winzer
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheinhessen
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheinhessen, Wonnegau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,60e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 11,90e (Tammikuu 2014, Alko)

Saksalainen 3 Winzer, "kolme viinintekijää", on – kovin yllätyksettömästi – kolmen Rheinhessenin pientuottajan muodostama yhteistyöprojekti, jolla he pystyvät tuottamaan riittävästi viiniä, jotta pääsisivät myös kotimaan markkinoiden ulkopuolella sijaitsevien isompien monopolien hyllyille. Tunnetuin tuottaja tästä kolmen porukasta lienee Alkossakin nähtyjä viinejä tuottava Jochen Dreissigacker, muut kaksi ovat Phillip Wittmann ja Stefan Winter. Viinitalo tuottaa Deep Roots -linjaston alla Rieslingiä ja Grauburgunderia; linjaston nimi viittaa sekä vanhojen köynnösten syvälle ulottuviin juuriin, että miesten omiin vahvoihin juuriin Rheinhessenin alueella. Alkon valikoimiin hiljattain tullut, spontaanisti käytetty Riesling oli esittelyvuorossa seuraavana Winestaten saksalaisviineihin keskittyneessä tilaisuudessa.

Väriltään viini on kevyen kellanvihreä.

Viinin tuoksupuoli on erittäin kevyt ja hento, se tarjoilee kevyehköä viheromenaa ja kivistä mineraalisuutta, hentoa sitruksisuutta ja aavistuksen mausteisuutta.

Maultaan viini on kuiva ja kevyehkö mutta myös melko täyteläinen Rieslingiksi – todennäköisesti kevyt jäännössokeri (8 g/l) asialla. Aromeista löytyy tuoksusta tuttua kivistä mineraalisuutta ja hentoa viheromenaisuutta sekä limettiä. Viini on hapokas ja tasapainoinen, mutta saksalais-Risukaksi myös melko pehmeä, helpohko ja yllätyksetön.

Keskipitkä, hennon omenainen ja mineraalinen jälkimaku on yleisvaikutelmaltaan melko neutraali.

Kokonaisuutena viini on varsin puhdaspiirteinen ja tasapainoinen, mutta muiden Winestaten Saksan viinit -tilaisuudessa tarjoiltujen Rieslingien seassa melko yllätyksetön alisuoriutuja, jopa tylsänpuoleinen. Viinissä ei ole mitään vikaa missään nimessä ja se on yleisvaikutelmaltaan varsin passeli ruokaviini; lisäksi viini edustaa Alkon valikoimassa Rieslingien hintahaarukan selvää alapäätä, mikä antaa anteeksi paljon viinin geneerisyydestä. Uusia kokemuksia kaipaavalle Deep Roots Riesling ei onnistu juuri mitään antamaan, mutta nuorta arki-Rieslingiä tarvitsevalle viini on melko varma nappivalinta.

Lyhyesti: Pehmeä ja täyteläinen, mutta myös ryhdikkään hapokas ja tasapainoinen perus-Riesling. Hoitaa hommansa simppelisti ilman sen suurempia yllätyksiä.

Arvio: OK – varsin passeli, kuiva arkivalkoviini, joka ei hierrä tai kierrä ja joka on helppo yhdistää moniin kevyempiin perusruokiin.

Hinnan (11,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti