Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.4.13

Binz + Bratt Pinot Noir Cabernet Sauvignon 2008

Binz + Bratt Pinot Noir Cabernet Sauvignon 2008
  • Valmistaja: Wineconsale, Binz+Bratt
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein (QbA) Pfalz
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz
  • Rypäleet: Pinot Noir (70%), Cabernet Sauvignon (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,90e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Monia saksalaisia huipputuottajia edustava viiniyhtiö Wineconsale tuottaa muun toimintansa ohella myös omia viinejä, jotka edustavat yhtiön rosterin edullista arkipäätyä. Aiemmin Winestaten Saksan viinit -tilaisuudessa esiteltiin yksi yhtiön valkoisista viineistä, mielenkiintoinen Riesling Gewürztraminer -blend; nyt on vuorossa vähintäänkin yhtä erikoinen punainen cuvée: Pinot Noir - Cabernet Sauvignon.

Viini on Pinot Noir -vetoinen, eli kaksi kolmasosaa sekoitteesta on terästankissa kypsytettyä Pinot'ta. Loput ovat tammessa kypsytettyä Cabernet Sauvignonia; kolmasosa on kypsynyt uudessa ja kaksi kolmas osaa vanhassa tammessa. Loppujen lopuksi uutta tammea on nähnyt vain n. 1/9 viinistä, mikä kuulostaa ihan siedettävältä määrältä!

Väriltään viini on erittäin ohuen verenpunainen, jopa kahden vieressä nököttävän Spätburgunderin rinnalla! Viiniä voisi pikaisesti vilkaisemalla veikata ennemmin tummaksi roséeksi kuin punaviiniksi.

Tuoksu on varsin runsas, raikkaan marjainen ja mukavan kukkea. Seassa on myös aasialaisia mausteita ja Pinot Noirin tuomaa hentoa lantaisuutta. Cabernet Sauvignon pysyy mainiosti aisoissa ja tuo tuoksuun vain kevyttä luumuisuutta ja hentoa musteisuutta.

Viinin kepeä ulkonäkö ei hirveästi johda harhaan – vaikka blendistä löytyy yleensä niin jyhkeätä Cabernet'ta, on viini kokonaisuutena kevyehkö, suht hapokas ja melko rapsakka. Yleisilmettä hallitsee kypsä, makeahko punamarjaisuus ja sille mukavasti vastapainoa antava kirpeä karpaloisuus, kuiva mausteisuus ja hennon karvas setrisyys. Cabernet tuo kokonaisuuteen hentoa herukanlehtisyyttä ja aavistuksen karheutta luovaa tanniinisuutta.

Jälkimaultaan viini on kuivan puolukkainen, hapokas ja selvän mausteinen. Kielellä pyörii myös jonkin aikaa tuoretta, tummaa luumuisuutta, joka poistuessaan paljastaa tammapaahtoisen kahvista ja hennon kitkerän suklaista tammisuutta, joka jää häilymään kielelle hetkeksi aikaa.

Yleisesti tämä Binz + Brattin punainen viini on aiemminesitellyn valkoisen tavoin varsin mielenkiintoinen, moderni saksalainen, joka tuntuu toimivan selvästi paremmin lasissa kuin skeptikko voisi paperin kuvausten perusteella veikata, mutta josta on samalla melko sanoa suoraan viinin olevan saksalainen, sillä tyypillinen se ei ole (vaikkakin onkin saksalaishenkisesti todella kepeä ja ohuehko.) Ei tästä hifistelytavaraa irti saa, mutta arkiseksi peruspunkuksi Binz + Brattin punainen on varsin mainio; viini on mukavan helppo ja huoleton sellaisenaan, mutta sopivan rakenteikas ja moniulotteinen toimiakseen näppäränä ruokapöydän yleistyökaluna. Hieman yllätyksetön, mutta yleisesti vallan mainio tuttavuus.

Lyhyesti: Varsin hailakka ja kepeä, mutta samalla myös mukavan rakenteikas arkipunaviini, josta löytyy sopivasti substanssia.

Arvio: Miellyttävä – kokeellista, modernia saksalaislaatua; varsin mukava peruspunkku, joka onnistuu toimimaan varsin omaperäisestä rypälesekoituksestaan huolimatta.

Hinnan (13,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti