Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.4.13

St. Urbans-Hof Saarfeilser Spätlese Trocken 2011

St. Urbans-Hof Saarfeilser Riesling Spätlese Trocken 2011
  • Valmistaja: Weingut Sankt Urbans-Hof
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Spätlese Trocken
  • Maa: Saksa
  • Alue: Mosel-Saar-Ruwer, Saar, Schoden
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 29,00e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Winestaten saksalaisten viinien illassa tarjottiin Dr. Loosenin kahden kuivan moselilaisen Rieslingin rinnalle vertailukohteeksi myöskin korkeata arvostusta nauttivan St. Urbans-Hofin kuiva Riesling Moselin alueelta, Saarin joen varrelta.

St. Urbans-Hofin viinitalo on allekirjoittaneelle tuttu viime vuonna pidetyistä Saksan viinimessuista, jossa erityisesti talon Großes Gewächs Laurentiuslay Riesling jäi mieleen todella vaikuttavana esityksenä.

Väriltään tämä viini on keskirunsaan kellanvihreä.

Hennon sitruksinen tuoksu on varsin hillityn kepeä sekä persoonallinen: elegantin hedelmäisyyden ohelta löytyy kevyen humalaista yrttisyyttä, kevyttä juureksellisuutta ja hieman Viogniermaista, kukkeata mausteisuutta.

Maultaan viini on vihertävän yrttinen, kevyen juureksellinen, kuivan limettinen ja hieman kireän oloinen. Seasta kuitenkin löytää myös Moselin Rieslingille tyypillisiä hunajan ja voimakkaan mineraalisuuden vivahteita, mutta monen tyypillisemmän Rieslingin keskellä Saarfeilserin persoonallisemmat aromit nousevat selvästi etualalle. Rungoltaan viini on varsin hapokkaan rapsakka ja ryhdikäs.

Kuivaa jälkimakua hallitsevat hapokkaan sitruksiset, kiniinisen ja kevyen yrttisen karvaat sekä voimakkaan kivisen mineraaliset aromit. Alun tuoksusta jälkimaun viimeisiin häivähdyksiin asti Saarfeilser on varsin mielenkiintoinen, persoonallinen esitys.

Moselilaisittan Saarfeilser ei ole erityisen iso tapaus kuivaksi Rieslingiksi, vaan melko raikas ja hyvinkin kepeä. Kokonaisuutena viini on varsin omaperäinen ja miellyttävän tasapainoinen – jos kohta hieman turhankin viheraromisen yrttinen – tapaus; mutta vaikka persoonallisuudellaan viini jää mieleen, ei se onnistu jäämään mitenkään erikoisen upeana tapauksena – mihin nähden viini on hinnaltaan melko kovanpuoleinen. Yhtenä syynä voi tietenkin olla viinin verrattain hyvin nuori ikä; 5-10 vuotta lisää ja viinissä saattaa aromimaailman palaset loksahtaa paljon paremmin kohdalleen kuin nyt, vajaan kahden vuoden iässä. Tällä kertaa ja tämänikäisenä viini kuitenkin putosi sinnä kuivien Moselin Rieslingien joukkoon, jotka jättävät melko kylmäksi.

Lyhyesti: Arvostetun moselilaistuottajan kuiva Riesling, jota hallitsevat persoonalliset, mutta samalla jopa raa'an vihertävät ja aromaattisen yrttiset vivahteet. Voi olla, että on vielä liian raaka nautittavaksi, mutta voi olla, että kyseessä on vain tämän viinin tyyli.

Arvio: OK – viini on mukavan persoonallinen, mutta kuitenkin tyylillisesti melko perustavaraa; kun ottaa huomioon, että internetin viinimyymälöistä saattaa parhaassa tapauksessa löytää saman talon upean GG Rieslingin reilusti edullisemmalla hinnalla, tuntuu, ettei Saarsfeiler ole hintansa arvoinen esitys.

Hinnan (29,00e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti