Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.4.13

J.L. Wolf Forster Pechstein Riesling 2010

J.L. Wolf Forster Pechstein Riesling Spätlese Trocken 2010
  • Valmistaja: Weingut J.L. Wolf, Dr. Loosen
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Spätlese Pfalz
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz, Mittelhaardt, Forst an der Weinstraße
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 23,70e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 24,00e (Tammikuu 2014, Alko)

Johann Ludwig Wolfin viinitalon historia alkaa jo 1750-luvulta, ja talo olikin melko arvostettu ja menestynyt 1700-luvulla. Viime vuosina talo on saanut uutta nostetta moselilaisen tuottaja Ernst Loosenin ostettua Wolfin viinitalon vuonna 1996, hänen halutessaan laajentaa toimintaansa kepeiden, eleganttien ja useasti makeiden Moselin Rieslingien ulkopuolelle.

Melko runsaan kellanvihreän viinin mehevä tuoksu on hyvin aromikas, kypsän hunajainen, runsaan hedelmäinen, mausteinen ja hennon kukkea.

Makupuoli on hillityn runsas, eli kokonaisuus ei ole mitenkään erityisen suuri, mutta aromeja löytyy runsaasti erilaisia ja tuntuva hapokkuus tuo viinille voimaa ja intensiivisyyttä. Yleisilmettä hallitsee tuore sitruksisuus, kukkeus, kuiva ja hennon mausteinen hunajaisuus ja hennosti karvas yrttisyys. Kielen kärjessä hedelmä saa jäännössokerista (8 g/l) makeamman hunajaisia ja kevyen persikkaisia vivahteita. Maussa tuntuva mineraalisuus on hillittyä ja flirttailee aavistuksen verran petrolisuuden kanssa sitä varsinaisesti kuitenkaan olematta. Kokonaisuus on voimakkuudestaan huolimatta varsin kevyt ja todella tasapainoinen.

Pitkähkönä kielellä jatkuva, hillitynpuoleinen jälkimaku on hyvin kuiva, leukaperiin asti pureutuvan rapsakan hapokas, sitruksinen ja kiniinisen mineraalinen. Jälkivaikutelma on todella miellyttävä, harmoninen ja tyylipuhdas, joskin aavistuksen verran nuorekkaan ja "hermostuneen" oloinen.

J.L. Wolfin kuiva Spätlese on todella tyylikäs ja miellyttävä esitys; tosin samalla melko kepeä ja hillitty Pfalzin Rieslingiksi. Viinin tuntuva hapokkuus ja hyvin kuiva hedelmä tekevät kokonaisuudesta aavistuksen verran liian nuoren oloisen, mutta viini on silti varsin tasapainoinen ja miellyttävä – pari lisävuotta voisi silti rauhoittaa viiniä, eli tehdä hyvää nuorekkaan kirpakalle ilmaisulle ja aromien syvyydelle.

Lyhyesti: Tyylikäs, tasapainoinen, kevyehkö ja vielä varsin nuori laatu-Riesling Pfalzista.

Arvio: Tyylikäs – todella klassinen ja tyylitietoinen valinta silloin, jos Rieslingiltä odotetaan enemmän terävää hapokkuutta ja eleganttia ilmaisua kuin harteikasta voimakkuutta ja täyteläisyyttä.

Hinnan (24,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti