Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.4.13

Giulia Negri Pinot Nero La Tartufaia 2010

Giulia Negri Pinot Nero La Tartufaia 2010
  • Valmistaja: Tenuta Serradenari, Giulia Negri
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Langhe
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Barolo
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12e / 12cl (Maaliskuu 2013, Vin-Vin)
  • Hinta nyt: 23,00e (Huhtikuu 2013, Viinitie)
Seuraavana vuorossa Barologirl Giulia Negrin Pinot Nero – Barolossa sijaitsevalla La Tartufaia -tarhalla kasvatetuista rypäleistä valmistettu Pohjois-Italian Pinot Noir! Kuten edellinen maistamani Giulia Negri Barolo, myös tämä viini tuli testattua Helsingin mainiossa Vin-Vinissä.

Väriltään viini on melko syvän ja tumman verenpunainen, mutta rypäleelle tyypillisesti kuitenkin varsin läpikuultava.

Tuoksu on runsas, mehukkaan marjainen ja mausteisesta, muttei sentään läpitunkevasta tammisuudestaan huolimatta eteerisen viehättävä. Runsaasta ja hieman kypsänpuoleisesta marjaisuudesta löytyy puolukkaa, karpaloa, makeata kirsikkaa ja kevyesti kypsää mustikkaa. Mukana on myös hentoa savuisuutta ja vivahde liimapuikkoa. Enemmän avautuessaan alkoholi ja erityisesti puinen tammi rupeavat kuitenkin hallitsemaan tuoksua enemmän.

Maultaan viini paljastuu tuoksua tuoreemmaksi: suussa pyörivä viini on kuiva, napakan hapokas ja kirpeän puolukkainen. Seassa on myös mehevämpää kirsikkaa, kevyttä makeaan taittuvaa mausteisuutta ja hentoa vaniljaa. Kokonaisuus on keskitanniininen, mutta tanniineiltaan selvästi runsaampi ja tuntuvampi kuin tavallinen perus-Pinot. Myös suutuntuma ja runko ovat tuhdimpia kuin keskiverto perus-Pinot'lla, mutta viini on silti varsin raikas, pirteä ja suhteellisen kepeä.

Puolukkainen ja melko hapokas jälkimaku on keskipitkä, mutta myös yllättävänkin tanniininen ja puisen karhea, jopa ronski. Melko kevyisiin ja hienostuneisiin Pinot Noireihin tottuneena viinistä jää hieman hämilleen.

Giulia Negrin Pinot Nero on melko suurikokoinen ja paikoin jopa epätasapainoinen Pinot Noir, mutta samalla myöskin varsin mukavalla tavalla rujo, anteeksipyytelemätön ja suoraan sanoen positiivisesti vittumainen Pinot. Viinistä puuttuu eleganssia ja siinä on erityisesti hetken avauduttuaan melko lailla tammea, mutta samoin on hauista ja substanssia. Sellaisenaan nautittuna viini ei ehkä ole se optimaalisin valinta Pinot Noiriksi, mutta sopivan tuhtien ja runsaiden aterioiden kanssa taas varmasti viini on kuin kotonaan.

Itseä kyllä hämmentää se, miksi Vin-Vinissä viinillä oli näinkin kova hinta – viini on kuitenkin muualla edullisempi kuin Negrin Barolo, eikä mielestäni tämä viini ollut mielenkiinnostaan huolimatta aivan hintansa väärti. Kyllä tämän mielellään kerran testasi, mutta ei kyllä syntynyt insentiiviä ostaa toiste. Sen sijaan vastaan tuleva irtopullo jonkun myymälän hyllyltä voisi lähteä melko helpostikin mukaan.

Lyhyesti: Tuhti, ronski ja tamminen Pinot Noir, joka kuitenkin onnistuu säväyttämään enemmän kuin vastaavalla tavalla muhkeat ja tammiset uuden maailman Pinot't; kenties syynä on se, että tämä ei ole tyyliltään helppo ja kosiskeleva viini, vaan röyhkeä ja anteeksipyytelemätön.

Arvio: Erittäin hyvä – loistaakseen on tämän viinin tultava pistetyksi ruoan kumppaniksi. Sellaisenaan tämä on vain turhan tuhti ja liioitteleva Pinot, mutta sillä on mainiot edellytykset pärjätä hyvin tuhtiempienkin ruokien parina. Lisäksi kenties muutamien vuosien lisäkypsyttely voisi saada siitä lisää tasapainoa irti.

Hinnan (23,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (12e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 12cl lasillinen on kohtuullisella tasolla, mutta paikasta saa parempaakin edullisemmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti