Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.4.13

Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge 2010

Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge 2010
  • Valmistaja: Joseph Mellot Père et Fils
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Pouilly-Fumé
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Pouilly-Fumé
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,98e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 20,10e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa arvostelu yhdestä Alkon muutamasta Pouilly-Fumén viinistä – Joseph Mellot'n La Forgesta. Viheraromiset Sauvignon Blancit ovat klassinen, toimiva kumppani parsalle ja Loiren laakson huippu-SB:t (Pouilly-Fumé ja Sancerre) ovat melkeinpä parasta, mitä rypäleestä joten voi irti saada, joten suosittelen nappaamaan jonkun tämän alueen viineistä, jos ajattelit vielä herkutella parsakauden ollessa käynnissä!

Tämä viini on siis alueelle tyypillisesti valmistettu 100% Sauvignon Blancista, käytetty varsin matalassa lämpötilassa ja kypsytetty aluksi terästankeissa ja sitten pulloissa.

Väriltään viini on rypäleelle tyypillisen neutraalin hailakka, sävyltään neonvihreään taittuva.

Tuoksu on sen sijaan kaikkea muuta kuin neutraali: varsin vehreätä ja rehevää tuoksua tuoksua hallitsee voimakas herukanlehtisyys, aromaattiset yrtit, murskattu nokkonen ja hennon savuinen mineraalisuus – sekä jonkin verran käytettyyn rypäleeseen usein yhdistettyä, kevyesti rikkisen pistävää kissanpissaisuutta.

Maultaan viini on SB:ksi yllättävänkin täyteläinen ja täynnä kypsää, trooppista hedelmää – makeata mangoa, raikasta karviaista ja kirpeätä passiota – mutta kokonaisuus on hyvin kuiva ja rapsakan hapokas. Hedelmä saa mainiosti vastapainoa vegetaalisen yrttisestä ja nurmikkoisesta aromikkuudesta, jo tuoksussa esitellystä, voimakkaasta herukkaisuudesta sekä kevyestä viheromenaisuudesta. Lisäksi kielellä pyörii kepeätä, Grüner Veltlinerin mieleen tuovaa valkopippurisuutta.

Erittäin kuivalta jälkimaultaan viini on hyvin ruohoisen yrttinen, hapokkaan sitruksinen, kevyen savuinen ja maamainen; viini jättää kielelle varsin intensiivisen, aromikkaan, lämpimän ja pitkän jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena La Forge on Sauvignon Blanciksi hyvin runsas intensiivinen, mutta samalla yllättävänkin kevyt – mikä tuntuu melko ristiriitaiselta suhteellisen täyteläisen suutuntuman kanssa. Joka tapauksessa, viinissä on varsin mallikkaassa balanssissa lähes raa'ahko, vegetaalinen aromikkuus ja kypsempi, jopa trooppiseen taittuva hedelmäisyys; kumpikaan ei toimisi pelkiltään, mutta yhdessä ja sopusuhtaisesti toisiinsa nähden ne tasapainottavat toisensa hienosti. Kokonaisuus on hyvin tuhti ja intensiivinen, minkä vuoksi viini ei ole mikään helpoin siemailtava sellaisenaan, mutta aromimaailmansa puolesta viini sopii varsin mainiosti viheraromisille ruoille (kuten niille viinien kanssa perinteisesti varsin hankalille parsoille) mutta intensiteettinsä puolesta myös täyteläisemmille ja voimakasaromisemmille ruokalajeille (kuten monet vuohenjuustoruoat.)

Suosittelen nauttimaan viinin hyvin viileänä, jotta sen hapokkuus saa pidettyä viinin riittävän raikkaana ja kepeänä, ja mahdollisimman pian – vaikka parhaat Sauvignon Blancit voivat vaatia jopa vuoden saadakseen palansa niinsanotusti paikalleen, eivät ne tunnetusti juurikaan kehity ikääntyessään.

Lyhyesti: Todella runsas ja muhkea Loiren Sauvignon Blanc, jossa yhdistyy voimakas hedelmävetoisuus intensiiviseen ja sopivan raa'an oloiseen vegetaalisuuteen. Kirpeä, karhea, mutta silti todella aromikas ja kaikin puolin mainio.

Arvio: Erittäin hyvä – muutamien hillitympien ja selkeästi tyylikkäämpien Pouilly-Fumén viinien jälkeen La Forge vaikuttaa kaikessa massiivisuudessaan kaikelta muulta kuin tyylikkäältä, mutta siitä löytyy kuitenkin upeasti rakenteen tasapainoa ja aromien harmoniaa. Myöskin miellyttävää vaihtelua monesti jopa ylitehtyihin uuden maailman (/-Seelannin) Sauvignon Blanceihin.

Hinnan (20,10e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti