Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.4.13

Blanco Londoño Vendimia Seleccionada 2010

Blanco Londoño Vendimia Seleccionada 2010
 • Valmistaja: Bodegas Don Sancho de Londoño
 • Tyyppi: Valkoviini, DOCa Rioja
 • Maa: Espanja
 • Alue: Rioja, Rioja Alta
 • Rypäleet: Macabeo (70%), Malvasia (20%), Grenache Blanc (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 10,50e / 12 cl (Helmikuu 2013, Vin-Vin, Helsinki)
 • Hinta nyt: 14,20e (Huhtikuu 2013, Viinitie)


Vin-Vinissä – kuten myös monissa muissa Helsingin viinibaareissa – on se mukavaa, että yleensä tiskin takaa osataan suositella jotain hieman omaperäisempää, jos vain ymmärtää pyytää oikein. Vaikkei aina menekään aivan nappiin, melko monesti osutaan kyllä melko napakymppiin. Tällainen oli esimerkiksi Vin-Vinissä suosituksen perusteella testaamani luomuvalkkari Blanco Londoño; Riojan valkoviinit kun ovat melko tuntematonta tavaraa täällä pohjoisessa – Alkon valikoimista löytyy peräti yksi sellainen, ja se on Altian pullottama, makea kahdeksan euron Satinela. Tilausvalikoimasta löytyisi pari lisää, mutta eipä sitä normaalisti tule kympin viinejä tilailtua erikseen vain kokeilumielessä.

Rioja Altan alue on pääasiassa tunnettu hieman kevyemmistä ja erityisen perinteisistä Riojan alueen viineistä, mutta Bodegas Londoño taas on profiloitunut enemmän modernimmaksi, alueen tyyliä uudistavaksi viinitaloksi – varsin mielenkiintoisen oloinen yhdistelmä! Riojalaisittain hyvin modernin etiketin taakse pullotettu valkoviini on valmistettu pääosin Cava-rypäleenä tunnetusta Macabeosta (paikallisittain rypäle tunnetaan nimellä Viura) ja kypsytetty puolen vuoden ajan vanhoissa tammitynnyreissä sakkojen kanssa.

Väriltään viini on hailakan kullankeltainen ja kepeästi vihertävään taittuva – tammitynnyrikypsytys vaikuttaa siis näkyvän viinin värissä.

Sekä Riojan alue että viinin kellertävä väri saavat minut odottamaan melko tammipommia, mutta painaessani nenäni lasiin, yllätyn – viinin tuoksu onkin yllättävän kevyt, kypsä ja hienostunut. Yleisilmettä hallitsee hillitty päärynäisyys ja lempeänmakea sitruksisuus; seassa on myös vegetaalista yrttisyyttä, tilliä ja kevyt vivahde kermatoffeeta. Varsin viileänä tarjoillun viinin lämmetessä ja avautuessa alkaa tuoksun sekaan saapumaan myös mehevää ananaksisuutta ja vaniljaista tammea.

Maultaan viini ei ole kovinkaan iso, mutta hyvin vivahteikas ja persoonallinen; siinä tuntuu yhdistyvän monet vastakohdat hauskasti. Suutuntuma on kermaisen täyteläinen, mutta samalla miellyttävän kevyt ja jopa kevyen kirpeä. Hedelmä on kypsänmakean kanssa flirttailevaa, mutta yleisilme on varsin kuiva. Viinissä on varsin eloisat ja pirteät hapot (erityisesti ottaen huomioon sen, ettei Macabeo tai Grenache ole tunnettu kovinkaan hapokkaina lajikkeina), mutta suussa viini tuntuu olevan lähes öljyisen liukas. Aromeiltaan viini on kypsähkön hedelmäinen ja kevyesti pippurisen mausteinen – hieman kuin kulmistaan pyöristetty Grüner Veltliner.

Jälkimaultaan Blanco Londoño on edelleen paradoksaalisesti kermainen mutta raikas. Hillitty, kevyen hedelmäinen aromimaailma jättää syvän, kypsähkön ja tasapainoisen jälkivaikutelman.

Kokonaisuutena Blanco Londoño on erittäin miellyttävä, mielenkiintoinen ja tasapainoinen valkoviini. Odotin paljon kypsänmakeampaa ja suorastaan tukkoontammitettua Riojalaista, mutta viiniin oli saatu mitä loistavin tasapaino tammen, hedelmän, hapokkuuden ja raikkaan aromikkuuden välille. Paksunmehevä mutta raikas runko ja moniulotteinen aromimaailma takaavat viinin monikäyttöisyyden ruokapöydässä, mutta viini on varsin mainio ja kiehtova esitys aivan sellaisenaankin! Selvästi tutustumisen arvoinen pala modernia Riojaa!

Lyhyesti: Moderni Riojan valkoviini, jossa tammi ei hallitse, vaan pysyy hienostuneesti taka-alalla. Kypsästä hedelmäisyydestään huolimatta viini on kuiva, raikas ja tasapainoinen, suutuntumaltaan silti kermaisen täyteläinen ja miellyttävän pyöreä.

Arvio: Miellyttävä – kaikin puolin mainio, yleiskäyttöinen ja suorastaan huolestuttavalla vauhdilla lasista hupeneva espanjalaisvalkoviini. Vaikkei mitenkään ihmeellinen esitys, on Blanco Londoño silti yksi parhaista Espanjan valkoviineistä, mitä vastaani on tullut! Ihastuttava tapaus.

Hinnan (14,20e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (10,50e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 12 cl lasillinen oli varsin kohtuullisen hintainen.

4 kommenttia:

 1. Anonyymi2/4/13 21:14

  8,85 EUR Vinissimuksella lienee siis hyvä ostos?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Siis siinä tapauksessa, että viinin kuvaus vaikuttaa oman maun suhteen lupaavalta. :)

   Poista
 2. Anonyymi2/4/13 23:27

  http://alko.fi/tuotteet/fi/556657 tuossa ihan asiallinen valkoinen rioja monopolin valikoimissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, jäänyt tämä täysin alle tutkan! Pitänee sitten joskus katsoa ottaisiko tämän testattavaksi. Kiitokset vinkistä!

   Poista