Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.4.13

Dreissigacker Hasensprung Riesling 2011

Dreissigacker Hasensprung Riesling Trocken 2011
  • Valmistaja: Weingut Dreissigacker
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein (QbA) Rheinhessen
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheinhessen, Bechtheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 32,50e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Samoin kuten edellinen Dreissigackerin Riesling, myös tämä Hasensprung tulee Bechtheimin kylän tuntumasta. Mutta toisin kuin edellinen viini, tämä ei ole yleisesti useilta kylää ympäröiviltä tarhoilta kerätyistä rypäleistä valmistettu tapaus, vaan ainoastaan yhden viinitarhan (Hasensprung) hedelmien tuotos. Samoin kuten muutkin Dreissigackerit, myös tämä viini on luonnonmukaisesti valmistettu ja villihiivoilla käytetty.

Väriltään viini on vain aavistuksen vihertävään taittuva, syvän kellertävä.

Hieman yllättäen runsaamman kylä-Dreissigackerin rinnalla Hasensprungin tuoksu on yllättävänkin kepeän vaatimaton, tarjoillen lähinnä hentoa sitruksisuutta, kevyesti savuun taittuvaa mineraalia ja aavistuksen mausteista yrttisyyttä.

Kevyen tuoksun takaa paljastuukin varsin täyteläinen ja aromikas Risukka; kielellä pyörii makeata hunajaisuutta, hennosti kypsänmakeata päärynää ja aromaattista yrttisyyttä. Pehmeäntäyteläisen ja tuhdinpuoleisen rungon sekä kypsän hedelmän rinnalla voisi veikata viinistä löytyvän enemmän jäännössokeria kuin naurettavan pieni 1,9 g/l. Runsaasta suutuntamastaan ja ihastuttavan syvästä aromimaailmastaan huolimatta viini ei ole mitenkään päällekäyvä, vaan varsin rauhallinen ja hillitty; vivahteikas kokonaisuus suorastaan huokuu harmoniaa.

Pehmeä ja keskimakua kuivempi jälkimaku on pitkähkö ja tyylinmukaisesti hyvin aromikas. Viinin kadottua kitusista jää kielelle vielä kypsänmakeata punaomenaisuutta, hentoa mineraalisuutta, kevyesti karheanoloista mausteisuutta ja aavistus hunajaa. Yleisvaikutelma on hyvin lempeä ja tasapainoinen.

Hasensprung on erittäin miellyttävä ja hyvin tasapainoinen tapaus, mutta siitä tuntuu puuttuvan se vau-tekijä, joka löytyi edellisestä, kylätasoisesta Bechtheimer Rieslingistä. Hasesprung on todella aromikas, herkullinen ja kaikin puolin harmoninen tapaus, mutta samalla myös erittäin varma, turvallinen ja tietyllä tavalla yllätyksetön – kokonaisuus on lähes täydellinen, mutta siitä puuttuu jännitys ja yllätyksellisyys.

Dreissigackerin Hasensprung on todella suurikokoinen, jopa raskassoutuinen Riesling, joka huokuu hedonistista hekumaa ja siksi tulee tulla ansituksi mielellään hitaasti ja hyvässä seurassa – tämä on siis viini, jolta ei kuulu odottaa monista saksalais-Risukoista tuttua, hentoa eleganssia ja hienostunutta vivahteikkuutta, vaan jota tulee nautiskella sellaisenaan, sen kummemmin ihmettelemättä.

Lyhyesti: Melko massiivinen, runsas, täyteläinen ja silti varsin tasapainoinen kypsä Riesling. Ehkä hieman yllätyksetön, mutta silti todella nautinnollinen tuttavuus.

Arvio: Erittäin hyvä – vaikka viinillä on massaa turhankin paljon omaan makuuni nähden, löytyy siitä myös sekä paljon anteeksiantavaa balanssia, että sopivan persoonallista, hyvin aromikasta makumaailmaa, mikä kohottaa kokonaisuuden vahvasti plussan puolelle. Tämä viini tässä on juuri se pienessä porukassa jaettavaksi tarkoitettu, parhaimmillaan ihan sellaisenaan tarjottava Rieslinginjärkäle.

Hinnan (32,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti