Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.4.13

Heros Lemberger 2010

Heros Lemberger 2010
  • Valmistaja: Genossenschaftskellerei Heilbronn
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein (QbA) Württemberg
  • Maa: Saksa
  • Alue: Württemberg, Heilbronn
  • Rypäleet: Blaufränkisch (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 18,00e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Kepeämpien Pinot Noir -viinien jälkeen Winestaten Saksan viinit -tilaisuudessa siirryttiin hieman tuhdimpaan osastoon. Ensimmäisenä oli vuorossa mm. Erlenbacher Rieslingistään tutun viininosuuskunta Heilbronnin Lemberger – rypäle, josta viini on tehty, tunnetaan paremmin nimellä Blaufränkisch (tai Kékfrankos – "sininen frankkilainen" unkariksi.) Viini tulee (saksalaisille poikkeuksellisesti) punaviineihin keskittyneeltä Württembergin viinialueelta ja sitä on kypsytetty reilut 6 kuukautta suurissa tammisammioissa.

Väriltään viini on kirkas, varsin tumman verenpunainen ja melko läpinäkyvä.

Tuoksu on hillityn muhkea – se ei varsinaisesti hyökkää päälle, mutta on olemukseltaan melko paksu ja moniulotteinen. Kokonaisuutta hallitsee tumma hedelmäisyys ja melko runsas musteisuus, mutta seasta voi erottaa myös kevyttä vaniljaisuutta, hentoa mansikkaisuutta ja kypsänmakeata cocktailkirsikkaisuutta. Keveän ilmaisunsa vuoksi alkoholi pääsee nousemaan esiin ja tuntuu kevyenä eetterisyytenä tuoksun seassa.

Maultaan viini on tuoksun tavoin hillityn muhkea ja melko täyteläinen. Hapokkuutta on jonkin verran, mutta kokonaisuus on yleisilmeeltään varsin pyöreä ja samettisen pehmeä; särmää viinistä ei juurikaan löydy. Tumman marjaisa hedelmä on kuitenkin mukavan persoonallinen, tarjoillen tuoretta mustikkaa, metsämansikkaa, tummaa kirsikkaa ja tummaa sekamarjaa. Taustalla häilyy myös kypsempää, makeaan taittuvaa punamarjaisuutta ja suutuntumaa tuovaa hentoa tanniinisuutta.

Pehmeässä jälkimaussa kevyesti makeaan taittuvat ja mausteiset vivahteet yhdistyvät mainiosti kevyen vaniljaiseen tammisuuteen; mikään osa-alue ei nouse hallitsevaksi, vaan kielelle jää varsin tasapainoisen harmoninen jälkivaikutelma mukavan pitkäksi aikaa.

Heros Lemberger on varsin tasapainoinen, helppo ja mehevän runsas punaviini – siis varsin tyypillinen Saksan eteläisille alueille. Viini soljuu mukavasti kielellä ihan sellaisenaan, on geneeristä perussaksalaista punaviiniä piirun pari mielenkiintoisempi ja tarjoaa sopivasti vastusta myös hieman runsaammallekin purtavalle.

Mutta en kyllä silti sanoisi että tämä ihan 18 euron viini olisi – järkevä hintataso tälle viinille sijoittuisi mielestäni jonnekin sinne 9-13 euron tuntumaan.

Lyhyesti: Mehevä, miellyttävän tumman marjainen ja samettisen pehmeä eteläsaksalainen Blaufränkisch, joka on varsin miellyttävä sellaisenaan, mutta toimii myös varsin mainiona kumppanina arkiaterioille.

Arvio: Miellyttävä – tämmöistä perusmaukasta tavaraa Saksanmaalta. Ihan jees esitys, vaikkei sen suurempia tunteita herätäkään.

Hinnan (18,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti