Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.4.13

Tesch Riesling Unplugged 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/947967/
Tesch Riesling Unplugged 2011
  • Valmistaja: Weingut Tesch
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Kabinett
  • Maa: Saksa
  • Alue: Nahe, Langenlonsheim
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,50e (Maaliskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 14,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Winestaten saksalaisten viinien maistelutilaisuudessa esiteltiin sarja nahelaisen viinitalo Teschin Rieslingejä, joista ensimmäinen oli ainakin ulkonäöltään erikoisempi tapaus: perinteikkään viinitalon perinteisellä etiketillä varustettu saksalais-Riesling, jonka nimi on kuitenkin erikoisesti englanninkielestä lainattu. Viinin kuvauksen mukaan "unplugged"-termillä tuottaja on hakenut mielleyhtymää livemusiikkiin, jota esitetään akustisesti, "ilman vahvistusta ja muita elektronisia laitteita"; tämän viinin on myös tänä keskenään identtisten massaviinien aikakautena tarkoituksena erottautua aitoudellaan ja luonnollisuudellaan – Riesling, joka ei ole tyyliltään uusimpien trendien ja keksintöjen muokkaama, vaan perinteinen, aito ja välitön. Melkoista mainospuhetta, mutta ainakin vie pahinta pelkoa sellaiselta, joka on tottunut ihailemaan sellaisia saksalais-Rieslingien etikettejä, jossa pelkästään viinin seitsenosainen nimi vie pienelläkin fontilla kirjoitettuna leijonanosan etiketin pinta-alasta!

Väriltään viini on neutraalin kellanvihreä.

Lasista nuuhkijaa tervehtii kevyesti kypsänmakeaan taittuva, sitruksinen tuoksu, josta erottaa myös valkoisia kukkia, hentoa pippurisuutta, aavistuksen hunajaa ja hillittyä, dieselöljyistä petrolia.

Kypsän sitruksiset ja petroliset elementit tuoksussa johdattavat kielen odottamaan mehevää ja täyteläistä Rieslingiä, mutta viini paljastuukin hyvin raikkaaksi, erittäin hapokkaaksi ja rutikuivaksi (selityksenä voi olla viinin 1,4 g/l jäännössokeri, jota pistää vastapalloon +7 g/l hapokkuus!). Freesi ja hyvin intensiivinen makumaailma on tuoreen sitruksinen, erityisesti greippisen kirpeä, hennon yrttinen, mineraalinen ja kesäinen. Suutuntumaltaan viini on varsin kepeä ja napakka.

Kevyt, raikas ja hennon mausteinen jälkimaku on voimakkaan hapokkuuden ja intensiivisen mineraalisuuden vuoksi hieman lyhyehkö; jälkivaikutelma on raikas, raa'ahkon sitruksinen, greippinen, hennon villainen ja teräksinen.

Mitä sitten jäi käteen tästä varsin trendikkäällä nimetystä Risukasta? No, melko perinteisen raikas, kivisen mineraalinen, intensiivinen ja jopa raa'ahkon oloinen saksalais-Riesling sieltä varsin karusta päästä. Todennäköisesti viinin modernilla etiketillä on pyritty pääsemään erityisesti nuoremman ja trenditietoisemman yleisön tutkaan (onpahan kuulemma viini ollut varsin näkyvä mm. useammilla saksalaisilla rock-festivaaleilla), mihin nähden viini on yllättävänkin perinteikäs, rapsakka ja anteeksipyytelemätön – tämä viini ei yritä olla itsetarkoituksellisen helppo tai kosiskeleva.

Teschin Unplugged on varsin vakuuttava esitys talon perustason viiniksi – konstailematon, nuorekas, hyvin fokusoitunut ja kaikin puolin tasapainoinen Riesling. Vaikka viini on todennäköisesti tarkoitettu nuorena juotavaksi, tehnee pieni lisäkypsyttely näin rapsakalle viinille pelkästään hyvää. Yleisesti tässä on varsin mainio Nahen alueen valkoviini hapokkaiden viinien ystäville ihan sellaisenaan nautittavaksi tai runsaan rasvaisten, mutta aromeiltaan kevyiden aterioiden (esimerkiksi juustolla höystetyt uunikasvikset tai leivitetyt leikkeet) kumppaniksi.

Lyhyesti: Nykyaikaisella nimellä varustettu perinteisen hapokas, intensiivinen, mineraalinen ja tasapainoinen saksalais-Riesling.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin mallikas esitys nuoreksi karuksi Rieslingiksi; nimensä mukaisesti varsin aito, välitön ja maanläheinen esitys!

Hinnan (14,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti