Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.4.13

Neiss Riesling Kabinett Trocken 2010

Neiss Riesling Kabinett Trocken 2010
  • Valmistaja: Weingut Ludi Neiss
  • Tyyppi: Valkoviini, Prädikatswein (QmP) Kabinett
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,00e (Maaliskuu 2013, Winestate)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Paluu takaisin Ludi Neissin tuotteisiin. Winestaten Saksan viinit -tilaisuuden aluksi esiteltiin Neissin uskomattoman hapokas ja kirpeänfreesi Pinot Gris / -Grigio / Grauburgunder; nyt on vuorossa saman alueen kuiva Kabinett Riesling, joka vaikuttaa ainakin paperilla melkoisen kirpakalta – viinin 9 g/l jäännössokerille on tarjolla 9 g/l hapokkuus!

Väriltään viini on vaatimattoman vihreänkeltainen; muihin tarjolla olleisiin viineihin verrattuna lähes värittömän oloinen.

Lasista tervehtii varsin omaperäinen sekamelska aromeja; kypsänmakean sitruksisuuden seurasta löytyy kevyttä juureksellisuutta, hennon savuista mineraalisuutta ja vegetaalista yrttisyyttä. Kokonaisuus on hyvin vehreä tuoksultaan.

Kuiva lähes viiltävän terävä maku paljastuu hapokkuudeltaan suorastaan armottomaksi. Raa'ahkon hedelmäisyyden keskeltä löytyy sitruunaisuutta, kevyttä juureksellisuutta, hennon kivistä mineraalia, karvasta ruohoisuutta, teräksistä hapokkuutta ja raakaa Granny Smith -omenaa.

Jälkimaussa löytyy paljon piirteitä keskimausta – raakaa omenaa, märkää kiveä ja leukaperiä viiltävää, teräksistä hapokkuutta.

Kokonaisuutena Neissin kuiva Kabinett Riesling on varsin tiukka, raa'ahkon karu, vihertävä ja intensiivinen tapaus, joka selvästi tarvitsee joko lisää ikää tai hyvin kermaista ruokaa hillitsemään viinin varsin rapsakkaa ilmaisua; esimerkiksi kermakastikkeella ryyditetty kala olisi sopivan kevyt viinin aromeihin nähden, mutta samalla riittävän paksu taltuttamaan viiniin intensiivistä, leikkaavaa hapokkuutta.

Hyvin raa'aksi ja karunpuoleiseksi viiniksi Neiss Riesling on silti varsin lupaava esitys, joskin siitä on vielä hyvin vaikea saada kaikkea irti johtuen viinin makuhermot lamauttavasta hapokkuudesta. Järkevin tapa toimia viinin kanssa lienee pistää se nimensä mukaisesti kabinettiin rauhoittumaan ja seestymään – pariin kannattaa palata aikaisintaan 2-3 vuoden päästä.

Lyhyesti: Karuhko, intensiivisen kirpakka ja varsin viherarominen Riesling trocken. Raa'an purevasta hapokkuudestaan johtuen viini on vielä tämänikäisenä järkevämpi sijoitus viinikaappiin kuin ruokapöytään.

Arvio: Hyvä – tämä Neissin valkoviini ei hissuttele, kosiskele tai pelleile, vaan on ylpeästi mitä on – todella karu, viiltävä ja intensiivinen Riesling. Vaikka em. viinityyli ei varsinaisesti aina onnistu osumaan mielihyväkeskukseeni samalla voimalla kuin runsaamma Risukat, onnistuu tämän viinin selkeä ja persoonallinen muttei dominoiva vegetaalisuus tuomaan kokonaisuuteen sopivaa mielenkiintoa. Lupaava viini kypsytystä ajatellen, vaikkei olekaan vielä ihan parhaassa tikissä.

Hinnan (13,00) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti