Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.6.13

Russiz Superiore Cabernet Franc 2010

Russiz Superiore Cabernet Franc 2010
  • Valmistaja: Marco Felluga
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Collio
  • Maa: Italia
  • Alue: Friuli-Venezia Giulia, Collio Goriziano
  • Rypäleet: Cabernet Franc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11,50e / 12 cl (Huhtikuu 2013, Viiniravintola Grotesk, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Tilatessamme Viiniravintola Groteskissa juustolautasellisen, rupesi silmät hakemaan listalta jotain mielenkiintoista punaviiniä, joka voisi pelata juustojen kanssa. Vaikka kansainvälisistä lajikkeista valmistetut italialaisviinit harvoin pääsevät lähellekään samaa mielenkiinnon tasoa kuin paikallisista lajikkeista valmistetut, päätin silti ottaa testiin lasillisen Friulin alueen Cabernet Francia.

Friuli-Venezia Giulin viinit, jotka tulevat siis aivan Italian koillisnurkasta, Slovenian rajan tuntumasta (osa viinitarhoista jopa ulottuu rajan yli, Slovenian puolelle!) ovat melko tuntemattomia Italian ulkopuolella – ainakin täällä Suomessa, sillä Alkosta löytyy peräti 3 Friulin valkoviiniä ja 0 punaviiniä. Friuli on kuitenkin 70-luvusta eteenpäin kunnostautunut erityisesti korkealaatuisten lajikeviinien valmistamisessa ja tätä nykyä alueella on yhdet Italian pienimmistä satomääristä – satoa rajoittamalla alueella pyritään korvaamaan siis rypäleiden määrä laadulla. Friuli on kerännyt runsaasti mainetta laadukkailla valkoviineillään, mutta alueella valmistetaan myös runsaasti punaviiniä niin paikallisista kuin kansainvälisistäkin lajikkeista.

Viinin tuottaneen Marco Fellugan viininviljelijäperhe saapui Friuliin toisen maailmansodan jälkeen, missä perheellä on tätä nykyä peräti kaksi viinitaloa: erityisesti paikallisiin lajikkeisiin keskittynyt viinitalo Marco Felluga, jolla on useampia tarhoja ympäri Friulin aluetta, sekä Capriva del Friulin kylän vieressä sijaitsevan Russizin pikkukylän tuntumaan majoittautunut viinitalo Russiz Superiore, joka tuottaa vain kylän ympäristössä kasvavista tarhoista korkealaatuisia yhden tarhan lajikeviinejä. Nyt vuorossa oleva viini on Russiz Superioren valmistama Cabernet Franc, jota on kypsytetty vuoden ajan pienissä tammitynnyreissä ja n. puoli vuotta pulloissa ennen myyntiinlaskua.

Väriltään viini on tumman viininpunainen ja aavistuksen verran läpinäkyvä.

Hiemaan kypsään taittuva, tasapainoinen tuoksu tarjoilee kypsää luumua, makeata kirsikkaa, hieman vegetaalista ruohoisuutta ja yrttisyyttä, makean suklaista ja kaakaoista tammea, hentoa pippuria sekä makeata, paahdettua paprikaa.

Suussa makuhermoja tervehtivät melko kypsät, tumman luumuiset, makean hedelmäiset ja kevyen yrttiset aromit; tammisuus tuntuu kohtuullisesti maitosuklaisuutena ja hennon vaniljaisena vivahteena. Viinillä on sopivasti ryhtiä, kiitos melko hapokkaan ja kohtuutanniinisen rungon, mutta suutuntuma on silti melko täyteläinen ja pehmoisen oloinen. Kokonaisuus ei vaikuta mitenkään läskiltä tai höttöiseltä, vaan on ennemminkin helppo ja huoleton.

Jälkimaku on keskipitkä, kypsän hedelmäinen, hennon yrttinen ja mehevä; tanniinit tuntuvat keskimakua voimakkaammin kevyen bitterisenä makuna samalla kun ne kuivattavat suuta kohtalaisella voimalla. Viinistä jää miellyttävä ja helppo, mutta hieman mitäänsanomaton jälkimaku.

Kokonaisuutena Russiz Superiore Cabernet Franc on ihan kelvollinen punaviini, muttei onnistu osumaan makumieltymyksiini – viini tuntuu olevan hieman turhan kypsä ja tammeakin löytyy hieman enemmän kuin toivoisin. Viinissä ei juuri kotimaa maistu, vaan kokonaisuus on tyyliltään melko internationaali, ja siksi "kasvoton." Tuoksusta sentään löytyy enemmän Cabernet Francin omaa persoonaa, mutta keskimausta turhan kypsä hedelmä ja tammi peittävät tehokkaasti viinin mielenkiintoisimmat nyanssit. Helppo ja miellyttävä valinta tasapainoista punaviiniä etsivälle, mutta uusia elämyksiä kaipaavalle viini tarjoaa loppupeleissä melko vähän.

Pelasi sentään ihan kiitettävästi tarjottimen kolmen erilaisen juuston kanssa, mistä lisäpiste.

Lyhyesti: Miellyttävä, mutta kypsän hedelmäisillä ja suklaisen tammisilla aromeillaan loppupeleissä melko geneerinen viini, josta ei löydy juurikaan Italiaa – mikä on aina sääli italialaisissa viineissä. Helppo, turvallinen ja yllätyksetön esitys.

Arvio: Miellyttävä – peruspasseli ja ehkä turhankin turvallinen valinta laadukkaisiin viineisiin keskittyneelle viiniravintolalle. Tähän hintaan odottaisin kuitenkin viiniltä hieman enemmänkin mielenkiintoa.

Hinnan (11,50e) ja laadun suhde: Groteskissa 12cl lasillinen on vielä joten kuten kohtuullisella tasolla, mutta paikasta saa parempaakin edullisemmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti