Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.6.13

Château Doisy-Védrines 2005

Château Doisy-Védrines 2005
  • Valmistaja: Château Doisy-Védrines
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Sauternes, Bordeaux 2e Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Sauternes, Barsac
  • Rypäleet: Sémillon (80-85%), Sauvignon Blanc (15-20%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 19,90e (Toukokuu 2013, Finnair Taxfree Plus)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Ennen lähtöämme Portugaliin oli meidän kulutettava jollain tavalla aikaa Helsinki-Vantaan lentokentällä. Vieraat viinimyymälät ovat itselleni mitä parasta ajanvietettä, joten ei kestänyt kovin montaa hetkeä että olin seikkaillut koko rakennuksen toisesta päästä löytyvään Finnair Taxfree Plus -myymälään, jonka valikoima on useampaan otteeseen ehditty todeta paikan parhaaksi. Ja koskaa aikaa oli tapettavaksi hieman enemmänkin, kaivoin kännykkäni esiin ja rupesin katselemaan cellartrackerista mitä ihmiset kirjoittelivat myymälän viineistä.

Ajattelin jälkiruokaviinien kiinnostavan eniten, pullojen ollessa kätevän pieniä ja kepeitä, joten päätin tarkastaa Sauternes-tilanteen. Hyllyiltä löytyi muutamakin tunnettu Prémier Cru -luokan Sauternes jotka kiinnostivat, mutta kiinnostus lopahti lyhyeen tarjolla olevien vuosikertojen saatua cellartrackerissa universaalisti melkoiset haukut. Päätin kuitenkin tarkistaa myös varmuuden vuoksi hyllyiltä löytyneen Deuxieme Cru -luokan Doisy-Védrinesin saamat arviot ja katso! – pelkkää ylistystä alusta loppuun. Viinistä varoiteltiin kuuman vuoden tuomasta vähäisestä hapokkuudesta, mutta muuten pahaa sanottavaa ei viinistä näyttänyt löytyvän! Positiiviset arviot saivat pienen hulluudenpuuskan nousemaan ja päätin sitten napata samoin tein kaksi – olihan hinta kuitenkin maailmanhintoihin nähden edullinen 26 euroa pullolta.

Ja sitten tiskillä kysyttiin että löytyykö Finnair-korttia, sillä kun saisi pullot kahdella kympillä kappale. Kun ei löytynyt, iskettiin käteen vain lomake, jolla sai väliaikaisen kortin veloituksetta ja pullot heti tarjoushintaan käteen. No, mikäs tässä! Kaksi pulloa poistui siis myymälästä reilut 12 euroa suunniteltua edullisempaan hintaan.

Toisen pullon ajattelin korkata vasta joskus reilusti myöhemmin viinin kerättyä reippaammin ikää, mutta toisen päätin korkata tässä melko pian, jotta pääsisi katsomaan olivatko ylsitävät arviot aivan tuulesta temmattuja. Viini päätyikin tässä yhtenä alkukesän kuumana iltana testiin brie-juuston ja portviinihillokkeen kumppaniksi.

Väriltään viini on paksun kullankeltainen, jossa on seassa aavistus nuorekasta vihreyttä. Lasia pyöritellessä paljastuu myös viinin öljyisen paksu rakenne.

Tuoksu on todella runsas, erittäin muhkea ja makea. Päällimmäisenä aromeina nousee voimakasta jalohomeisuutta, paahdetta, tuntuvan tammista vaniljaa ja mantelisuutta, mutta uskomattoman monisyisestä ja kompleksista aromimaailmasta tuntuu löytyvän vaikka mitä: kuivattua ananasta, hunajaa, mandariininkuorta, créme brûléetä, aprikoosihilloa, vanhentuneeksi käynyttä persikkaa, neilikkaa, karamellia... Tuoksu on vaikuttavan tuhti ja lähes loputtoman oloinen. Ainoana kauneusvirheenä Sauternes'n viiniksi jopa pelottavan runsas alkoholi (14%) tulee melko runsaastikin esiin makeana eetterisyytenä.

Doisy-Védrines'n maku on hyvin tuoksun kaltainen: uskomattoman runsas, loputtoman syvä ja voimakas. Suutuntuma on hyvin täyteläinen ja paksu, eli viinistä ei löydy parhaimpien Sauternes'n viinien eleganssia tai kepeyttä, mutta kokonaisuudesta löytyy silti hapokkuutta, joka saa sen pysymään kohtuullisen hyvin nipussa. Lämmin vuosi kuitenkin tuntuu selvästi suussa jopa pienenä raskautena.

Kompleksi ja jatkuvasti uusiin suuntiin seikkaileva maku tarjoaa hunajaisuutta, todella ylikypsää keltaista hedelmää, voimakkaan paahteista ja mausteista jalohomeisuutta, mantelia, joka paikoitellen taittuu jopa karvasmanteliseksi mausteisuudeksi, rusinaa ja ajoittain suht tuntuvaakin tammea, joka tarjoaa kermatoffeeta ja vanilliinisokeria. Yleisilmeeltään Doisy-Védrines on todella intensiivinen ja erittäin makea – mutta lämmenneenä jopa imelä; viinissä oli enemmän tasapainoa ja raikkautta pian jääkaapista ottamisen jälkeen, mutta tuntia myöhemmin kokonaisuutta hieman varjosti tahmainen ja öljyinen suutuntuma.

Viinin jälkimaku on uskomattoman pitkä, vivahteikas ja monikerroksinen – rusinaa, hunajaa, neilikkaa, makeaa ananasmehua, kanelia, vaniljaa, bitteristä mausteisuutta ja kevyesti jopa voimaisuutta. Jälkivaikutelma on upean harmoninen ja viipyilevä; tuhti alkoholi tosin tekee siitä hieman lämpimän. Yleisesti Doisy-Védrines 2005 on kauneisvirheistään huolimatta majesteetillinen tapaus – hieman pullea ja laiska, mutta silti todella majesteetillinen.

Juuh, kyllä niillä cellartrackerin arvioilla taisi jotain totuuspohjaa olla – Doisy-Védrines nimittäin hyppäsi melko heti maistamieni nuorien Sauternes'n viinien mitalisijoille! Kokonaisuus oli sen verran vaikuttava ja moniulotteinen, että viini jo melkein haastoi tämänhetkisen lempparini, Suduiraut 1999:n – Doisy-Védrinesin kypsänraskas ja hieman tahmeakin suutuntuma sekä ajoittain turhankin hallitsevaksi äityvä tammisuus olivat ainoat naputtamisen aiheet kokonaisuudessa. Koska Suduiraut'n todella freesiä ja ryhdikästä rakennetta ei tästä löytynyt, ei ykkössijaa napattu, mutta makupuolelta viini oli yksinkertaisesti uskomaton. Ehdottomasti yksi parhaita ostoksia koskaan alle kahdella kympillä; onneksi on vielä toinen lesti vartomassa senioripäiviään.

Lyhyesti: Makea jälkiruokaviini, jolla on yksinkertaisesti uskomattoman vakuuttava tuoksu, maku ja kielellä viipyilevä aromien kirjo. Kuuma vuosikerta 2005 näyttäytyy hieman keskimääräistä kevyempänä hapokkuutena ja raskaampana suutuntumana, mutta näin vakuuttavassa kokonaisuudessa semmoisetkaan kauneusvirheet eivät enää tunnu haittaavan. Uskomattoman hedonistinen nautinto, joka kannattaa avata hengittämään puolta tuntia - tuntia etukäteen, mutta tarjoilla hyvin viilennettynä.

Arvio: Täydellinen – aivan uskomaton makukokemus. Pikkiriikkinen miinus löysästä ja tahmeasta suutuntumasta, mutta edelleen ollaan valovuosia plussan puolella. Jos olet lentämässä ulkomaille lähiaikoina, mars Finskin Tax Freehen!

Hinnan (26,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Hinnan (19,90e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA. HETI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti