Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.6.13

Hugel Gewurztraminer Jubilee 2008

Hugel Gewurztraminer "Hugel" Jubilee 2008
 • Valmistaja: Hugel & Fils
 • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace Grand Cru
 • Maa: Ranska
 • Alue: Alsace, Haut-Rhin
 • Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 26,90e (Huhtikuu 2013, Alko)
 • Hinta poistuessaan: 18,69e (Toukokuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

1600-luvun ensimmäisellä puoliskolla eteläisen Alsacen Riquewihriin perustettu Hugelin viinitalo on ehdottomasti yksi Alsacen merkittävimpiä ja arvostetuimpia viinitaloja; Hugelin toiminta on vaikuttanut huomattavasti esimerkiksi Alsacen viinilainsäädäntöön koskien makeampia viinejä (Vendanges Tardives ja Sélection des Grains Nobles.) Talo sekä viljelee omia rypäleitään että toimii négociantina, ostaen rypäleitä sopimusviljelijöiltä. Talo omistaa 25 hehtaaria viinitarhoja Riquewihrin ympäriltä, ja niistä lähes puolet ovat luokiteltu arvostettuun Alsace Grand Cru -luokkaan. Perusviinejään varten talo ostaa vuosittain n. 100 hehtaarin edestä rypäleitä sopimusviljelijöiltä.

Kuten kilpakumppaninsa viinitalo Trimbach, myöskään Hugel ei merkitse viineihinsä niiden laatuluokituksia, vaikka esimerkiksi talon huippuviinit tulevat poikkeuksetta Grand Cru -tasoisilta tarhoilta. Talon huippuviinejä edustavat makeat Vendanges Tardives ja Sélection des Grains Nobles -viinit ja puolimakeat Hommage à Jean Hugel -viinit; kuivaa päätä edustavat vain parhaina vuosikertoina Grand Cru -tarhoilta kerätyistä rypäleistä valmistettavat Jubilee-sarjalaiset, joita tämä Alkon valikoimista hiljattain poistunut Gewürztraminerkin edustaa.

Jubilee Gewürztraminer on 100% Grand Cru Sporen -tarhan tuotos, joka on valmistettu viinitarhan (ja samalla koko viinitalon) vanhimpien köynnösten hedelmistä. Viini on käytetty ja kypsytetty hyvin vanhoissa tammisammioissa, vain kevyesti suodatettu ennen pullotusta ja kypsytetty pullossa useamman vuoden ennen markkinoillelaskua.

Väriltään viini on melko hailakka, sävyltään vaatimattoman kevyesti vihertävä.

Tuoksultaan viini ei ole erityisen voimakas, mutta silti siitä löytyy sellaista runsautta, joka vihjailee tuhdista bodysta. Yleisvaikutelmaa hallitsee viileä ja hillitty hunajaisuus, jota tukevat kukkaisen parfyymiset ja kevyen litsiluumuiset vivahteet. Taustalla pyörii ylikypsän hedelmäisyyden kanssa leikittelevää trooppista hedelmää ja aavistus aasialaista mausteisuutta.

Tuoksun elementit jatkuvat saumattomasti suussa silkkisen pehmeän hunajaisen ottaessa komennon kielellä. Seassa on runsaasti aromaattisia yrttejä, persikan ja litsiluumujen dominoimaa trooppista hedelmää, ruusuvettä ja kevyttä mineraalisuutta. Vaikka tämä suutuntumaltaan täyteläinen ja mehevä viini on makeudeltaan selvästi puolikuiva (jäännössokeria siis on n. 15 g/l) ja korkeintaan keskihapokas, ei viini tunnu missään vaiheessä löysältä tai ylitehdyltä – kokonaisuus on pehmeä, runsas, vivahteikas ja elegantti.

Aromikkaassa jälkimaussa hunajaisuus pitää edelleen tahtipuikosta kiinni, mutta seassa tuntuu myös melko tuntuvaa, aavistuksen karheaakin mausteisuutta, sitrushedelmäistä hapokkuutta sekä vihjauksia kypsästä persikasta ja pistaasista tai karvasmantelista. Jälkivaikutelma on pitkähkö, hieman keskimakua freesimpi ja tuntuvan mausteinen.

Jubilee Gewurztraminer on melko massiivinen GC-tason Alsace, mutta alusta loppuun todella tyylikäs ja harmoninen esitys. Rypäleelle ominaisesta matalasta hapokkuudesta ja melko korkeaksi jäävästä jäännössokeristaan huolimatta viini ei missään nimessä tunnu vetelältä tai ponnettomalta, vaan ainoastaan hieman raskastekoiselta – runko pysyy hienosti kasassa ja viini vakuuttaa niin sellaisenaan maisteltuna kuin ruokaviininäkin.

Vaikka arvostan enemmän Trimbachin viinitalon tyyliä tehdä karumpia, raikkaampia ja hapokkaampia viinejä myös makeammista lajikkeista, on Hugelin huippu-Gewürz silti kaikin puolin upea esitys tyylilajissaan. Ennen poistumistaan viini oli hieman hinnakkaammanpuoleinen esitys, mutta viimeiset poistuvat pullot lähtivät viinin laatuun nähden harvinaisen kohtuullisella hinnalla. Korkkaamista ei tarvitse viinin kanssa kiirehtiä, sillä viinitalo vakuuttaa viinin kehittyvän pullossa vähintään 8 vuotta vuosikerrasta – väite, jonka voi helposti allekirjoittaa – mutta halutessaan ei korkkaamista tarvitse pelätä, viini on varsin upeassa vaiheessa juuri nyt.

Lyhyesti: Hyvin mehevä, suurikokoinen ja erittäin aromikas Grand Cru -tason Gewürztraminer, jonka punainen lanka on elegantti ja vivahteikkaan mausteinen hunajaisuus. Hedonistinen laatuviini esimerkiksi savustettujen kalojen tai maustettujen tai tulisten aasialaisten ruokalajien seuraan, tai aivan sellaisenaan nautittavaksi.

Arvio: Erinomainen – todella mainio esitys tyylilajissaan. Rypäleiden korkea kypsyysaste tuntuu, mutta edes melko vaatimattomaksi jäävä hapokkuus ei pääse haittaamaan tätä. Upea puolikuiva huippuviini.

Hinnan (26,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Hinnan (18,69e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

4 kommenttia:

 1. Viking XPRS'llä oli tarve myydä tätä hintaan 12,90 e! Erikoista. Pitkään ei tarvinnut myydä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hohhoh, ei varmasti!

   Poista
  2. Näin minäkin ensin ajattelin kun vieressä meni tavallinen Gew kymmenen senttiä halvemmalla. Onneksi otin omani jo menomatkalla, paluumatkalla oli jo hylly tyhjä. Näyttää siltä että Viikkaritkin harrastaa samaa politiikkaa kuin Alko halutessaan jostain tuotteesta eroon.

   Samaisesta syystä sain aikanaa Bibi Gaeztin Grilli del Testamattaa vaivaisella 14 eurolla pullo. Viikkareilla matkustaessa kannattaa aina olla tarkkana, niillä on aina jotain hinnastosta puuttuvaa hyllyssä. Hyvällä onnella niin kuin tässäkin osuu joskus kohdalle..

   Poista
  3. Kyllä itsellä on ihan oletusarvoisesti aina silmät tarkkana kun liikun viinimyymälässä. :D

   Pitää vain joskus päästä laivalle asti + tehdä tilaa viinivarastoon, että saa uusia ostoksia tilalle!

   Poista