Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.6.13

Calamar Verdejo 2011

Calamar Verdejo 2011
  • Valmistaja: Diez Siglos de Verdejo
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Rueda
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Rueda
  • Rypäleet: Verdejo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,71e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,96e (Tammikuu 2014, Alko)

Pääasiassa melko muhkeista punaviineistään tunnetussa Castilla y Leónissa sijaitseva Rueda on jännittävä poikkeus Espanjan viinikartalla: tämä Douro-joen (eli Duero-joen) varrelta löytyvä alue oli vuosisatoja tunnettu erityisesti raikkaista ja persoonallisista Verdejo-valkoviineistään (jotka eivät ole siis samoja kuin esimerkiksi Madeiran saarella tuotetut Verdelhot!) Viinikirvan hävitettyä monet alueen köynnöksistä 1800-1900-lukujen taitteessa, ruvettiin alueella panostamaan enemmän laatuun kuin määrään ja Rueda hävisi Espanjan viinikartalta geneerisenä bulkkiviinialueena. Vasta 1970-luvulla riojalaisen viinitalo Marqués de Riscalin panostettua alueella laadukkaisiin Verdejo-viineihin alkoi alueella kiinnostus laatuviineihin elpymään ja vuonna 1980 Rueda sai lopulta oman DO-appellaationsa, minkä mukaan alueen valkoviineissä on oltava aina vähintään 50% Verdejoa. Alkon perusvalikoimasta peräti alle kympin hintaan löytyvä Calamar Verdejo on 100% Verdejosta valmistettu.

Väriltään viini on tiiviin viherkeltainen.

Tuoksu on jännittävä sekoitus espanjalaisten valkoisten mehevää hedelmäisyyttä ja Sauvignon Blancin ominaisaromien kanssa flirttailevaa tuoksua. Lasista nousee jännittävä cocktail kypsää kriikunaa, tuoretta herukkaa, hunajaa, karviaisia, makeata trooppista hedelmäisyyttä, yrttisyyttä, omenankukkaa, hunajamelonia ja hentoa savuisuutta.

Maultaan viini on kuiva ja melko täyteläinen. Maku seuraa osittain tuoksun lupaamaa aromimaailmaa, mutta yleisilmettä hallitsee tuore omenaisuus, tuntuva yrttisyys ja kevyt, makeaan taittuva hunajaisuus. Viini on rakenteeltaan melko hapokas, mutta aivan sauvignonblancmaista, raikkaan rapsakkaa hapokkuutta viini ei ole onnistunut kehittämään – muuten viinissä on maunkin puolesta yllättävän paljon samaa. Yleisilmeeltään viini on aromaattinen ja mukavan persoonallinen, mutta viinin edullinen hinta näkyy kenties selvimmin sen helppoudessa – kokonaisuus on melko turvallinen ja helppo. Viini on silti hintaluokkansa edustajaksi mukavan rakenteikas ja erilainen.

Aromaattisessa jälkivaikutelmassa keskimaun yrttisyys väistyy sivuun johtaen viinin pitkään, hyvin hedelmäiseen, kevyen olkiseen ja aavistuksen lämmittävään jälkivaikutelmaan.

Tietynlaisesta helppoudestaan huolimatta Calamar Verdejo on varsin tasapainoinen, ryhdikäs ja luonteikas viini, mitä ei usein voi sanoa Alkon hintatason alle kympin valkoviineistä; viini onnistuu vakuuttamaan niin Ruedan kuin Verdejo-rypälelajikkeen puolesta ja kiinnostusta olisi hieman parempiinkin esityksiin. Nykyisellään viini on varsin näppärä yleisviini niin kala- ja kasvisruoille kuin seurusteluunkin, erityisesti jos yleensä herukkaiset, yrttiset ja kevyesti karviaiseen taittuvat Sauvignon Blancit sattuvat miellyttämään – viinistä löytyy yllättävän paljon samaa (vaikkakin sen verran paljon muutakin, ettei Calamaria erehdy ainakaan satapinnaisena SB:nä pitämään!) Varsin hauska ja ilmeikäs tuttavuus kohtuulliseen hintaan.

Lyhyesti: Helppo, mutta luonteikas ja kevyesti Sauvignon Blancia muistuttava espanjalaisvalkoviini, joka tarjoilee täyteläisellä mutta ryhdikkäällä otteella runsaasti trooppiseen taittuvaa hedelmäisyyttä ja voimakasta yrttisyyttä.

Arvio: Hyvä – tyylillisesti selvän moderni (tammeton ja hedelmävetoinen) espanjalainen, mutta varsin kelvollinen ja mielenkiintoinen sellainen! ¡Me gusta!

Hinnan (9,96e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti