Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.6.13

Nøgne Ø / Bridge Road India Saison 2012

Nøgne Ø / Bridge Road India Saison 2012
 • Valmistaja: Nøgne Ø, Bridge Road Brewers
 • Tyyppi: Olut, India Pale Ale / Saison
 • Maa: Norja / Australia
 • Alue: Grimstad / Beechworth
 • Maltaat: Pilsner, vehnä
 • Humala: Galaxy, Stella
 • Koko: 0,5
 • Hinta ostohetkellä: 7,92e (Toukokuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Kun norjalaiselta Nøgne Ø:n panimolta on tottunut saamaan kuriositeettikamaa, eivät nämä kokeellisemmatkaan yksilöt enää jaksa hämmentää niin paljoa. Kyseessä on siis norskien visio perinteisestä belgialaisoluttyypistä, saisonista, jota on tuunattu India Pale Ale -henkisellä humaloinnilla. Mukana olutta tekemässä ovat olleet myös Bridge Road Brewersin oluthenkisiä panomiehiä toiselta puolelta maapalloa, peräti Australiasta asti.

Keväisille ja kesäisille Saison-oluille tyypillistä on yleensä kepeys, hedelmäisyys ja runsaan hiilihappoisuuden tuoma raikkaus, sekä monista löytyvä tietynlainen hapan mausteisuus ja usein myös viineissäkin tutun brettanomyces-hiivan tuoma likaisuus; IPA-oluille taas reipas humalointi. Brittihenkiset IPA:t ovat tyypillisesti lähinnä vain kohtuullisesti katkerohumaloituja, kun taas ns. jenkkityyliset IPA:t (minkälaisia myös mm. Nøgne Ø yleensä harrastaa) ovat reilummin katkerohumaloituja, mutta niissä käytetään myös brittioluita enemmän erityisesti tuoksuun (mutta myös makuun) vaikuttavaa aromihumalointia. Tältä oluelta odotettavissa on siis aromikasta ja katkeraa IPAa, josta löytynee myös enemmän happamuutta ja toivottavasti jopa kevyttä likaa.

Lasiin kaatuu varsin utuista, paksun keltaista ja aavistuksen oranssiin taittuvaa olutta, jonka päälle nousee erittäin runsas, kohtalaisen tiivis, mutta melko nopeasti katoava vaahtohattu.

Tuoksussa on selvästi päällimmäisenä IPA-tyylistä, greippisen sitruksista ja kevyen pihkaista aromihumalaa, kevyen päärynäistä hedelmäisyyttä ja kevyesti funkahtavaa mausteisuutta, joka tuo mieleen lähinnä vanhan, nahistuneen sitrushedelmän.

Maultaan olut on hyvin kepeä, kohtalaisen hiilihappoinen ja yleisilmeeltään varsin hapan – ominaisuus, jota päälle 60 IBU:n voimalla tykittävä katkerohumalointi ei missään nimessä ainakaan vähennä. Kielellä pyörii sitruksisuutta, hentoa vaaleata maltaisuutta, ruohoisuutta, lähes saippuaista karvautta ja kevyen olkista aromikkuutta. Kielen kärjessä erottuu hennosti makeaan taittuvaa persikkamarmeladia. Yleisvaikutelma on todella freesi ja kesäinen.

Jälkimaku on todella pitkä ja intensiivisen katkeroinen, mutta aromeiltaan selkeästi kepeämmänpuoleinen; hillitysti greippisen sitruksinen, karhean maamainen ja kevyen olkinen. Kohtalainen alkoholi (7,5%) lämmittää aavistuksen kurkunseutua.

Kokonaisuutena Nöggis-Bridge Roadin India Saison on kaikin puolin erinomainen kesäolut – pohjalla on varsin tyylipuhdas, kepeä ja hapahko saison-pohja, jolle pistetään turpaan kunnollisella humaloinnilla, joka jopa ylittää Nøgne Ø:n tyyliin perus-IPA-oluidenkin humalointitasot. Siinä missä yleensä nämä erikoisemmat, kahden eri tyylilajin yhdistelmät joko epäonnistuvat, tai jäävät korkeintaan mielenkiintoisiksi, yhden testaamisen kuriositeeteiksi, ovat nämä panomiehet onnistuneet saamaan vallan tasapainoisen, raikkaan ja kesäisen IPA:n, joissa monesti makeaan taittuva, toffeisen maltainen pohja on onnistuneesti korvattu happamaan taittuvalla, kepeällä ja mausteisella saison-pohjalla.

Se missä tässä oluessa on epäonnistuttu, on sen hinta. Kyseessä on varsin mainio, mutta silti melko arkinen olut – erikoisesta blendauksestaan huolimatta – minkä takia kiskurimainen hinnoittelu vähentää oluen nautiskelukerrointa rankalla kädellä. Kyseessä on siis mitä mainioin kesäolut, jota kuitenkaan tuskin tulee ostettua uudelleen johtuen sen verrokkeihin nähden törkyisen kalliista hinnasta – jopa kalliina pitämäni OriginAle on näistä kahdesta hinta-laatusuhteeltaan järkevämpi tapaus. Ehkä korkeintaan jos sattuu tulemaan yhtäkkinen pakko-saada-Nöggistä-kohtaus tässä kesällä.

Lyhyesti: Hapahkolle, mausteiselle ja kesäisen kepeälle saison-pohjalle rakennettu jenkki-tyylinen IPA, jonka suurimmaksi ongelmaksi ei muodostu mikään sen oma ominaisuus, vaan Alkon päättömän korkeaksi lyömä hintalappu. Mainio, tasapainoinen kesäolut, joka on hinnoiteltu aivan liian kovalla kädellä.

Arvio: Miellyttävä – ihastuttavan hapan, kiristävän kitkerä ja kepeän eloisa olut kuumiin kesäpäiviin; puolen litran puteli riittää sopivan pitkäksi aikaa, eikä oluen kovahko (mutta yllättävän vähän tuntuva) alkoholiprosenttikaan kannusta kittaamaan koko lestiä kerralla.

Hinnan (7,92e) ja laadun suhde: Heikko – olut ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

 1. Mun on pakko olla hieman eri mieltä hinnan ja laadun suhteesta: 15,82 € per litra maksavat viinit harvoin myöskään on mitään tajunnaräjäyttävän hyviä kokemuksia, vaikka ihan hyviä ovatkin, ja Norjan hintatasoilla on varmaan aika vaikea tehdä paljonkin edullisempaa olutta. Muuten kiitos aktiivisesta ja ihastuttavan analyyttisestä viiniblogista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moro Raisa!

   Mainiota kuulla että analyyttisempi analyysi puree joihinkin lukijoihinkin!

   Mutta pakko olla kyllä sitä mieltä, että Suomen hinnoilla pitäisi perusviineissä viiteentoista euroon saatava (eli n. 11e/plo) jo varsin kelvollisia tuotteita viinipuolelta; ja erityisesti ulkomailta, joissa laadukkaat viinit lähtevät markettihintojensa puolesta järjestään n. 5-7 euron kieppeiltä. Olen kuitenkin seurannut melko aktiivisesti Alkon valikoimista löytyvien Nöggiksen tuotteita vuodesta '06-07, jolloin ne maksoivat n. 4-5 euroa pullo, joten päälle yhdeksän euroa pullo (Two Captains) kuulostaa omiin korviini jo melko naurettavalta hinnoittelulta, jolla lähinnä testaillaan sitä, että ostaako tosissaan humalahakuiset "hopheadit" mitä tahansa, hinnasta riippumatta! Siksu tämmöinen lähes 8 euron olut normaalisti n. 5 euron oluiden rintamassa vaikuttaaa samanlaiselta testiltä, jossa koetellaan lähinnä oluenharrastajien maksuhalukkuutta; mitä enemmän India Saisonia jää hyllyyn, sitä parempi!

   Poista