- Valmistaja: Cloudy Bay Vineyards
- Tyyppi: Valkoviini
- Maa: Uusi-Seelanti
- Alue: South Island, Marlborough
- Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
- Koko: 0,75
- Hinta arviointihetkellä: 25,80e (Huhtikuu 2013, Alko)
- Hinta nyt: 28,70e (Tammikuu 2014, Alko)
Cloudy Bay Sauignon Blancia voinee pitää jonkin sortin uuden maailman ikoniviininä. Se oli yksi ensimmäisiä viinejä, jotka johdattivat viinimaailman Uuden-Seelannin Sauvignon Blancien pariin – aiemmin maailmanluokan huippu-SB:t olivat Loiren laakson hillittyjä, yrttisiä ja viheraromisia viinejä, kun taas kuin puun takaa ilmestynyt Cloudy Bay sekä muut Uuden-Seelannin pioneeri-SB:t onnistuivat tarjoamaan samoja tuttuja aromeja huomattavasti voimakkaammalla, selväpiirteisemmällä ja hedelmävetoisemmalla otteella. Ja tätähän viinimaailma rakasti.
Vuonna 2003 Cloudy Bayn viinitarhojen omistajuus kuitenkin vaihtui arvokkaita luksustuotteita tuottavan Louis Vuitton Moët Chandonille ja vuosikerrasta 2004 eteenpäin Cloudy Bayta on korkitettu nykyaikaisen metallikierrekorkin alle. LVMH:n alaisuudessa viinitalon tuotantomäärät ovat kasvaneet huomattavasti, viinin hinta on kiivennyt jyrkästi ylöspäin ja samalla monet kriitikot ovat valittaneen tuotteen menettäneen paljon alkuperäistä persoonaansa ja siirtyneen tyylillisesti hahmottomammaksi ja tylsemmäksi.
Suurista tuotantomääristään huolimatta Cloudy Bayn Sauvignon Blanc on lisäksi ollut huonomaineisen vaihtelevantasoinen vuosikertojen välillä ja silloin tällöin voi kuulla jopa sanottavan viinin eri vuosikertojen olevan tyylillisesti niin erilaisia, että on vaikeata uskoa kyseessä olevan saman viinitalon viini. Nyt, laimean vastaanoton saaneen vuosikerta 2011:n jälkeen, Alkon hyllyiltä löytyy (ainakin viinitalon omien sanojen mukaan) erittäin hyvän – ja suhteellisen vähäsatoisen – vuosikerta 2012:n pullote.
Väriltään Cloudy Bay on monen Uuden-Seelannin Sauvignon Blancin tavoin hailakka, lähes neutraali ja vain aavistuksen vihertävään taittuva.
Tuoksun magnitudi on sitä luokkaa, että tämän jälkeen mikään viini ei varmasti tuoksu enää miltään, koskaan. Sieraimista tunkeutuu suorastaan väkivaltaisella runsaudella tomaatinlehteä, purkkiparsaa, kurkkua, passionhedelmää, raparperia, herukkaisuutta ja aavistus vihreätä paprikaa; viinin tuoksussa on kaikkea, ja sitä on liikaa.
Viinin kuiva maku on sekä keveähkö että leveähkö – tosin kepeys saattaa olla vain täysin naurettavan massiivisen tuoksun luoman kontrastin tuoma illuusio. Mausta löytyy paljon tuoksun elementtejä – erittäin runsaasti parsaa ja raparperia, tomaatinlehtisyyttä, kypsää karviaista, sekä kypsänmakeaa että hapokkaan greippistä sitrushedelmää, aromaattista ja kevyen ruohoista yrttisyyttä, kirpeätä passionhedelmää ja tyylikästä mineraalisuutta. Kokonaisuus on todella monisyinen, nuorekas sekä eloisan ja rapsakan hapokas.
Viinistä jää kielelle pitkähkö jälkimaku, jossa häilyy vivahteita murskatusta nokkosesta, kivennäisvetisestä mineraalisuudesta, bitterisestä yrttisyydestä ja greippisestä hedelmäisyydestä.
Ensivaikutelma viinistä lähinnä hirvitti – tuoksu on jopa Uuden-Seelannin aromaattisten viinien viitekehyksessä överi – mutta kokonaisuudesta sukeutui varsin tyylikäs ja moniulotteinen esitys. Ymmärrän täysin viinin keräämän suosion, mutta loppupeleissä viini on silti melko helppo, hedelmävetoinen ja – (yhtään enempää uusseelantilaisia SB-viinejä maistelleelle) melko yllätyksetön. Ymmärrän viinin olevan melkoinen kokemus jos on tottunut vain Ranskan hillittyihin ja ruohoisen yrttisiin Sauvignon Blanceihin, mutta yleisesti viini ei tunnu tarjoavan hirveästi enempää mitä 5-10 euroa edullisemmat viinit Alkossa tarjoavat – viinin hinta tuntuukin sisältävän siis melko paljon legenda-statuksen tuomaa lisää.
Jos Cloudy Bay SB löytyy sen 5-10 euroa edullisempaan hintaan esimerkiksi ulkomailta tai nettikaupasta, on viini varsin kannattava ostos. Tähän hintaan kuitenkin aika tuntuu ajaneen viinistä ohi, sillä pelkästään Alkosta löytyy paljon edullisempaan hintaan varsin samanlaista tyyliä edustavia Uuden-Seelannin Sauvignon Blanceja – Cloudy Bay ei ole enää uniikki Uuden-Seelannin viiniosaamisen suurlähettiläs, vaan lähes identtisiä valkoviinejä on maailma pullollaan. Ja vaikka Cloudy Bay 2012 onkin loppupeleissä melko tyylikäs uusseelantilais-SB:ksi, on se kuitenkin samalla selvästi uuden maailman henkeen erittäin hedelmävetoinen, helppo ja kosiskelevakin; siksi itse suosin näissä hinnakkaissa Sauvignon Blanceissa mielummin klassisen elegantteja Loiren laakson viinejä.
edit: Näköjään viinin hintaa korjattiin vuodenvaihteessa 2014 kokonaiset kolme euroa ylöspäin, joten pitänee tässä vastavuoroisesti korjata hinta-laatusuhdetta kuvastamaan meikäläisen näkemystä siitä hinnasta, jota viinistä pyydetään.
Lyhyesti: Kaikin puolin liiallisen ja liioittelevan tuoksun takaa paljastuu varsin moniulotteinen ja tasapainoinen, joskin myös hieman helppo ja hedelmävetoinen sekä tuoksuun nähden ehkä jopa aavistuksen turhankin kepeä Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc.
Arvio: Erittäin hyvä – Cloudy Bay on varsin tyylipuhdas Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc, mutta sen legendaarinen status tyylinsä pioneerina on tuonut viinin ympärille paljon perusteetontakin hypetystä – lähes vastaavanlaisia, erittäin aromaattisia mutta myös tasapainoisia Uuden-Seelannin hedelmäpommeja saa paljon edullisemmallakin hinnalla (esim. Jackson Estaten Stich SB ja Villa Marian Reserve SB.)
Hinnan (28,70e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.
Pääsin tammikuussa maistamaan hieman kypsempiä vuosikertoja Cloudy Bayta loikkivassa sokkovertikaalissa. Vanhin oli 2006. Ja väitteet CB:n kypsytyspotentiaalista kyllä tuntuivat pitävän kutinsa. Ehkä siinä 5+ iässä viinit alkoivat tarjoilla jotain aivan omintakeista settiä, jossa löytyi yhtymäkohtia niin valkoiseen burgundiin kuin kypsään rieslingiinkin. Hämmentäviä viinejä ja yllätys oli suuri, kun oikea rivi paljastettiin. Nuorimmat olin itsekin pistänyt huudeille. Taisi jokin olla ihan Cloudy Baykin, mutta äkkiä mentiin metsään, kun ikää karttui.
VastaaPoistaOlisi kyllä mielenkiintoista päästä itsekin testailemaan niin CB:n kuin muidenkin uusseelantilaisten SB-viinien ikääntyneempiä versioita! Monissa on kuitenkin vallan kiitettävä selkäranka ja tuntuva hapokkuus, joten voisi veikata viinin ikääntyvän mainiosti - nuorena kun useimmissa viineissä tökkii se täysin liiallinen hedelmäisyys. Voisikin olla hauska nähdä keveneekö esimerkiksi pelkästään naapurin ystävällisen monopolin hyllyiltä tuttujen ja arkisten Jacksonin tai Vicarage Lanen hedelmä paljastaen jotain uutta ja mielenkiintoista alta, vai kuolevatko nämä edullisemmat SB:t pystyyn vanhetessaan?
PoistaMeillä oli samassa setissä myös sinänsä hyvän Mount Rileyn SB 2007, jossa aromiosasto oli viehättävää ja kivasti kypsynyttä, mutta rakenne alkoi antamaan pahastikin periksi. Vastaavaa olen näistä huokeammista NZ SB'eista kuullut muutenkin. Eli etteivät niin kestäisi ainakaan tällaista 5+ vuoden ikäännytystä. Jos et ole tilausvalikoiman And Co. Supernatural SB'ia vielä testannut, niin vahvasti suosittelen!
PoistaPitää pistää korvan taakse! Useampaan otteeseen olen kuullut siitä puhuttavan hyviä yksittäisi sanoja siellä täällä, mutta vastaan ei ole vielä päässyt tulemaan. Ja tuo vaatimattomanpuoleinen nimi on kyllä onnistunut jäämään mieleen. :D
Poista