Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.6.13

Nimbus Single Vineyard Chardonnay 2008

Nimbus Estate Single Vineyard Chardonnay 2008
  • Valmistaja: Viña Casablanca
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Valle del Limarí
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle del Limarí
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,18e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 14,95e (Tammikuu 2014, Alko)

Chilen Limarín laakso on tunnettu varsin ryhdikkäitä ja tasapainoisia viinejä tuottavana alueena (ainakin internetin mukaan, omia kokemuksia ei vielä ole tullut vastaan.) Tämä siitä huolimatta, että alue on viinialueena yksi Chilen kuivimpia ja itse asiassa ilmastoltaan melko pitkälti suht kuumaa aavikkoa, jota Tyyneltä Valtamereltä nousevat sumut jäähdyttävät.

90-luvun alussa Casablancan viinialueelle perustettu viinitalo Viña Casablanca tuottaa eri Chilen viinialueilla laatuviinejä ja talon Nimbus-sarjalaiset ovat viinitalon yhden viinitarhan rypäleistä koottuja, parempaa tasoa edustavia esityksiä. Vuosikerran 2008 Nimbus Chardonnay on Limarín laaksossa sijaitsevan viinitarhan rypäleistä valmistettu viini, mutta myöhemmät vuosikerrat ovat tuotettu Casablancasta löytyvän Santa Isabel -tarhan harteille.

Tähän viiniin käytetyistä rypäleistä puolet ovat kypsyneet terästankeissa, kun taas puolet rypäleistä on kypsytetty tammessa. Käytetyistä tammitynnyreistä viinitalo ilmoittaa käyttävänsä uusia korkeintaan yhden kolmanneksen kerrallaan, joten tämän viinin tapauksessa viinistä uutta tammea on nähnyt korkeintaan kuudesosa – varsin siedettävä osuus siis.

Väriltään viini on kirkkaan vihreänkeltainen.

Ensivaikutelmaltaan Nimbus Chardonnay kevyen tamminen. Seassa on kypsänmakeata, trooppista hedelmäisyyttä, toki, mutta tammihan se sieltä heti päällimmäiseksi tahtoo puskea. Seasta löytyy myös kermaisuutta ja alkoholisuutta. Yleisesti tuoksu on chileläiseksi hieman hillitymmänpuoleinen, eli vaikuttaa siltä, että tyyliä on yritetty hakea, mutta kokonaisuus jää melko yksiulotteiseksi.

Suussa viini paljastuu (yllätys, yllätys...) täyteläiseksi, melko tammiseksi, kypsänpuoleisen makeaksi ja melko raskaaksi. Aromipuolelta löytyy trooppista hedelmäisyyttä, kevyttä sitruksisuutta, voisuutta ja kielen kärjessä makeata toffeeta ja kevyttä vaniljaista tammea. Vaikka viini on melko hapokas, eivät viinin hedelmähapot tunnu riittävän kantamaan kokonaisuutta kasassa,

Jälkimaku on selkeästi raskasta ja kypsää keskimakua freesimpi ja kuivempi – hapokasta ja voimakkaan sitruksista jälkimakua kuitenkin täydentävät tammiset ja erityisesti puisevat ja tuntuvan mausteiset aromit, jotka siivittävät viinin pitkähköön ja hennon lämpimään jälkivaikutelmaan.

Yleisesti Nimbus Estate Chardonnay ei jätä juurikaan mitään ihmeempiä käteen. Viinissä on melko pinnassa tammisia ja jopa ylikypsiä hedelmäisiä aromeja, kun taas rakenne ei jaksa kantaa kokonaisuutta erityisen mielenkiintoiseksi esitykseksi – loppupeleissä viini tuntuu äskenarvostellun Raimat Chardonnayn antiteesiltä; Raimat on trooppisen hedelmäinen, mutta tammeton ja raikas, kun taas Nimbus on trooppisen hedelmäinen ja tamminen, mutta raskas. Kokonaisuutena Nimbus Estate Chardonnay jää melko geneeriseksi uuden maailman tammella sutatuksi, turhan kypsäksi jätetyksi Chardonnayksi, jolla on suht vähän tarjottavaa maailman viinitarjontaan – edes Alkon suppeassa viinivalikoimassa.

Nimbus Estate ei onnistu tuomaan juuri mitään uutta Alkon valikoiman tammitettujen uuden maailman Chardonnay-viinien estradille ja jää melko geneerisen tylsäksi uuden maailman tammi-hedelmä-pommiksi ilman sen suurempaa merkitystä. Jos viini löytyy jo kaapista, kannattanee se yhdistää esimerkiksi vaalean lihan tai kermaisen juuressosekeiton kumppaniksi – muussa tapauksessa viini kannattaa jättää hyllyyn.

Lyhyesti: Vähäisellä, mutta silti liiallisella tammella pilattu, ylikypsän hedelmäinen, hieman rakenteeton ja tylsä uuden maailman Chardonnay. Yritystä tyylikkääksi esitykseksi löytyy, mutta jälkeen jäädään ja reippaasti.

Arvio: Tylsä – erittäin yllätyksetön jokapaikan tammitettu Chardonnay, josta on käytännössä mahdotonta löytää mitään sellaista, jota ei olisi maistanut jo tuhatta kertaa. Arkinen ja ylihintainen chileläisvalkoviini.

Hinnan (14,95e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti