Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.6.13

"Von Unserm" Riesling Trocken 2012

"Von Unserm" Riesling Trocken 2012
  • Valmistaja: Weingut Balthasar Ress
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Rheingau
  • Maa: Saksa
  • Alue: Rheingau
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,39e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 15,14e (Tammikuu 2014, Alko)

Melko tasan vuosi sitten Alkon valikoimiin saapuneesta, rapsakan teräksisestä "Von Unserm" Rieslingistä on hiljattain saapunut aivan tuore vuosikerta 2012. Kyseessä on siis perisaksalainen, terästankissa kypsytetty Rheingaun Riesling.

Väriltään viini on melko neutraali, vain kevyesti vaaleanvihertävä.

Tuoksultaan viini on varsin hillitty, mutta hyvän Rieslingin tapaan varsin elegantti: ensimmäiseksi nenää morjenstaa makea viheromenaisuus, jota seuraa kevyt, kivinen mineraalisuus, valkoiset kukat ja aavistus makeampaa, kevyesti päärynään tai persikkaan taittuvaa hedelmäisyyttä. Tuoksun yleispiirteistä voisi viinin olla kypsempi ja mehevämpi kuin kuiva ja kirpeä vuosikerta 2011.

Noh, tuoksun perusteella heitetty veikkaus meni harhaan – "Von Unserm" on hyvin hapokas, teräksinen ja todella kirpakka. Voimakas, intensiivinen ja kirpeä makumaailma tarjoaa lähes raa'an oloista limettisyyttä ja greippiä, tuoretta viheromenaisuutta, kivistä mineraalisuutta ja aavistus mausteisuutta. Kielen kärjessä hedelmäisyys tuo aavistuksia makeudesta, mutta muuten viini on rutikuiva ja erittäin tuntuvan, kirpakan hapokkuutensa vuoksi lähes raaka. Mieleen tulevat ne semmoiset naaman irveeseen vetävät vihreät, kirpeät omenaremmikarkit. Kokonaisuus on erittäin kepeä, rapsakka, intensiivinen ja todella fokusoitunut.

Voimakasta jälkimakua hallitsevat sitruunamehuiset, mineraaliset, raa'an omenaiset ja yrttiset aromit. Voimakkaan hapokkuutensa takia viinistä jää pitkähkö ja suutasupistavan kirpeä jälkivaikutelma kielelle, joka nostaa runsaasti vettä kielelle.

"Von Unserm" Riesling on yhtä raivokkaan rapsakka kuin edellinenkin versio, ehkä jopa enemmänkin tällä kertaa – edellinen vuosikerta oli vielä varsin siemailtava sellaisenaan, mutta tämä vuosikerta suorastaan kerjää jotain syötävää pehmittämään viinin rosoisia kulmia. Yhtenä syynä voi olla se, että ainakaan Alkon sivujen mukaan viinissä ei tällä erää ole grammaakaan jäännössokeria, jota edellisestä löyty sentään vajaa kymmenen pehmittämään runsainta hapokkuutta.

"Von Unserm" on edelleen varsin tyylikäs ja tyylipuhdas Rheingaun Riesling, mutta näin kovalla hapokkuudella olisin suonut viiniin jätetyn edes hieman jäännössokeria. Kovinkaan kypsistä rypäleistä viini ei ole selvästikään tehty, sillä vaikka viini on rutikuivaksi käytetty, on siinä ilahduttavasti vain 12% alkoholia, mikä takaa kepeämpää ja elegantimpaa ilmaisua. Vaikka viini on ihan kelpo ostos Alkon hinnalla, on viini yleisilmeeltään vielä varsin vauva; siksi soisin sille lisäikää 3-5 vuotta, sillä voisi erittäin nuorekas hedelmä saada lisää mielenkiintoa ja hyvällä tuurilla myös lähes väkivaltaiseksi äityvä hapokkuuskin hölletä. Jos siis viinin ostat, pistä se jonnekin keräämään ikää tai anna hengitellä rauhassa jopa reilun tunnin ajan, viilennä ja tarjoa joko rasvaisempien tai tuoreista kasviksista tehtyjen ruokien kumppanina.

Lyhyesti: Intensiivinen, fokusoitunut, erittäin hapokas ja vielä todella nuori Rheingaun laatu-Riesling. Hyvin rapsakasta ja karunpuoleisesta ilmaisustaan johtuen kaipaa ehdottomasti lisää ikää tai ruokaa kylkeensä.

Arvio: Hyvä – ei mitenkään erityisen helppo tapaus jos ei satu pitämään hapokkaista viineistä. Kokonaisuutena "Von Unserm" 2012 ei ole ihan yhtä tasapainoinen kuin edellinen vuosikerta, mutta tarjoaa edelleen korkealaatuista, ryhdikästä ja puhdaspiirteistä Keski-Euroopan Rieslingiä varsin kohtuulliseen hintaan. Varsin kypsytyskestävän oloinen tapaus hintaluokka huomioon ottaen.

Hinnan (15,14e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti