Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.6.13

Chateau Ste. Michelle Syrah 2010

Chateau Ste. Michelle Syrah 2010
  • Valmistaja: Chateau Ste. Michelle Wine Estates
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Columbia Valley
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Washington, Columbia Valley
  • Rypäleet: Syrah (99%), Viognier (1%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 15,65e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 15,99e (Helmikuu 2014, Alko)

Tähän asti olen ollut ihan vakuuttunut Washingtonin osavaltion viineistä – niissä on usein ollut sitä tiettyä, amerikkalaisen hedelmävetoista helppoutta, mutta yllättävän reippaasti myös hapokkuutta ja rakennetta, kiitos Kaliforniaa hieman viileämmän ilmanalan. Mielikuvani ovat kuitenkin lähinnä perustuneet valkoviineille, joten olikin jo korkea aika tutustua Washingtonin punaviinien tarjontaan! Hieman kyllä aina arveluttaa nämä jenkki-Syrahit, sillä vaikka siellä nykyisin tunnutaan suosivat ranskalaista Syrah-nimikettä viineissä, ovat ne usein olleet asteen verran lähempänä Australian ja Chilen Shiraz-viinejä.

Washingtonilaisen Chateau Ste. Michellen Syrahiin on Pohjois-Rhônen hengessä käytetty aavistus valkoista Viognieriä tuomaan kokonaisuuteen väriä ja aromikkuutta. Rypäleet ovat kerätty suurelta Columbia Valleyn viinialueelta; merkittävä osa myös Columbia Valleyn kuuluisalta ala-alueelta, AVA Yakima Valleysta. Viinin 14 kuukautta kestävä kypsytys tapahtuu tammitynnyreissä (puolet ranskalaista ja puolet amerikkalaista tammea), joista ilahduttavasti vain 12% on uusia.

Väriltään viini on läpinäkymättömän purppuranpunainen.

Suht hedelmäisessä tuoksussa on päällimmäisenä suorastaan hämmentävän selvä Valion mansikkaviilin aromi; muuten viinin kypsähkö ja melko muhkea nokka tarjoaa tummia metsämarjoja, makeaan taittuvaa vadelmaa, lakritsista ja pippurista mausteisuutta sekä kevyttä, aavistuksen toffeista tammea. Kokonaisuus on kuitenkin melko viileä ja jenkiksi hillitymmänpuoleinen.

Täyteläistä makua hallitsevat aavistuksen hilloisen makeat, kypsän marjaiset aromit, jotka tuovat kielelle erityisesti mustikkaa, vadelmaa, kirsikkaa ja karhunvatukkaa. Mukana on myös Syrah'n pippurista ja kevyen savuista mausteisuutta. Selvän kypsästä maustaan huolimatta viini ei ole yllättäen jenkkiasteikolla kovinkaan tuhti, vaan suorastaan yllättävän raikas esitys. Viini on kuitenkin niin Syrah- kuin Shiraz-viitekehyksessä melko helppo ja turvallinen esitys; edes tanniinit eivät pääse sellaisenaankaan nauttiessa hirveästi häiritsemään.

Jälkimaku on makeahko ja pehmeä. Viinistä jää kielelle keskipitkä, mansikkahilloinen, aavistuksen savuinen ja vaniljaisen sekä kaakaoisen tamminen jälkivaikutelma.

Yleisesti viinistä jää hieman ristiriitaiset fiilikset; toisaalta se tuntuu olevan ihan passeli "kympin Shiraz", mutta toisaalta se on kypsistä uuden maailman vivahteistaan huolimatta yllättävän ja jopa ihastuttavan kepeän oloinen, miellyttävän hillitysti tammitettu ja kaikin puolin harmoninen. Viinistä ei jää kovinkaan kummoisia muistijälkiä (miinus varsin persoonallisen viilinen tuoksu!), mutta kokonaisuus on silti yllättävän miellyttävä ja tasapainoinen jenkiksi.

Viini on melko turvallinen, mutta kuitenkin sopivasti tyylillä valmistettu jenkki jopa hieman paremmillekin aterioille, mutta yleisesti näin helpon marjaiset ja pippuriset maut istuvat arkisten grilliruokien ja hampurilaisten kanssa. Varsin passeli paremman pään perusjenkki.

Lyhyesti: Helppo, luotettava ja kypsänmakea jenkki-Syrah, joka on kuitenkin asteen verran Kalifornian-serkkujaan hillitympi ja tasapainoisempi esitys. Laatua ja tasapainoa kaipaaville uuden maailman faneille testaamisen arvoinen tuttavuus.

Arvio: Miellyttävä – harvinaisen helppo, mutta helppoudestaan huolimatta hörpiskeltävä jenkkipunkku, joka tyylillisesti on ehkä enemmän Shiraz, mutta ilmaisultaan ihastuttavan Syrah. Mukavan tyylitajuinen perusviini.

Hinnan (15,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti