Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.10.12

Arrocal Ribera del Duero 2010

Arrocal Ribera del Duero 2010
 • Valmistaja: Bodegas Arrocal
 • Tyyppi: Punaviini, DO Ribera del Duero
 • Maa: Espanja
 • Alue: Castilla y León, Ribera del Duero
 • Rypäleet: Tempranillo (100%)
 • Koko: 0,375
 • Hinta ostohetkellä: 5,68e (Lokakuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 6,10e (Helmikuu 2014, Alko)

Kai se on uskottava että loppusyksy tekee tulojaan kun sisuskaluja lämmittävät Espanjan Ribera del Duerot iskeytyvät Alkon hyllyille. Aluksi tämä piskuinen perus-Ribera ja nyt vielä äskettäin saapunut, varsin houkuttelevan oloinen Tinar de Mirat.

Lasissa makoilevalla viinillä on syvä ja paksuhko verenpunainen väri.

Tuoksussa on paljon hyvin kypsiä tummia marjoja, erityisesti boysenmarjaa ja karhunvatukkaa, alkoholia, puuta ja paahteisuutta. Yleisvaikutelma on edullisemmille Tempranilloille tyypillisesti kevyesti hillotun mansikkainen mutta hintaansa nähden myös miellyttävän monivivahteinen ja persoonallinen. Vajaan tunnin odottelun jälkeen saapuva neilikkainen joulumausteisuus ja runsaanpuoleinen alkoholi tuovat hehkuviinimäisen juonteen tuoksuun.

Maultaan Arrocalin Ribera on erittäin runsas, nuoren ja kypsänmakean hedelmäinen ja tumman marjainen, alkoholista tulinen, pölyinen, makean mansikkainen ja cocktailkirsikkainen; tammisuus on puisevaa ja runsaan mausteista, muttei erityisen päällekäyvää. Suussa viiniä pyöritellessäni mietin liekö se suodattamaton, sillä melko täyteläisessä suutuntumassa rupeaa tuntumaan pölyisyyden lisäksi pientä pureksittavuutta. Tukevan tanniinisuuden lisäksi raameja pitävät hyvin yllä pirteät hapot.

Jälkimaku on makean joulumausteinen, tumman hedelmäinen, tulinen ja tuntuvan lämmin sekä nielussa että kurkussa. Ilman ruokaa tuhti (14,5%) alkoholi tuntuu hieman liiaksikin, mutta ruoan kanssa viini onnistuu olemaan selvästi tasapainoisempi tapaus.

Arrocal on perinteisten Riberojen tapaan tuhti, paahteinen ja lämmin, mutta myös melko simppelin oloinen tapaus. Tämä tosin näkyy myös hinnassa, sillä laatuunsa nähden Arrocal on varsin erinomaisesti hinnoiteltu. Tähän hintaan en mitään huippu-Riberaa odottanutkaan, mutta yllätyksekseni Arrocal oli varsin mukiinmenevä ja ihan hyvin tehty Tempranillo, vaikkakin selvästi modernimpi ja tyyliltään enemmän massoille suunnattu kuin paremmat (ja hinnakkaammat) Riberat. Hintaluokassaan pikkupullojen keskellä kuitenkin ehdottomasti sieltä paremmasta päästä.

Lyhyesti: Paksu, kypsänmakea, lämmin ja aromikas perus-Ribera. Simppeli ja ihan moitteeton pikku punaviini kylmenevään syksyyn.

Arvio: Hyvä – viini on suunnattu enemmän uuden maailman ystäville tyylillään, joka näyttää suosivan enemmän kypsänmakeata hedelmää, mutta rakennetta viinistä kuitenkin onneksi löytyy sopivasti. Eniten pisteitä kuitenkin rokottaa hieman liiallinen alkoholisuus ja omaan makuuni turhankin ylikypsäksi päästetty Tempranillo. Kyllä silti viini onnistuu loppujen lopuksi plussan puolelle jäämään.

Hinnan (6,10e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Sain juuri maistaa Arrocal 2011 -viiniä ja vaikka en viinihullu olekaan, on tämä kyllä poikkeuksellisen maukasta. Pidän itse lähinnä voimakkaamman makuisista viineistä, mutta pienen kulutuksen takia kotiin tulee ostettua lähinnä pikkupulloja. Tämä viini ei jättänyt kylmäksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, hyvä juttu jos uusi vuosikertakin toimii! :)

   Poista