Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.10.12

Colterenzio Schreckbichl Moscato Sand 2011

Colterenzio Schreckbichl Moscato Giallo Sand 2011
  • Valmistaja: Colterenzio
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Alto Adige
  • Maa: Italia
  • Alue: Trentino-Alto Adige, Alto Adige
  • Rypäleet: Muscat Blanc à Petit Grains (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 19,86e (Heinäkuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; hinta poistuessaan 14,19e)

Heinäkuun alussa Alkoon saapui melko suuri kertaosto hieman harvinaisempaa valkoviiniä: kuivaa italialaista Muscat'ta. Viini tulee Alppien juuresta, Italian pohjoisrajalla sijaitsevasta Alto Adigesta – alueelta, joka myös Etelä-Tirolina tunnetaan. Viini on valmistettu Muscat-rypäleen keltaisesta variantista, joka tunnetaan Italiassa yllättäen nimellä Moscato Giallo – "keltainen Muscat". Viini on Colterenzion Praedium-sarjalainen, eli se on ns. single vineyard -viini; viinin rypäleet eivät tule ympäri Alto Adigea, vaan kaikki viiniin käytetyt rypäleet tulevat Sand-nimiseltä tarhalta, jolle on istutettu nyt n. 20-vuotiaita Muscat-köynnöksiä.

Väriltään viini on melko väritön, hieman hailakan vihertävä. Tuoksu sen sijaan on runsas ja aromaattinen: lasista leijailee päärynähilloa, kukkia, passiohedelmää, rypälemehua, kevyen muskottipähkinäistä mausteisuutta ja hentoa, eetterimäistä alkoholisuutta.

Maku on kuiva mutta silti mehevän hedelmäinen. Aromipuolelta löytyy kypsää päärynää, kriikunaa, hunajamelonia ja viinirypäleisyyttä. Rakenteeltaan viini on melko täyteläinen ja lähes öljyisen oloinen, mutta happopuolella riittää puhtia hyvin pitää viinin ryhti kunnossa ja raskaus poissa, vaikkei Sand Moscato olekaan mitenkään erityisen raikas tapaus. Balanssi on siis ihan hyvin kohdallaan. Kokonaisuutena viini on melko runsas mutta silti miellyttävän kepeähkö.

Jälkimaku on lempeän mausteinen, melko hapokas ja kevyen mineraalinen. Erityisesti jälkimmäinen maku jatkuu kielellä melko pitkään. Jälkimaussa myös hyvin selvä lämmön hohka nousee nieluun ja suun limakalvoille, vaikkei viinin voltit ole mitenkään erityisen korkeat (12,5%).

Viini tuli nautittua aasialaishenkisen, mausteisen – muttei tulisen – nuudeliwokin kumppanina, ja täytyy myöntää, kyllä Muscat on melko toimiva rypälelajike aasialaisille ruoille. Tämän ruoan tapauksessa viinin mausteisuus sointui saumattomasti ruoan aromaattisiin mausteisiin samalla kun viinin mehevä hedelmäisyys toi erinomaisesti vastapainoa. Sen sijaan sellaisenaan nautittuna tämä viini – vaikkakin varsin elegantti ja tyylipuhdas – oli hieman ennalta-arvattava ja tasapaksu.

Suuria yllätyksiä Colterenzion Muscat ei onnistunut tuomaan, mutta toisaalta, Alkossa on kyllä harvinaisen vähän hyviä kuivia Muscatteja, ja sellainen tämä viini on selvästi. Viinin suurin ongelma onkin sen hinta: kun muutama hyvä Alsacen Muscat irtoaa monopolista kympillä, on tämän viinin kaksinkertainen hinta hieman liioitellun tuntuinen. Kyllä viinistä tämän yhden kerran sen pari kymppiä maksoi, mutta tulevaisuudessa taidan pysytellä ihan kympin Muscateissa; niin harva viini vaikuttaa tarjoavan niin korkeata laatua, että korkeampaa hintaa viitsisi maksaa.

Lyhyesti: Tyylikäs, tasapainoinen ja tyylipuhdas kuiva Muscat, jonka runsas aromikkuus jatkuu tuoksusta makuun ja jää pitkäksi aikaa kielelle. Varsin yleiskäyttöinen valkoviini mausteiselle aasialaisruoalle.

Arvio: Miellyttävä – viini on taiten tehty ja laadukas kuiva Muscat – totta puhuen, yksi parhaista maistamistani – mutta toisaalta myös melko tavanomainen. Siinä on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta melko vähän mitään sellaista, mikä saisi viinin jäämään mieleen. Varsin laadukas, mutta melko unohdettava valkoviini.

Hinnan (20,00) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti