Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.10.12

Lenz Moser Grüner Veltliner Prestige 2011

Lenz Moser Grüner Veltliner Prestige 2011
  • Valmistaja: Weinkellarei Lenz Moser
  • Tyyppi: Valkoviini, Weinviertel DAC
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 5,90e (Lokakuu 2012, Heinemann Duty Free)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viime viikonloppuna pidimme työporukalla pienimuotoiset ruokaa-ja-viiniä-iltamat, jonne jokaisen piti tuoda jokin mielenkiintoinen viini maistettavaksi, minkä lisäksi koko porukka pääsi hommiin ruoanlaitossa, jossa vierähtikin hyvä tovi. Kuitenkin ennen mitään kokkailuja nostettiin alkumalja Lenz Moserin Prestige-sarjan Grüner Veltlinerillä, jonka keskihinnaksi Google kertoo seitsemisen euroa (mutta Saksan lentokenttien tax-free-ketjusta, Heinemannista, viini löytyy jopa alle kuudella eurolla!)

Väriltään viini on hyvin hailakka ja kevyen vihertävä. Tuoksu on hyvin runsas ja viileä, tarjoillen tuoretta päärynää, rypäleelle tyypillistä valkopippuria, raikasta mineraalisuutta ja runsaasti aromaattista yrttisyyttä.

Maultaan viini on – kuten itävaltalaiselta valkoviiniltä saa odottaakin – hyvin raikas, napakka ja puhdaspiirteinen. Yleisesti viini on ruohoisen yrttinen ja selvän mineraalinen, mutta mukana on melko tuntuvastikin tuoretta omenaa ja päärynää, sitruksista hapokkuutta sekä kevyttä melonista hedelmää. Viini ei sen kummempia krumeluureja tarjoa, vaan on hyvin simppeli ja suoraviivainen, mutta myös ihastuttavan raikas, ryhdikäs ja kaikin puolin hyvä.

Pitkähkö jälkimaku on yrttinen, raikas ja suutapuhdistavan mineraalinen.

Lenz Moserin GV on varsin ihastuttava, ryhdikäs ja puhdaspiirteinen yleisvalkoviini. Maljavalkoviininä viini toimi mainiosti, mutta viinin voi helposti kuvitella melkein minkä tahansa kasvisruokien kumppaniksi tai ihan vain sellaisenaan keväiseksi retkiviiniksi. Simppeli, huoleton ja hyvin tehty itävaltalainen.

Lyhyesti: Varsin mutkaton mutta erittäin raikas, puhdaspiirteinen ja tasapainoinen Grüner Veltliner.

Arvio: Hyvä – viini ei suurta GV-elämystä tarjoa, mutta näin pirteä ja tasokas viini toimii varsin hyvin sellaisenaan. Balanssi on kunnossa, rakenne on erinomainen ja viinistä löytyy paljon rypäleelle ominaisia aromeja ilman tuhdimpien Grünereiden raskautta. Kyllä Itävallassa osataan.

Hinnan (5,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti