Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.10.12

Gaja Sito Moresco 2009

Gaja Sito Moresco 2009
  • Valmistaja: Gaja
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Langhe Rosso
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe
  • Rypäleet: Merlot (35%), Nebbiolo (35%), Cabernet Sauvignon (30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 43,50e (Lokakuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 49,00e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Jos legendaarisen Gajan viineihin haluaa päästä kiinni Suomessa mahdollisimman pienellä rahalla, on vaihtoehdot melko vähissä – Gaja kun ei harrasta niitä edullisia perusviinejä. Alkon tilausvalikoimasta löytyy Gajan "edullisen" pään viineistä kaksi edustajaa: Toscanan IGT-tasoinen Promis, sekä nyt arviotava Sito Moresco Pohjois-Italian Piemontesta.

Viini on Gajan Piemontelaisista viineistä selvästi kansainvälisemmästä päästä, sillä viinistä vain kolmasosa on paikallista kruununjalokiveä, Nebbioloa, ja kaksi kolmannesta on tuttuakin tutumpaa Merlot'ta ja Cabernet Sauvignonia. Tietyllä tavalla viinin tyyliä voisi kuvata termillä "Bordeaux with a Piemontese twist" – perinteisen Bordeaux-blendin Cabernet Franc on korvattu Piemonten omalla erikoisuudella, Nebbiololla.

Väriltään viini on melko tumman rubiininpunainen, hennosti nuorekkaan purppurainen ja jonkin verran myös läpinäkyvä – taitaa se kolmasosa hailakkaa Nebbioloa näkyy jossain.

Tuoksussa mustapippuri ja Cabernet'n herukka dominoivat, alkoholin kompatessa taustajoukoissa, mutta muuten viini on lasissa melko tiukka, vaisu ja neutraaliarominen. Viiniä lasissa huljutellessa rupeaa loppulasillisessa tuoksumaan tammi ja savuisuus hieman herukan ja punaisen marjaisuuden alta makeana mausteisuutena, mutta kovinkaan runsaaksi tuoksu ei koskaan pääse yltymään. Suattaapi olla että viini ei ole ehtinyt kerätä vielä tarpeeksi ilmaa auetakseen.

Ensivaikutelma suussa on hyvin napakka ja intensiivinen, jopa kovahko. Kuiva maku on herukkainen, pippurinen, etäisesti kirsikkainen ja kevyen tervainen. Täyteläisen ja keskitäyteläisen välimaastossa olevassa suutuntumassa on runsaasti tuoreen hapokasta punamarjaisuutta ja melko tuntuvaa tanniinisuutta. Aromipuoli on mukavasti balanssissa uuden maailman ja Piemonten välillä, mutta näin terhakkaa rakennetta ei kyllä taida uuden maailman puolelta löytyä laisinkaan.

Rotevahko jälkimaku on kuivan napakka ja varsin intensiivinen. Kielellä jatkuu tuore tumman luumuinen ja mustaherukkainen hedelmäisyys, tanniininen bitteri ja voimakas mausteisuus varsin pitkään.

Kokonaisuutena Sito Moresco on tässä vaiheessa "ihan hyvä", mutta totta puhuen nuorekkuudessaan melko kasvoton. Siitä löytyy Piemontea, siitä löytyy uutta maailmaa ja siitä löytyy erinomaista balanssia, mutta ennen kaikkea paljon tiukkuutta, joka vie valtaosan huomiosta. Runsaasti dekantoimalla viini toiminee tukevien liha-aterioiden tai reippaalla juustolla höystettyjen kasvisruokien kumppaniksi, mutta ennen kaikkea suosittelen antamaan viinille aikaa. Vaikka Nebbioloa ei ole viinistä kuin kolmannes, antaa se kuitenkin sen verran tanniinisuutta ja hapokkuutta, että viini on turhankin kovahko nuorena ja erityisesti sellaisenaan. Muutama vuosi kaapissa rauhoittanee ainakin rakennetta. Sen sijaan aromipuolta on hieman vaikea arvioida – nytsillään viini on hieman mitäänsanomaton, vaikkakin ihan hyvä ja maukas, eli sellainen tarkasti laskelmoidun modernin laatuviinin oloinen. Kenties viini ikääntyessään kerää myös mielenkiintoa hieman enemmän.

Nykykunnossa Sito Moresco ei tunnu olevan ihan kovan hintansa väärti, vaan sen sijaan Italiassa viini tuli bongattua useammastakin viinimyymälästä keskimäärin 28-32 euron hintalapulla, mikä kuulostaa jo varsin sopivalta tällaiselle viinille. Vaikea sanoa onnistuuko muutaman vuoden odottelu nostamaan viinin hinnan ja laadun suhteen Suomen tasolla kohtuulliseksi.

Lyhyesti: Hyvin nuorekkaan tiukka, hapokas, tanniininen ja roteva moderni Piemontelainen viini. Pitkään tai keskipitkään kellarointiin tai korkeintaan tukevien aterioiden kumppaniksi riittävän pitkällä ilmauksella.

Arvio: Erittäin hyvä – rakenne on varsin kunnossa, erityisesti kypsyttelyä ajatellen, mutta aromipuoli on kaikesta miellyttävyydestään huolimatta hieman yllätyksetöntä ja persoonatonta. Toivon, että muutamien vuosien odottelu onnistuisi tuomaan jotain uutta viinin potentiaalista.

Hinnan (49,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti