Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.10.12

Two Oceans Shiraz 2012

Two Oceans Shiraz 2012
  • Valmistaja: Bergkelder
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 28,70e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 29,90e (Tammikuu 2014, Alko)

200. punaviinin kunniaksi ensimmäinen arvostelu vuosikerrasta 2012! Ja tässä tapauksessa ei ole kyse vielä siitä perinteisestä "uuden sadon viinistä", eli Beaujolais Nouveausta, vaan ihan tavallisesta eteläisen pallonpuoliskon viinistä – siellä kun sato kylvetään edellisen vuoden loppupuolella ja korjataan alkukeväästä.

Arvostelussani Mezzacoronan Teroldegosta kerroin, kuinka saimme kutsun saapua syömään kun tuttumme halusi kokata liiat sienet ja riistat pois. Yksi tarjolla olevista viineistä oli aikaisemmin positiivisia mielikuvia luomaan onnistunut eteläafrikkalainen punaviini, Two Oceans Shiraz. Usein hanaviinit eivät ole juuri mistään kotoisin, sillä hanapakkauksiin yleensä pakataan viiniä alimmasta hintaluokasta (esimerkiksi tämä viini olisi pullohinnaltaan n. 7,20e...) ettei laatikoiden hinta karkaisi aivan naurettavuuksiin. Kuitenkin suhteellisesti halvasta hinnastaan huolimatta aina silloin tällöin vastaan tulee varsin kelvollisia BIB-tuotteita.

Väriltään viini on reunoille asti synkän mustanpunainen ja keskipaksu – läpinäkyvyyttä löytyy vain juuri ja juuri. Tuoksu osoittaa, että viini on Etelä-Afrikasta: lasista nousee kevyttä savuisuutta ja tervaa, mutta kuitenkin melko hillitynpuoleisesti. Seassa on myös makeata suklaisuutta, kypsää marjaisuutta ja hentoa lihaisuutta.

Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja pyöreä. Alkumaku on kevyesti kypsän makeahko, joka ehtii lähes pelästyttää viinin olevan geneerinen hillomehu, mutta pian suun täyttää kuivahko, pippurinen ja hennon savuinen yleisvaikutelma. Yleisvaikutelmaltaan viini on kevyen mansikkainen, etäisesti vaniljaisen tamminen ja pehmeähkö, mutta hanapakkausviiniksi miellyttävän luonteikas. Kovinkaan vaikea tapaus viini ei ole, mutta helpoksi perusviiniksi kuitenkin varsin toimiva tapaus. Tanniineissa löytyy jonkin verran, joten viini kaipailee maistellessa ruokaa vierelleen.

Keskipitkä jälkimaku on karvaan mausteinen, hennon tuoreen marjainen ja hieman ohuehko. Keskimaku on viinissä selvästi enemmän mielenkiintoa tarjoava osa-alue.

Erityisen kummoisesta viinistä ei ole kyse, mutta kun ottaa viinin litrahinnan huomioon, on Two Oceans varsin näppärä tapaus, eikä se juurikaan hävennyt muiden tarjolla olleiden punaviinien rinnalla. Melko helppoa perustavaraa, mutta sellaistahan yleensä kaivataan kun hanapakkauksen verran ostetaan, eikö totta? Kyseessä on kuitenkin ihan kelvollinen ja hyvin tehty punaviini, joka ei ole läheskään niin selkeästi kosiskelevaa uuden maailman hedelmävetoista tyyliä, kuin voisi pelätä. Näppärä valinta yleisviiniksi, jos tarjolla on jotain tuhdimpaa syötävää tai paljon grillattavaa.

Lyhyesti: Runsaan marjainen, kevyen savuinen, ryhdikäs ja tasapainoinen punaviini – erityisesti hanapakkaukseksi.

Arvio: Hyvä – "seitsemän euron" tuhdinpuoleiseksi uuden maailman viiniksi ihan toimiva esitys. Yksi parhaista Alkon punaisista BIBeistä.

Hinnan (29,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti