Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.10.12

Hillinger Pinot Gris 2011

Hillinger Pinot Gris 2011
  • Valmistaja: Leo Hillinger
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Burgenland
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland, Neusiedlersee
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,59e (Syyskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 14,29e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Hillinger on tässä vuosien saatossa onnistunut vakuuttamaan allekirjoittaneen monessa eri yhteydessä pätevien yleisviinien tuottajana, mutta ikinä ei ole tullut otettua muistiinpanoja maistetuista juomista. Tälläkin kertaa Hillingerit meinasivat jäädä maistamatta Mikä viini -tapahtumassa, mutta onneksi muutama tuttu vinkkasi kokeilemaan talon Pinot Gris'n uusinta vuosikertaa. Lasin nopea huuhtaisu ja kohti Hillingerin tiskiä, siis!

Väriä viinillä ei juurikaan ole, lukuunottamatta hennon raakaa vihertävyyttä. Tuoksu sen sijaan ei tuo värin tavoin minkäänlaisia raakoja mielleyhtymiä: mehevästä aromikkuudesta voi löytää kypsiä, trooppisia hedelmiä, multaista maata, pähkinää ja hennon herkkusienistä taustavirettä.

Maku on todella runsas ja voimakas, jopa robusti. Kuivasta ja keskitäyteläisestä mausta erottuu eksoottisia hedelmiä, mausteita, raa'an kirpakkaa omenaa ja hentoa, makeata hunajaa. Viini on melko hapokas, mikä vain korostaa viinin suutuntuman intensiivisyyttä. Keskimaun seasta löytyy myös häivähdyksiä tuoksun pähkinäisyydestä ja mantelisuudesta. Kokonaisuus on rapsakan kuiva ja runsas, mutta seassa on paljon makeita vivahteita tuomassa makuun syvyyttä ja täyteläisyyttä.

Jälkimaku on kuivan hedelmäinen, hyvin ryhdikäs ja hapokkuudessaan pirtsakka. Itävallalle tyypillinen mineraalisuus nousee lopuksi hedelmän alta puhdistaen suun. Viinistä jää todella intensiivinen, tyylipuhdas ja vettä kielelle nostattava vaikutelma.

Hillingerin Pinot Gris on todella mahtava ja persoonallinen Pinot Gris, jossa yhdistyy upeasti italialaisten Pinot Grigio -viinien ryhdikkyys ja raikkaus elsassin Pinot Gris -viinien muhkeaan hedelmäisyyteen ja upeaan aromikkuuteen. Hyvin vaikuttava esitys, joka intensiivisyytensä vuoksi vaikuttaa jopa päällekäyvältä, ja siksi tuntuukin edellyttävän tuhtinpuoleista syötävää kylkeensä. Toki hyvin voimakkaiden ja intensiivisten valkoviinien ystävät tulevat oikein hyvin toimeen Hillingerin Pinot Gris'n kanssa vaikka pelkiltään, mutta noin muutoin suosittelen yhdistämään viinin voimakkaan makuisiin ja/tai mausteisiin (muttei juurikaan tulisiin) kasvis-, kala- tai aasialaisruokiin.

Lyhyesti: Todella runsas, roteva ja ryhdikkään hapokas valkoviini, jonka intensiivinen hedelmäisyys on upeassa tasapainossa lihaksikkaan rungon kanssa. Voimakas viini voimakkaalle ruoalle.

Arvio: Erinomainen – tässä on viini, jolla on massaa, muttei juurikaan läskiä – kaikki on lihasta. Näin vahvan viinin luulisi tykittävän suoraan asiaan, mutta kokonaisuudesta paljastuu yllättävääkin syvyyttä ja – erityisesti hintaansa nähden – mielenkiintoisuutta.

Hinnan (14,29e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti