Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.10.12

Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon 2011

Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon Blanc 2011
 • Valmistaja: Henri Bourgeois
 • Tyyppi: Valkoviini, IGP / Vin de Pays de Loire
 • Maa: Ranska
 • Alue: Loire
 • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 10,98e (Syyskuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 11,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Tällä kertaa on pöydässä vanha tuttu: muutaman kerran aikaisemmin vastaan tullut Loiren Sauvignon Blanc alueen yhdeltä kuuluisimmista tuottajista, Henri Bourgeois'lta. Toisin kuin muut Bourgeois'n viinit, jotka pääasiassa tulevat joko Pouilly-Fumén tai Sancerren alueilta (tai Uudesta-Seelannista), on Petit Bourgeois ("Pikkuporvari") -sarjalaiset valmistettu rypäleistä, jotka ovat korjattu Loiren laakson rinteiltä noin yleisesti – ei miltään tietyltä appellaatiolta. Tämän takia nämä viinit ovat myös selkeästi huokeampia kuin vastaavat arvokkailta appellaatioilta.

Väriltään Petit Bourgeois on hailakan vihertävä. Tuoksussa paljon aromeja, joita voisi yhtä hyvin odottaa Pouilly-Fumén tai Sancerren Sauvignoneilta: vihreätä omenaa, herukanlehtiä, juuriselleriä, pistävää kissanpissaa ja hennosti tuoretta mustaherukkaa.

Maultaan Petit Bourgeois on melko intensiivinen mutta silti varsin kepeä; viinissä ei ole samanlaista leveyttä, runsautta ja täyteläisyyttä kuin Sancerren tai Pouilly-Fumén viineillä – todennäköisesti johtuen siitä, että Petit Bourgeois ei kypsy ollenkaan tammessa, vaan ainoastaan teräksessä hiivasakkojen kanssa. Maultaan viini on hyvin kuiva, hillitty, hennon mineraalinen ja vehreän ruohoinen; toisin kuin esimerkiksi Uuden-Seelannin Sauvignon Blanceissa, tässä viinissä ei niinkään ole hedelmiä. Hedelmäpuoli on ainoastaan hapokkaan sitrusmainen ja kevyen karviaismainen, joiden seassa on hennosti makeata valkoherukkaa. Kokonaisuus on varsin puhdaspiirteinen, kirpakan raikas ja hapokas, eikä jyrää vaan pysyy alusta loppuun hienostuneen hillittynä.

Jälkimaussa on raakaa karviaista, nokkosta, yrttiä ja voimakasta mineraalia. Yleisvaikutelma jatkuu kielellä pitkään.

Kokonaisuutena Petit Bourgeois on hyvin jees. Se on selvästi alkuperälleen uskollinen, hillitty ranskalainen Sauvignon, eikä uuden maailman tyyliin tehty valtava hedelmäräjähdys. Varsin kuiva, hillitty ja napakka kokonaisuus on varsin miellyttävä ja sopii monia liioitellun rehvakkaita uuden maailman Sauvignon Blanceja paremmin omiin mieltymyksiini. Viilennettynä ihastuttavan puhdaspiirteinen viini niin pastoille, salaateille tai mereneläville, kuin myös sellaisenaankin kuumana kesäpäivänä.

Lyhyesti: Kuiva, hillitty, aromikas ja vehreä vanhan maailman Sauvignon Blanc luotettavalta ja tasokkaalta tuottajalta.

Arvio: Erinomainen – varsin näppärä ja maukas arki-SB todella kohtuulliseen hintaan. Loistovalinta sellaisille, joita uuden maailman korostetun hedelmäiset Sauvignon Blancit rupeavat kyllästyttämään.

Hinnan (11,97e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

1 kommentti:

 1. Anonyymi9/5/13 01:40

  Analyysisi viinin ominaisuuksita osuu naulan kantaan. Vallan mainio viini, ei ainoastaan hintaisekseen vaan muutenkin.

  VastaaPoista