Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.10.12

Val de los Frailes Vendimia Seleccionada 2005

Val de los Frailes Vendimia Seleccionada 2005
  • Valmistaja: Bodega Matarromera, Val de los Frailes
  • Tyyppi: Punaviini, DO Cigales
  • Maa: Espanja
  • Alue: Castilla y León, Cigales
  • Rypäleet: Tempranillo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 12,49e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 13,48e (Tammikuu 2014, Alko)

Espanjan runsaista ja muhkeista viineistään tunnetun Castilla y Leónin sisällä sijaitseva viiniappellaatio DO Cigales on varsin nuori, vain reilu 20 vuotta vanha. Nuoresta iästään huolimatta alueen viinit ovat ehtineet kerätä hyvin nimeä alleen tuhdimman pään espanjalaisista viineistä pitävien keskuudessa ja Alkonkin valikoimista löytyy tällä hetkellä kaksi Cigalesia – Museum Crianza ja Reserva-tasoinen Val de los Frailes. Näistä jälkimmäinen on tällä kertaa syynin alla.

Väriltään viini on paksun tummanpunainen, jopa purppuranruskea. Ikä rupeaa pikku hiljaa siis näkymään poskilla.

Tuhti ja intensiivinen tuoksu on aromikkaan kuivakakkuisa, makean kirsikkahilloisa, kevyen vaniljaisen tamminen ja hennon lantaisella otteella rustiikkinen. Tuoksu kehittyy hienosti lasissa, ja jos viini voi olla positiivisella tavalla tunkkainen, tämä on. Hurmuri heinähatussa.

Ensivaikutelmaltaan Vendimia Seleccionada on pehmeäntäyteläinen. kypsän luumuinen ja makeankypsä, mutta viini kehittyy suussa pyöritellessä ja nopeasti mielikuva onkin roteva, hieman kuivahkon mausteinen, lämmin, aromikkaan tamminen, harteikas ja maalainen. Seassa on myös klassista espanjan punaviinien satulaista nahkaa. Kokonaisuus on varsin tanniininen, mutta melko lempeällä ja hillityllä tavalla, sekä kaikin puolin vivahteikas. Hintaluokkansa huomioon ottaen viini onnistuu yllättämään kaikin puolin positiivisesti.

Kuivahko jälkimaku on vaniljaisen tamminen, nahkainen, pitkä, mustapippurinen ja hieman lämmin. Niin keskimaku kuin kielelle jäävä, miellyttävän pitkähkö jälkivaikutelma ovat miellyttävästi kehittyneitä ja viini tuntuu olevan tyytyväisesti kypsyytensä huipulla.

Yleisesti Val de los Frailes Vendimia Seleccionada on kaikin puolin erinomainen, klassinen espanjan Reserva sieltä tukevammasta päästä. Ikänsä vuoksi viini on varsin kypsässä tikissä juuri nyt eikä lisäkypsyttelyjä kaipaa, vaikka niitä toki kestääkin varmasti muutamia vuosia. Rotevasta ilmaisustaan johtuen on kuitenkin enemmän ruoka- kuin seurusteluviini, ellei satu olemaan tuhtien espanjalaisten ystävä. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen tuttavuus melko pieneltä viinialueelta.

Lyhyesti: Miellyttävästi kehittynyt, tuhti ja rustiikkinen Tempranillo. Tässä on sitä perinteistä, sopivan likaista Espanjaa.

Arvio: Erinomainen – hintaluokkansa huomioon ottaen viini onnistui yllättämään ja ylittämään odotukseni. Varsin mainio espanjalainen; ei niinkään tyylikäs, muttei myöskään tylsän arkinen!

Hinnan (13,48e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti