Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.10.12

Torres Sangre de Toro 2011

Torres Sangre de Toro 2011
 • Valmistaja: Miguel Torres
 • Tyyppi: Punaviini, DO Catalunya
 • Maa: Espanja
 • Alue: Katalonia
 • Rypäleet: Grenache (65%), Carignan (35%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 8,98e (Lokakuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Varsinainen syy miksi meidät oli kutsuttu Torres-tapahtumaan ja itse pääjehu, Miguel Torres oli saapunut Suomeen, on tässä: Sangre de Toro viettää merkkipäiviään 40-vuotisen Suomen-taipaleensa kunniaksi. Ensimmäiseksi tilaisuuden punaviiniksi pääsimmekin maistelemaan tätä niin monen suomalaisen tuntemaa päivänsankaria.

Väriltään viini on keskiläpinäkyvä ja reunoille asti tasaisen viininpunainen. Tuoksu on hyvin paahteisen maamainen ja klassisen espanjalainen, tuoden nokkaan kypsiä, tummia marjoja, kevyttä mausteista tammea ja aavistuksen kanelisuutta.

Keskitäyteläinen ja kuiva maku on hieman ohuehko mutta myös miellyttävän hapokas. Kielellä pyörii Grenachen tummia marjoja ja makeata vadelmaa, makeita mausteita, hentoa rautaisuutta ja kevyen puista tammea. Rakenne ei ole kovinkaan tanniininen. Yleisesti viini on varsin tasapainoinen ja hela hoito pelaa yllättävän hyvin.

Jälkimaku on mausteinen, lämmin, verinen ja hennon vaniljaisen tamminen. Yleisvaikutelma ei jatku kovinkaan pitkään, mutta jättää yllättävän positiivisen ja mukavan aromikkaan mielikuvan.

Yleisesti Sangre de Toro on melko yllätyksetön ja jopa tylsähkö, mutta samalla myös varsin perushyvä tusinaviini – mikä on paljon enemmän mitä osasin odottaa siltä joskus maistettuani "paremman" Gran Sangre de Toron, joka mielestäni ei vaikuttanut ollenkaan hintansa arvoiselta esitykseltä. Perus-Sangre sen sijaan on melko helppo ja varma kevyenpuoleinen perusespanjalainen. Ei missään nimessä löytö hintaisekseen, sillä mielestäni viini oli ennen juuri ja juuri hintansa arvoinen, ja nyt hinnannousun jälkeen ei enää oikein sitäkään... Mutta hinnastaan huolimatta Sangre de Toro on ihan yleisesti toimiva, tasapainoinen ja helppo espanjalainen kevyemmille aterioille tai ihan vain sellaisenaan seurusteluun.

Lyhyesti: Aromeiltaan hyvin yllätyksetön mutta rakenteeltaan varsin moitteeton ja yleisesti toimiva espanjalainen peruspunaviini. Helppo ja varma (vaikkakin tylsä) valinta. Ja saahan siinä pullon mukana sen pienen leluhärän.

Arvio: Keskinkertainen – Sangre de Toro on kyllä varsinainen peruspunaviinin stereotyyppi. Mutta sellaiseksi se ei ole missään nimessä huono. Aromit ovat klassisen espanjalaisia ja rakennekin ihan kunnossa. Kunhan on vain hyvin tylsä viini.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

1 kommentti:

 1. 2012 on paljon parempi vuosikerta. Suosittelen.

  VastaaPoista