Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.10.12

R. Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve 2007

Robert Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve 2007
  • Valmistaja: Robert Mondavi Winery
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Napa Valley
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (90%), Cabernet Franc (7%), Petit Verdot (3%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 89,90e (Syyskuu 2012, Wennerco)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Mikä viini -tapahtumassa melko vaisuksi jättäneen Cabernet Sauvignon Reserve 2008:n jälkeen siirryin yhtä vuosikertaa vanhemman viinin pariin, toivoen viinin olevan edes hiukan parempi, jotta voisin ymmärtää sen melko käsittämättömän tuntuisen hintalapun hieman paremmin.

Viini on väriltään erittäin tumman purppurainen – vielä tummempi kuin 2008, jos vain mahdollista. Tuoksu on hyvin mehevänmakea, herukkahilloinen, mokkainen, kypsän luumuinen, hennon maamainen ja suklaapirtelöinen.

Hyvin nuorekkaalta maultaan viini on makea, ylikypsän luumuinen, voimakkaan mustaherukkahilloinen ja maitosuklainen. Suussa pyöritellessä löytyy myös häivähdyksiä karhunvatukoista, hennosta vaniljaisuudesta ja paahtuneesta maasta. Mehevässä, jopa massiivisessa, ja erittäin konsentroituneessa suutuntumassa ei tunnu olevan juurikaan happoja, minkä vuoksi viini on silkkisen pehmeä, mutta samalla se vaikuttaa myös melko löysältä ja ponnettomalta, leviten joka suuntaan. Viinissä on kuitenkin melko runsaasti tanniineja, minkä vuoksi kokonaisuus on hyvin roteva ja yleisesti tämä vuosikerta vaikuttaa voimakkaammalta kuin 2008. Tässä tukevassa viinissä on sopivaa kompleksisuutta, mutta se on yleisesti niin massojakosiskelevan hedelmävetoinen hillopommi, ettei se yleisesti vaikuta omaan makuuni erityisen houkuttelevalta.

Jälkimaku on lyhyenpuoleinen, jättäen kielelle lähinnä maitosuklaista ja hennon karvasta tammea, kypsiä tummia hedelmiä ja makeata vaniljaa.

Tämä tapaus on selvästi parempi kuin vuosikerta 2008, mutta silti omaan makuuni aivan liian massoille suunnattu ja helppo tyyliltään. Tämän rakenne antaa enemmän luottoa pidempään kypsytykseen kuin 2008, johtuen tuhdin hedelmän lisäksi tukevasta tanniinirakenteesta. Tällaisenaan viini on järkevintä nauttia sellaisenaan, jos pitää todella muhkeista ja makean hilloisista Jenkki-Caberneteista, mutta muuten jättäisin viinin kypsymään noin kymmeneksi vuodeksi toivoen, että viini karistaisi yltään runsaimman makeuden ja tuhdeimmat tammet. Jos kuitenkin haluaa nauttia viinin nykykunnossa, muistuttaisin, että hintahaarukassa 10-25 euroa löytyy hyvin paljon vastaavanlaisia, nuoria ja muhkeita uuden maailman Cabernet Sauvignoneita.

Lyhyesti: Todella muhkea, paksu, melko tanniininen ja makean hilloinen Jenkki-Cabernet, joka on varsin nautittavissa nykykunnossa, mutta parantunee vielä monien vuosien ajan. Vain massiivisten viinien ystäville.

Arvio: Hyvä – toisin kuin Cabernet Reserve 2008, tässä oli sentään jotain yritystä saada viiniin rakennetta ja tiukempaa ilmaisua, mutta lopputulos on silti melko lihava. Alkoholi ei sentään puske tässä vuosikerrassa yhtä pahasti esiin kuin.

Hinnan (89,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti