Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.10.12

Jacob's Creek Grenache Shiraz 2010

Jacob's Creek Grenache Shiraz 2010
  • Valmistaja: Jacob's Creek / Orlando Wines
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Australia
  • Alue: South Eastern Australia
  • Rypäleet: Grenache, Syrah
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6,00e / 12 cl (Syyskuu 2012, Rotterdam), 9,18e (Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Tammikuu 2014, Alko)

Kerran Kampin oluthuone Rotterdamissa pyörähtäessäni tuli testattua jälleen yksi Australian ihmeistä, joka löytyy myös Alkon perusvalikoimasta: Etelä-Rhônen viinien kanssa flirttaileva Jacob's Creek Grenache Shiraz. En löytänyt mistään tietoa rypäleiden syhteesta viinissä, mutta koska kyse on uuden maailman viinistä, villi veikkaukseni menisi dynaamisen 50-50 blendin suuntaan.

Viinin väri on syvä ja melko läpinäkymättömän rubiininpunainen.

Tuoksu on mehevä ja tummanpuhuva, siinä on mansikkaisuutta, kevyen pippurista mausteisuutta ja makeata kuningatarhilloisuutta.

Maultaan Grenach Shiraz on mehevä ja melko hilloinen. Viini ei ole erityisen runsas, mutta koska se ei ole myöskään kovinkaan hapokas tai rakenteikas, on yleivaikutelma suuntäyttävän täyteläinen. Viini on melko pippurinen, tuoreen mansikkainen, makean vadelmainen, luumuinen, makean mausteinen, hennon savuinen ja aika lailla helppo. Pientä ryhtiä tuo melko tuntuva keskitanniininen puraisu.

Keskipitkässä jälkimaussa on pippurisuutta, paahdettuja mausteita ja kuivattua luumua. Yleisvaikutemaltaan viini on hyvin geneerinen aussipunaviini ja siksi tylsähkö. Aromimaailma on melko lailla ennalta-arvattava ja rakenne kovin hukassa, joten kovinkaan kaksisesta viinistä ei ole kyse. Kyllähän tällaista siemailee tai vaikkapa pistää jonkun arkisen grillipossun kumppaniksi ilman sen suurempia vastaväitteitä, mutta kyllä rahansa voi mielenkiintoisempiinkin viineihin hassata. Jopa tässä hintaluokassa.

Lyhyesti: Yllätyksetön, arkinen ja mehevänpuoleinen peruspunaviini Australiasta.

Arvio: Kehno – olisin arvioinut viinin "tylsäksi" tai "keskinkertaiseksi" muuten, mutta haukotuttavan ennalta-arvattavaa aromimaailmaa tukee (tai siis ei tue) niin heikko ja löysä rakenne, että arvio putoaa entisestään. Viini ei ole mitenkään pahaa, mutta kehno se mielestäni on.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti