Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.10.12

Monte Zovo Recioto 2008

Monte Zovo Recioto della Valpolicella Classico 2008
  • Valmistaja: Monte Zovo
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOC Recioto della Valpolicella Classico
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Valpolicella, Valpolicella Classico
  • Rypäleet: Corvina, Rondinella, Molinara
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 15,00e (Toukokuu 2012, Oleficio Viola Direct Sale, Bardolino)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Toukokuisella Italian-reissullamme teimme pyöräretken majapaikastamme Bardolinossa Valpolicellan puolelle, aina Valpolicella Classicossa sijaitsevaan Saint Ambrigio di Valpolicellaan. Tälle pyöräreissulle tuli yhteensä pituutta n. 35-40 km, joten tuskin lienee ihme, että olimme melkoisen poikki saapuessamme Bardolinoon. Tästä huolimatta päätimme pysähtyä jo menomatkalla huomiomme kiinnittäneeseen pieneen puotiin, joka mainosti pienellä kyltillä myyvänsä paikallisia viinejä, oliiviöljyjä ja muita erikoisuuksia. Pyörimme hetken myymälässä hikisinä ja uupuneina, juttelimme tovin myyjän kanssa, maistelimme erilaisia Grappoja ja poistuimme lopuksi ostostemme kanssa, joista yksi oli tämä Monte Zovon makea punainen.

Viini rupesi puoltamaan paikkaansa kun syksy rupesi taittumaan kylmäksi, tuuliseksi ja sateiseksi. Syysmasennuksen ehkäisemiseksi viini nautittiin maukkaiden suklaatryffeleiden kanssa.

Väriltään tämä Recioto on reunoille asti mustanpaksun viininpunainen.

Tuoksussa aluksi lähinnä kirsikkahilloa ja Sangiovesemaista hapankirsikkaa. Puolen tunnin odottelun jälkeen tuoksussa on selvästi lisää aromikkuutta: 12 kuukautta kestänyt tammitynnyrikypsytys tuo kevyttä konjakkisuutta ja kaakaoisuutta tuoksuun. Lopulta parin tunnin jälkeen tuoksu on todella makean mehukas, kirsikkakonvehtinen, kevyen savuinen, vaniljaisesti konjakkisen tamminen, hennon makean rusinainen ja varsin muhkea.

Recioton syvä ja vivahteikas maku on hyvin makea, runsas ja antava. Yleisesti maku on kypsän kirsikkahilloinen, hennon savuinen, lämmin ja samettisen pehmeä, mutta makeuden vastapainona viinissä on jälkimakua kohti korostuvaa karvautta, minkä vuoksi viini ei oli missään vaiheessa liian imelän oloinen. Rakenteeltaan viini on melko vähätanniininen, keskihapokas ja siksi hieman veltto, mutta silti kaikin puolin ihastuttava; viini tuntuu liukuvan kielellä vaivattomasti, jättäen jälkeensä maukkaan, cocktail-kirsikkaisen makean, savuisen, palaneen tamminen ja hennosti multaisen maamaisen jälkimaun, joka häilyy kielellä miellyttävän pitkään.

Tarpeeksi korkean jäännössokerinsa (120 g/l) viini pärjäsi erinomaisesti suklaatryffeleiden kanssa muuttumatta liian kuivaksi tai kitkeräksi; lopputulos oli ehdottomasti varsin maukas ja sai hyvälle tuulelle synkän päivän jälkeen.

Onhan tuntemattomilta pikkutuottajilta viinien ostaminen ulkomailla aina pientä arpapeliä, mutta tässä tapauksessa ostos oli päivänselvästi enemmän kuin kannattava. Vaikka Monte Zovolla voisi olla vaikeuksia peitota upeata Zenaton Reciotoa rinnakkaismaistelussa, ei tämä siitä kuitenkaan jäisi hirveästi jälkeen – lisäksi tällä viinillä on etunaan puolet halvempi hintalappu, mikä tekee tästä viinistä mitä erinomaisimman ostoksen! Todella maittava tapaus.

Lyhyesti: Makea, mehukas, aromikas ja tasapainoinen jälkiruokaviini punaisista rypäleistä. Loistava niin sellaisenaan kuin suklaisten jälkiruokien kanssa.

Arvio: Erittäin hyvä – mitä ihastuttavin punainen jälkiruokaviini varsin kohtuulliseen hintaan. Samanlaisia löytöjä saisi tulla vastaan kotimaassakin.

Hinnan (15,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti