Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.10.12

Brown Brothers Chenin Blanc 2011

Brown Brothers Chenin Blanc 2011
  • Valmistaja: Brown Brothers
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Australia
  • Alue: Victoria
  • Rypäleet: Chenin Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 6e / 12 cl (Syyskuu 2012, Rotterdam)
    10,64e (Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 11,24e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Brown Brothersin valkoinen Chenin Blanc Alkon tilausvalikoiman lisäksi monista S-ryhmän olutbaareista. Itse olen bongannut viinin mm. Kampin Rotterdamista. Chenin Blanc tunnetaan parhaiten Loiren laaksossa tuotettuna monipuolisena viininä, josta tehdään niin kuivia kuin makeampiakin valkoviinejä, jälkiruokaviinejä tai jopa elegantteja kuohuviinejä. Kuitenkin viime aikoina rypäle on tullut jopa Ranskaa kuuluisammaksi Etelä-Afrikan viininä, jossa sitä valmistetaan selvästi hedelmäisemmällä tyylillä, jopa karkkiseen esanssisuuteen asti, minkä lisäksi useita viinejä kypsytetään uusissa tammitynnyreissä. Muualla uudessa maailmassa, kuten esimerkiksi Australiassa, josta tämä viini on peräisin, viinit valmistetaan pääasiassa samaan, korostetun hedelmäiseen tyyliin kuin Etelä-Afrikassa, verrattuna esimerkiksi Loiren elegantteihin ja kukkeisiin viineihin.

Väriltään viini on kellertävään taittuva ja melko neutraali. Tuoksu on melko hedelmäinen, hyvin kypsän omenainen ja päärynäinen, mutta muuten melko kevyt ja raikkaanpuoleinen.

Hentoon tuoksuunsa nähden viini on maultaan yllättävän voimakas, kuivahko tai puolikuiva (vaikkakin melkein kaikkialla puhutaan puolimakeasta – viinissä on 18 g/l jäännössokeria) ja leveä. Aromipuolella viinissä on erityisesti hapanomenainen, hennon pähkinäinen ja kevyesti hunajaan taittuva maku, jonka seassa on hentoa nallekarkkisuutta, hieman karheaa mausteisuutta, hyvin voimakasta kukkaisuutta ja kevyen kiniinistä karvautta. Keskitäyteläinen suutuntuma on melko hapokas muttei aromiensa vuoksi erityisen raikas.

Jälkimaku on melko kukkea ja mausteinen, rapsakan hapokas sekä lyhyehkö. Lopuksi viini jättää suuhun aavistuksen tanniinista kiristystä.

Viini on selvästi tehty Ranska takaraivossa, sillä viini ei ole monien uuden maailman Chenin Blancien tyyliin ylitsepursuavan nallekarkkinen ja trooppisen hedelmäinen, vaan seassa on paljon hienostunutta floraalisuutta, hunajaisuutta ja makeudelle hyvin vastapainoa tuovaa karvautta. Tästä huolimatta viini on mielestäni aivan liian raskas ja mausteinen ollakseen sellaisena kovinkaan miellyttävä – erityisesti kun viini on juoma-, ei ruokaravintolan listalla. Varsin erikoinen valinta ottaa näin tuhti valkoviini valikoimaan – todennäköisesti valintaa tehdessä on vain katsottu, että kyseessä on makeahko viini, eli se on hyvä ottaa niille, jotka eivät kuivista viineistä perusta. Omaan makuuni viini olisi ehdottomasti järkevämpi valinta esimerkiksi voimakkaasti mausteisen tai jopa tulisen aasialaisen ruoan kumppaniksi, sillä vain 12 cl lasillinen tätä viiniä pelkiltään rupesi jo hieman tökkimään. Enkä kuitenkaan makeita viinejä vierasta.

Lyhyesti: Puolikuivan ja -makean välimaastossa keikkuva voimakas, mausteinen ja melko hedelmäinen valkoviini.

Arvio: OK – viini oli positiivinen tapaus siinä mielessä, että odotin selvästi helpompaa, tylsempää ja simppelimpää hedelmäpommia, jollainen tämä viini ei kuitenkaan ollut. Vaikka kokonaisuus ei varsinaisesti jättänyt kylmäksi, ei se myöskään oikeastaan hetkauttanut juuri suuntaan tai toiseen.

Hinnan (11,24e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti