Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.10.12

Seguin-Manuel Puligny-Montrachet Vieilles Vignes 2010

Seguin-Manuel Puligny-Montrachet Vieilles Vignes 2010
  • Valmistaja: Seguin-Manuel
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Puligny-Montrachet
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune, Puligny-Montrachet
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 39,90e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 50,00e (Tammikuu 2014, Alko)

Vuorossa toinen Alkon kahdesta uutuus-Burgunderista legendaarisen Montrachet'n viinitarhan tuntumasta. Kumpikaan näistä viineistä ei tule itse Montrachet'n tarhalta, vaan sen naapureissa olevien kylien omilta tarhoilta. Toisin kuin Henri de Villamontin Chassagne-Montrachet, jonka rypäleet on korjattu ympäri kylän viinitarhoja, on tämän Seguin-Manuelin viiniin käytetyt rypäleet kerätty yhdeltä, 0,3 hehtaaria käsittävältä Les Levron -tarhalta, jonka köynnökset ovat yli 30-vuotiaita. Kypsytys on tapahtunut vuoden ajan tammitynnyreissä, joista neljännes oli uusia.

Väriltään viini on vahvasti keltaiseen taittuvan kellanvihreä. Tuoksu on todella voimakas ja lähes hyökkäävä; tammi tuntuu voimakkaasti uuden tammen pienestä määrästä huolimatta. Tuoksua hallitsee hyvin voisen popcornmainen tammen aromi, jonka alla on hieman palanutta tammea ja pähkinää.

Suussa viini jatkaa tuoksun viitoittamalla tiellä: suun valtaa voimakas paahteisen tamminen ja pähkinäinen yleisvaikutelma. Voimakkaasta tammestaan huolimatta viini ei ole mitenkään raskas tai tunkkainen, vaan tammi saa vastapainoa makean sitruksisesta hedelmästä ja hapokkaasta rungosta. Kokonaisuus onkin hyvin raikas ja napakka sekä ilmiselvästä nuorekkuudestaan johtuen hyvinkin roteva. Yleisvaikutelmaa sävyttää tuntuva, kivennäisvetinen mineraalisuus.

Jälkimaku on hyvin lämmin, voimakas, kiniinisen bitterinen ja tammisen mausteinen. Tammi kuitenkin katoaa kieleltä varsin nopeasti ja jättää jäljelle hyvin pitkän, mineraalisen ja kypsän kriikunaisen vaikutelman.

Seguin-Manuelin Puligny Montrachet Vieilles Vignes on varsin ryhdikäs ja särmikäs valkoinen Burgunderi, mutta samalla se vaikuttaa aivan liian nuorelta. Koko paketti tuntuu vielä hakevan muotoaan ja tasapainoaan, mutta osat upeaan kokonaisuuteen ovat selvästi havaittavissa jo nyt. Balanssi on näin nuorella ja tuhdilla viinillä vielä hakusessa, eikä viiniä kannata ostaa ruokapöytään vaan suoraan varastoitavaksi. 3-6 vuotta lisää ikää tehnee vain hyvää, taittaen viinin terävintä särmää ja tuoden enemmän syvyyttä ja eleganssia nyt turhankin intensiiviseen keskimakuun.

edit 01/2014: Viinin hinta hyppäsi n. kympillä vuodenvaiheessa. Hinta-laatusuhde korjattu "OK:sta" "heikoksi".

Lyhyesti: Erittäin lupaava mutta nyt vielä turhan nuoren ja tasapainottoman oloinen valkoinen Burgunderi, jota sävyttää tuntuva, tyylikäs tammisuus. Viini, jonka ääreen kannattaa palata vasta tämän vuosikymmenen loppupuolella. Nyt korkattuna tuottanee monille pettymyksen.

Arvio: Tyylikäs – viinissä on jo nyt upean viinin ainekset, mutta suhteet eivät tunnu olevan vielä oikeat. Sen sijaan jos näppituntumaani on luottaminen, muutaman vuoden jälkeen tämä viini tulee olemaan Beaunen Chardonnay vailla vertaa. Hinta-laatu-suhde kuvastaa viinin lupaamaa potentiaalia, eikä sen varsinaista tilaa tällä hetkellä.

Hinnan (50,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti