Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.10.12

Torres Coronas 2010

Torres Coronas 2010
  • Valmistaja: Miguel Torres
  • Tyyppi: Punaviini, DO Catalunya
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia
  • Rypäleet: Tempranillo (86%), Cabernet Sauvignon (14%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 10,49e (Tammikuu 2014, Alko)

Sangre de Toron jälkeen oli aika siirtyä Torresin "perus-Tempranilloon", Coronasiin, johon on lisätty perinteisen kansainväliseen (tai Toscanalaiseen) henkeen hieman Cabernet Sauvignonia "tukemaan runkoa" (omasta mielestäni lähinnä viemään mielenkiintoa.) Hassua, että tämän blandin historia kulkeutuu Torresin sivujen mukaan yli 100 vuoden päähän. Ennen kauppaan siirtymistä viiniä kypsytetään sekä ranskalaisessa että amerikkalaisessa tammessa 9 kuukautta – tynnyreistä vain viidennes on onneksi uusia.

Väri on tumman syvän ja melko läpinäkymättömän rubiininpunainen, reunat vaalenevat selvästi.

Tuoksu on hieman hillitty, yleisilmeeltään melko paahteinen ja kypsänmakea. On mansikkaa, herukkaa, kahvipapuja ja voimakastakin puista tammea.

Maku on ensivaikutelmaltaan pehmeänmehevä ja kypsänmakea, mutta suussa jää nopeasti melko vaatimattomaksi ja ohueksi. Yleisilmeeksi jääkin pehmeä, mutta hieman vetinen ja tylppä arki-Tempranillo, jossa on yrttejä, kypsää, muttei hilloista mansikkaa, sekä kevyt tamminen alavire. Hapot perus-ok; viini on sopivan kevyt ja kohtalaisen raamikas, muttei erityisen ryhdikäs tai napakka. Kun palaan viiniin myöhemmin uudelleen, on se selvästi enemmän tamminen kuin muut viinit – jopa dominoivaksi asti. Puiseva maku runnoo kevyen marjaisuuden kyselemättä taka-alalle.

Jälkimaku on lyhyehkö ja vetinen, aromipuolella on lähinnä Cabernet'maista mustaherukkaa sekä mausteista tammea.

En kyllä jäänyt vakuuttuneeksi, edes Sangre de Toron jälkeen. Tämä oli jopa perus-Sangrea tylsempi ja geneerisempi muka-espanjalainen, joka sopii lähinnä seurusteluun. Hämmentävintä oli se, että viinissä on vain 14% Cabernet'ta ja kypsytetty vain 20% uudessa tammessa, mutta silti viinistä jää päällimmäisiksi asioiksi mieleen herukka ja tammi. Ei kyllä ollut minun juttuni; itse sijoittaisin rahat Sangre de Toroon, jos olisi pakko valita.

Lyhyesti: Geneerinen, kypsähkö mutta myös tylppa ja ohut punaviini, jossa espanjalaisuus tuppaa jäämään kansainvälisten aromien jalkoihin.

Arvio: Kehno – todella tylsä espanjalainen, joka ei anna juuri mitään. Välttävä edes arki-viiniksi.

Hinnan (10,49e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti