Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.10.12

Errazuriz Single Vineyard Sauvignon Blanc 2011

Errazuriz Single Vineyard Sauvignon Blanc 2011
  • Valmistaja: Errazuriz
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Valle de Casablanca
  • Maa: Chile
  • Alue: Aconcagua, Casablanca
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 13,99e (Syyskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 13,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Aconcaguan alue Chilessä ei ole vielä tähän asti onnistunut vakuuttamaan minua punaviineillään, mutta sen sijaan monet alueen valkoviinit ovat olleet varsin positiivisia tapauksia; siksi myös Alkon valikoimista löytyvän Errazurizin Sauvignon Blanc oli aiheuttanut jo jonkin verran kiinnostusta. Kyseessä on siis Errazurizin sivujen mukaan Casablancan laaksosta löytyvän yhden viinitarhan, melko pienisatoisen La Esculturan, rypäleistä puristettu valkoviini, josta 2% on kypsytetty tammessa ja 98% teräksessä hiivasakkojen päällä.

Väriltään viini on melko hailakka, vaaleankellertävä. Tuoksun perusteella viini on ilmiselvä Sauvignon Blanc: hyvin runsasta, makeaan taittuvaa trooppista hedelmää, kypsää herukkaisuutta ja tomaatinlehtiä, joita sävyttävät revitty nokkonen, leikattu nurmi, viherpippuri ja imelä kissanpissaisuus.

Maultaan viini on yllättävän suuri ja leveä – monien Sauvignon Blancien napakka fokus ja leikkaava terä on korvattu melko massiivisella ja hieman perinteistä pehmeämmällä ilmaisulla. Aromipuolella tulee intensiivistä passiohedelmää sekä hieman vähemmässä määrin muitakin kypsiä, trooppisia hedelmiä. Kuitenkin melko nopeasti raikas ja napakka hapokkuus saapuu täyteläisen suutuntuman takaa etualalle ja kokonaisuus kevenee, saaden edelleen lisää intensiteettiä ja tuoden tukevan hedelmäisyyden takaa vehreätä vegetaalisuutta, makeata valkoherukkaa ja kevyttä parsaisuutta.

Jälkimaku on leveä, makua selvästi kuivempi ja voimakkaan mineraalinen. Seassa tuntuu myös jonkin verran alkoholista lämpöä.

Kokonaisuutena Errazurizin SV SB on varsin hyvä Chilen Sauvignon Blanc. Viini on ehkä turhankin voimakas ja jopa päällekäyvä, mutta balanssissa silti pysytään. Itse olisin suosinut hieman hillitympää ja kuivempaa ilmaisua, mutta onneksi viinissä on kuitenkin hyvin rypäleelle ominainen, tiukka selkäranka ha vehreä aromikkuus. Oikein hyvä, muttei missään nimessä erinomainen. Hyvin yleiskäyttöinen, vaikkakin melko lailla voimakas viini, josta on helppo pitää.

Lyhyesti: Melko suuri ja intensiivinen valkoviini, jossa yhdistyy hyvin ryhdikäs hapokkuus, kuivan vehreä yleisilme ja voimakas, hieman kypsänmakea hedelmäisyys. Tyyli ja eleganssi on korvattu väkivallalla, mutta kokonaisuus pelaa.

Arvio: Erittäin hyvä – vähempikin riittäisi. Viinissä riittää potkua vaikka pienelle pitäjälle. Toimii selvästi paremmin ruoan kanssa, jolloin runsain aggressio saa hieman vastapainoa.

Hinnan (13,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti